Γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι (Κανταϊφογαλακτομπούρεκο)
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Ένα γαλακτομπούρεκο στο οποίο το φύλλο μπακλαβά αντικαθίσταται από φύλλο κανταϊφιού ή όπως πιο απλά το λέμε σκέτα από «κανταΐφι»
Στα μπερδέματα το ζήτημα-ζητούμενο είναι η απόλαυση. Και σε μια στήλη Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής το ζητούμενο είναι επίσης η απόλαυση.
Για τούτο στη παρούσα συνταγή θα μας απασχολήσουν και τα δύο. Και το μπέρδεμα αλλά και η απόλαυση.
Οι λάτρεις των γλυκών, κοινώς οι «γλυκατζήδες», τα γνωρίζουν καλά τα σιροπιαστά γλυκά. Ανάμεσα σ’ αυτά, εξέχουσα θέση έχουν τα λεγόμενα «φυλλερά», εκείνα δηλαδή, που γίνονται από λεπτό φύλλο ζύμης (φύλλο μπακλαβά) η από φύλλο(;) κανταϊφιού.
Το κανταΐφι, το γαλακτομπούρεκο, ο μπακλαβάς και τα σαραγλιά είναι τα πιο γνωστά. Η φαντασία και ο πειραματισμός όμως, μας έδωσαν (και μας δίνουν) κι άλλες σχετικές συνταγές. Μια από αυτές είναι το γαλακτομπούρεκο στο οποίο το φύλλο μπακλαβά αντικαθίσταται από φύλλο κανταϊφιού ή όπως πιο απλά το λέμε σκέτα από «κανταΐφι».
Απλή η παρούσα συνταγή, με κάποιες ιδιαιτερότητες όμως που σχετίζονται με μερικές από τις βασικές λεπτομέρειες επιτυχίας ενός φυλλερού σιροπιαστού γλυκού.
Μια είναι το καλό βούτυρο.
Άλλη είναι το αργό ψήσιμο του γλυκού, στην ουσία αργό φρυγάνιασμα, που εξασφαλίζει το να μη «λασπώσει» το φύλλο μετά το σιρόπιασμα και να διατηρηθεί τραγανό για πολλές ημέρες.
Ειδικά για τα γαλακτομπούρεκα, σημαντικό στοιχείο επιτυχίας είναι μια κρέμα αφράτη μεν, εύκαμπτη δε (χωρίς να αποδομείται).
Στην παλιότερη συνταγή μας (δείτε εδώ) θα δείτε κάποια μυστικά, πολλά από τα οποία τα τηρούμε και σε αυτήν εδώ τη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ (για ταψί 25Χ35)
- Μισό κιλό κανταΐφι
- 125 γραμμάρια καλό ζωικό βούτυρο
- 1 ποτήρι ηλιέλαιο
(για το σιρόπι)
- 3 ποτήρια (νερού) ζάχαρη
- 1και 1/2 ποτήρια νερό
- 1 κουτάκι άρωμα βανίλιας
- 2 κουταλιές(σούπας) γλυκόζη.
(για την κρέμα)
- 2 λίτρα γάλα
- 125 γρ. καλό ζωικό βούτυρο
- 4 κουτάκια άρωμα βανίλιας
- 3/4 ποτηριού(ν) σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου
- 1 ποτήρι(ν) ζάχαρη
- 5 αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κρατάμε από το γάλα δυο ποτήρια και το υπόλοιπο το ρίχνουμε μέσα σε κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο, τις βανίλιες και τη ζάχαρη. Ανάβουμε την εστία και περιμένουμε να αρχίσει να αχνίζει.
Διαλύουμε, στα δύο ποτήρια γάλα που κρατήσαμε, το σιμιγδάλι και το άνθος αραβοσίτου.
Μόλις το γάλα της κατσαρόλας ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε σε αυτό το διάλυμα από το γάλα των δυο ποτηριών και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αρχίσει η κρέμα να πήζει.
Είναι έτοιμη όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
Την αποσύρουμε από την εστία, την μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος και την σκεπάζουμε με μεμβράνη, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Όσο η κρέμα κρυώνει ετοιμάζουμε το κανταΐφι.
Το χωρίζουμε σε τέσσερα μέρη και το μοιράζουμε σε δύο λαμαρινάκια φούρνου(δυο μέρη σε κάθε λαμαρινάκι).
Ξαίνουμε το κανταΐφι για να αφρατέψει και το ραντίζουμε με το ηλιέλαιο το οποίο έχουμε ανακατέψει με το βούτυρο λιωμένο.
Βάζουμε τα δυο λαμαρινάκια στον φούρνο στους 150β. (αέρα) και ψήνουμε το κανταΐφι μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα (περίπου μια ώρα).
Παίρνουμε, λίγο-λίγο με μια σπάτουλα, το ροδισμένο κανταΐφι από το ένα λαμαρινάκι και το στρώνουμε στον πάτο του ταψιού στο οποίο θα στήσουμε το γαλακτομπούρεκό μας (εκείνο των 25Χ35εκ).
Φροντίζουμε να πάει στο κάτω μέρος του ταψιού η λιγότερο ροδισμένη πλευρά του κανταϊφιού μας.
Στρώνουμε απαλά το κανταΐφι.
Κτυπάμε καλά τα αυγά και τα προσθέτουμε στην εντελώς κρύα κρέμα. Ανακατεύουμε με το μίξερ και ρίχνουμε λίγη–λίγη την κρέμα πάνω στο κανταΐφι.
Παίρνουμε λίγο-λίγο το κανταΐφι του δεύτερου ταψιού, με τον ίδιο τρόπο, και το απλώνουμε πάνω στην κρέμα. Τώρα φροντίζουμε να είναι στο επάνω μέρος η λιγότερο ροδισμένη πλευρά.
Στρώνουμε πολύ απαλά το κανταΐφι και βάζουμε το ταψί μας χαμηλά στον φούρνο, στους 150 βαθμούς όμως, αυτή τη φορά, στις αντιστάσεις. Ψήνουμε μέχρι το κανταΐφι να ροδίσει πολύ καλά.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ξεκινάμε το σιρόπι γρήγορα.
Βάζουμε τα υλικά του σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε για πέντε(5) λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.
Όσο γίνεται το σιρόπι, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή πιρουνιού ξεκολλάμε το γλυκό από τις πλευρές του ταψιού για να μπορεί να περάσει το σιρόπι προς τα κάτω.
Ρίχνουμε το σιρόπι λίγο-λίγο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Χωρίς να το σκεπάσουμε το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.
Καλή μας όρεξη !!!
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης της κρέμας, έως και σε μισό ποτήρι, αν δεν αγαπάτε τα πολύ γλυκά
2) Ιδανικό ταψί για τα υλικά της συνταγής είναι εκείνο στις διαστάσεις που αναφέρονται (25Χ35).
Αν δεν διαθέτεται ταψί αυτών των διαστάσεων τότε χρησιμοποιείστε ένα 30Χ40, πάντως όχι μεγαλύτερο.
Εκείνο που μας ενδιαφέρει επίσης είναι το να είναι αρκετά βαθύ
3) Αντί γλυκόζης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού.
4) Την κρέμα μπορείτε να την φτιάξετε και από την προηγουμένη. Έτσι δεν θα περιμένετε το αναγκαίο κρύωμά της πριν τοποθετηθεί στο γλυκό.
(Την θέλουμε κρύα για να μην μαλακώσει με τους υδρατμούς της το κανταΐφι).
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη