Γουρουνόπουλο στη λαδόκολα


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Είναι στη παράδοση της χώρας μας πια, και ιδιαίτερα κάποιων περιοχών, το μαγείρεμα-ψήσιμο του γουρουνόπουλου τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Και είναι πολλοί οι τρόποι αξιοποίησης κάθε τμήματος αυτού του κρέατος, έτσι που η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα να μπορεί να παινευτεί για πολλές συνταγές.
Ολοι γνωρίζουν, ακόμη και στο εξωτερικό, τα υπέροχα χοιρινά σουβλάκια, τις μπριζόλες και τη πανσέτα στα κάρβουνα, το κλασσικό γουρουνόπουλο με πατάτες στο φούρνο αλλά ακόμη και μια σειρά από τοπικές παρασκευές σαν την "Πηχτή", το "Καπρικό" ή την "Τσιλαδιά" της Κρήτης, την θεσπέσια Γουρουνοπούλα (Γουρνοπούλα τη λένε εκεί) της Καλαμάτας, τα Τρικαλινά λουκάνικα, την "Καρβαβίτσα" της Θράκης... και μια σειρά κόμη εξαιρετικά εδέσματα που η λαϊκή φαντασία, η ανάγκη ή ακόμη κι ο πειραματισμός έδωσε και δίνει, στην Ελληνική γαστρονομία.
Η σημερινή συνταγή στηρίχτηκε στην αρχή της απαραίτητης φάσης του "θωρακίσματος" του κρέατος, πριν το αργό ψήσιμό του(διαδικασία που εξ ανάγκης πραγματοποιείται στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους) αλλά και στην επιθυμία της σύγχρονης μαγείρισσας να έχει ένα καλό αποτέλεσμα, χωρίς να αγωνιά και χωρίς να "κουταλομετρά" με τις ώρες, ιδιαίτερα αν, όπως σε μέρες γιορτής, έχει πολλά να ετοιμάσει.
ΥΛΙΚΑ
- 2 και 1/2 κιλά χοιρινή σπάλα με λίγο λίπος
- 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο για το θωράκισμα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
- 1/3 ποτηριού ξερού ξύδι βαλσαμικό
- 1/3 ποτηριού νερού χυμό λεμονιού
- 1/3 ποτηριού νερό ελαιόλαδο
- 2 μεγάλες κουταλιές σούπας μουστάρδα
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
- Αρωματικά της αρεσκείας σας (εγώ αναμιγνύω σουμάκ, κόλινδρο ,πιπέρι και λίγη πάπρικα , αποφεύγοντας όλα εκείνα τα αρωματικά που "επιβάλλονται" στο κρέας όπως π.χ η ρίγανη)
- Πατάτες για το γαρνίρισμα.
- Αλάτι
- Αρκετή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 β.
Πλένουμε το κρέας το χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και το βάζουμε σε ένα ταψί. Του ρίχνουμε το ποτήρι το λάδι και το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές να λαδωθεί καλά σε όλη του την επιφάνεια (δεν το αλατίζουμε. Αν το αλατίσουμε θα αρχίσει να αποβάλει τους χυμούς του με αποτέλεσμα να έχουμε ένα αφυδατωμένο και άνοστο κρέας).
Το ψήνουμε και μόλις αυτό πάρει αρκετό χρώμα στην επιφάνεια το γυρίζουμε για να θωρακιστεί και να ροδίσει και από την άλλη πλευρά...Αυτή διαδικασία παίρνει περίπου μια ώρα.
Στο χρόνο αυτό βάζουμε στο μούλτι τα υλικά της μαρινάδας και τα "φέρνουμε" δυο λίγες στροφές μέχρι να γίνουν μια παχύρευστη σάλτα... (φωτο)
Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε μια μεγάλη και διπλή αντικολλητική κόλλα ,τοποθετούμε στο μέσον της ένα - ένα κομμάτι κρέατος , ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια του το 1/3 από την μαρινάδα και αλατίζουμε. Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι καλά σαν σε φάκελο (πακέτο) και σε τρόπο ώστε να μην βρίσκει έξοδο το ζουμί του καθώς θα ψήνεται , και στο τέλος το ξανατυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
Τοποθετούμε τα "πακέτα" σε βαθύ ταψί με σκέπασμα ή βάζουμε μια ακόμη κόλλα αλουμινόχαρτου σαν σκέπασμα ολόκληρου του ταψιού.
Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 190 β και ψήνουμε για δύο ακόμη ώρες.
Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Ρίχνουμε αρκετό λεμόνι στο ταψί όπου είχε θωρακιστεί το κρέας και όλο αυτό ζουμί το ρίχνουμε πάνω στις πατάτες.
Προσθέτουμε ελάχιστο νερό... Αλατίζουμε και ψήνουμε στο φούρνο σε μια σχάρα πάνω ή κάτω από το γουρουνόπουλο.
.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Το θωράκισμα του κρέατος είναι αυτό που κρατά όλους τους χυμούς στο εσωτερικό του, ενώ το αργό του ψήσιμο στη συνέχεια ,το κάνει να ψηθεί καλά ως το βάθος και να μελώσει.
2) Το βαλσαμικό ξύδι σε συνδυασμό με μουστάρδα είναι ιδανικό για μαρινάδες κρεάτων με έντονη μυρουδιά ,μη επιθυμητή σε πολλούς.. (..δοκιμάστε την στο κοτόπουλο)
3) Μην αποφύγετε να βάλετε το σκόρδο..Η μυρουδιά του μεταλλάσσεται κατά το ψήσιμο και σε συνδυασμό με τα
υπόλοιπα υλικά δίνει μια εξαιρετική γεύση.
4) Το μεγαλύτερο προσόν αυτού του ψησίματος είναι το ότι κατά τις δύο (2) ώρες της ολοκλήρωσης του ψησίματός του ,
αποδεσμεύει την μαγείρισσα από την όποια παρακολούθηση και της αφήνει το περιθώριο να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο...
5) Στις δύο ώρες ψησίματος μπορείτε να ελέγξετε το ψήσιμό του, ανοίγοντας προσεκτικά ένα "πακέτο". Αν δεν έχει ψηθεί όσο θέλετε, το ξανακλείνετε καλά και συνεχίζετε το ψήσιμο του..Επίσης αν η κρούστα του δεν σας ικανοποιεί,
μπορείτε να το ξεσκεπάσετε και να το αφήσετε ακόμη λίγα λεπτά στον φούρνο.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη