Η Ευρώπη εντός εμβέλειας των Ιρανικών πυραύλων...
Γράφει ο Μάνος Λαμπράκης
Η Κύπρος δεν μπήκε ξαφνικά στο στόχαστρο.
Μπήκε πρώτα στη γλώσσα.
Πάντα έτσι αρχίζουν τα πράγματα. Μια φράση, μια προειδοποίηση, ένας χάρτης που κυκλοφορεί δημόσια και αλλάζει αθόρυβα τον τρόπο που βλέπουμε τον χώρο. Μέχρι χθες οι βάσεις σήμαιναν ασφάλεια, συμμαχία, γεωπολιτική υπεραξία. Σήμερα οι ίδιες βάσεις διαβάζονται αλλιώς: ως σημεία που ενώνουν μια τοπική κοινωνία με συγκρούσεις που γεννιούνται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Η Κύπρος λειτούργησε σαν καθρέφτης. Όχι γιατί απειλήθηκε άμεσα, αλλά γιατί ξαφνικά έγινε σαφές ότι ο πόλεμος της εποχής μας δεν σέβεται αποστάσεις, μόνο ρόλους.
Και όποιος έχει ρόλο, έχει και βάρος.
Από εκεί και πέρα η σκέψη πηγαίνει σχεδόν μόνη της λογικά στα Χανιά. Όχι με κραυγές, όχι με καταστροφικές προβλέψεις, αλλά με μια ψυχρή γεωμετρία: χάρτες βαλλιστικών εμβελειών, στρατιωτικές υποδομές, διαδρομές στόλων, συμμαχικές δεσμεύσεις.
Ξαφνικά η Κρήτη δεν είναι το άκρο της Ευρώπης αλλά το κέντρο μιας ακτίνας που φτάνει ως τη Μέση Ανατολή. Και όταν ένας χάρτης δείχνει ότι η απόσταση παύει να είναι προστασία, τότε η πολιτική γλώσσα αλλάζει νόημα. Το «στρατηγικό πλεονέκτημα» αρχίζει να ακούγεται και ως στρατηγική έκθεση.
Το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» ακούγεται λιγότερο σαν θρίαμβος και περισσότερο σαν περιγραφή μιας νέας ευθραυστότητας.
Εδώ είναι που οι προειδοποιήσεις Σαμαρά, όσο κι αν παρουσιάζονται ως εσωτερική διαφωνία ή προσωπική εμμονή, αποκτούν άλλο βάθος. Γιατί πίσω από τις ρήτρες, τις συμβάσεις, τις διατυπώσεις περί οριοθετήσεων, κρύβεται ένα μεγαλύτερο ερώτημα: πού ακριβώς οδηγείται η χώρα όταν μετατρέπει την εξωτερική της πολιτική σε διαρκή επίδειξη γεωπολιτικής χρησιμότητας; Όταν μιλά για κυριαρχικά δικαιώματα, στην ουσία μιλά για κάτι πιο απλό και πιο δύσκολο μαζί, για το ποιος θα πληρώσει το τίμημα των στρατηγικών επιλογών.
Και αυτό το τίμημα δεν γράφεται στις συμβάσεις. Γράφεται μάλλον πάνω στη γεωγραφία.
Η κυβέρνηση μιλά για αναβάθμιση. Και πράγματι, η Ελλάδα έχει αποκτήσει ρόλο, έχει αποκτήσει παρουσία, έχει γίνει σημείο αναφοράς σε μια περιοχή που φλέγεται. Αλλά κάθε αναβάθμιση έχει ένα σκοτεινό είδωλο: όσο περισσότερο σε χρειάζονται οι σύμμαχοι, τόσο περισσότερο σε υπολογίζουν οι αντίπαλοι. Κι εδώ αρχίζει η αμηχανία.
Γιατί η δημόσια αφήγηση θέλει την Κρήτη οχυρό, ενώ η στρατηγική λογική την μετακινεί σιωπηλά σε θέση αλεξικέραυνου. Και οι κάτοικοι των Χανίων, που μέχρι χθες έβλεπαν τα πλοία σαν εικόνα ισχύος, καλούνται τώρα να αναρωτηθούν αν αυτή η ισχύς σημαίνει και εγγύτητα στον κίνδυνο.
Η ροή των γεγονότων δεν είναι τυχαία. Πρώτα οι χάρτες, μετά οι δηλώσεις, ύστερα οι διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο.
«Ήρεμα νερά» λένε ακόμα;
Μα τα ήρεμα νερά είναι συχνά η επιφάνεια πριν από το ρεύμα.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν ησυχάζει, απλώς αλλάζει μορφή. Και μέσα σε αυτή τη μεταβολή, η Ελλάδα φαίνεται να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο αφηγήματα: από τη μία η εικόνα της σταθερής δύναμης, από την άλλη η αίσθηση ότι τα όρια της ασφάλειας στενεύουν χωρίς να το ομολογεί κανείς.
Το ερώτημα δεν είναι αν κινδυνεύουν τα Χανιά.
Το ερώτημα είναι πότε μια κοινωνία συνειδητοποιεί ότι έχει μετακινηθεί από την περιφέρεια της ιστορίας στο κέντρο της. Όταν οι χάρτες που δημοσιεύονται αλλού αρχίζουν να περνούν πάνω από το δικό της έδαφος. Όταν οι πολιτικές αποφάσεις δεν μετριούνται μόνο σε διπλωματικές επιτυχίες αλλά και σε σιωπηλές μετατοπίσεις της καθημερινής ασφάλειας. Και τότε η γεωπολιτική παύει να είναι θεωρία και γίνεται ψυχολογία τόπου.
Κι εκεί, στο τέλος, μένει μια εικόνα: μια Κρήτη που παρουσιάστηκε ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο, να ανακαλύπτει ότι τα αεροπλανοφόρα δεν είναι μόνο σύμβολα ισχύος, είναι και οι πρώτοι στόχοι όταν αλλάζει ο καιρός.
Και το ερώτημα που αιωρείται δεν είναι αν θα συμβεί κάτι, αλλά αν η χώρα έχει αποφασίσει συνειδητά να ζει με αυτή τη σκιά ή αν απλώς την προσπερνά, ελπίζοντας ότι κανείς δεν θα κοιτάξει τον χάρτη αρκετά προσεκτικά.
Σημείωση: Ο Χάρτης στην κεντρική φωτογραφία δημοσιεύτηκε από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και απεικονίζει την εμβέλεια των βαλλιστικών Ιρανικών πυραύλων έως την Ευρωπαική ήπειρο