Ζυμαρόπιτα


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Με ΦΕΤΑ ή με ΞΥΓΑΛΟ ή με ΓΑΛΟΤΥΡΙ. Την είπαν ακόμα, αλευρόπιτα, την είπαν τεμπελόπιτα, την είπαν ζαρκόπιτα.
Αλλοι πάλι, την είπαν μπατσίνα ή κασιόπιτα.
Δεν ξέρω ποιά ερμηνεία θα δίνατε εσείς για την ύπαρξη τόσων πολλών ονομασιών σε αυτή την πίτα.Το δικό μου το μυαλό πάει στην πλατιά αλλά ταυτόχρονα στενή και οικεία σχέση της με το καταναλωτικό κοινό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Κρήτη βέβαια δεν τη συνηθίζουμε, "κολλημένοι" καθώς είμαστε στις μικρές ατομικές υπέροχες πίτες μας, όμως οι βόρειες περιοχές της πατρίδας μας τη γνωρίζουν πολύ καλά .
Και πώς όχι; Είναι η πιο εύκολη και η πιο γρήγορη πίτα της Ελληνικής παραδοσιακής γαστρονομίας. Μεταξύ μας δε, θα σας ομολογήσω πως αυτή τη χωρίς φύλλο πίτα την προτιμώ δεκάδες φορές πιο πολύ από τις έτοιμες πίτες της αγοράς ή εκείνες που φτιάχνουμε μεν εμείς αλλά χρησιμοποιώντας εκείνο το ανεκδιήγητο, σαν πλαστικό, έτοιμο κατεψυγμένο φύλλο.
Ας υποθέσουμε λοιπόν πως ,εντελώς ξαφνικά πεθυμήσαμε μια πιτούλα ή εντελώς απρόσμενα χρειαστήκαμε μια,για ένα τραπέζι φίλων.
Τι θα κάνουμε; Θα απευθυνθούμε στον φούρνο της γειτονιάς, θα τρέξουμε στον καταψύκτη του κοντινότερου σούπερ μάρκετ ,θα κάνουμε πως το ξεχνάμε ή θα φτιάξουμε στα γρήγορα μια ζυμαρόπιτα;
Θα σας πρότεινα το τελευταίο. Και θα σας πρότεινα ακόμη,ετούτη εδώ τη συνταγή που απέκτησα πριν καμιά πενταετία, μετά από στενό... μαρκάρισμα σε μια γιαγιούλα που μαγείρευε μέσα σε ένα κουζινάκι 2Χ3 κάτω από τον μεγάλο πλάτανο του Τσεπέλοβου στο Ζαγόρι της Ηπείρου.
Ναι, οι Ηπειρώτικες πίτες είναι οι καλύτερες αλλά ,όπως συμβαίνει με κάθε τι πάνω στον ντουνιά, δεν είναι όλες ίδιες. Κάποιες ακόμη και μέσα στην υπερβολική απλότητα τους, μπορούν να ξεχωρίσουν.
Και μπορούν να γίνουν ακόμη πιο ξεχωριστές αν χρησιμοποιήσουμε κάποια εκλεκτά Κρητικά τυροκομικά όπως είναι το Ξύγαλο ή το Γαλοτύρι
(...εσείς οι μη Κρητικοί φίλοι μη παραπονιέστε. Τώρα πια τα Κρητικά προϊόντα τα βρίσκετε παντού... Αν όχι, μείνετε στην βασική εκδοχή της συνταγής χρησιμοποιώντας φέτα)
ΥΛΙΚΑ για την Ηπειρώτικη συνταγή
- 3 αυγά
- 1 μπαίκιν -πάουντερ
- 1 ποτήρι νερού ζωικό βούτυρο άριστης ποιότητας
- 1/2ποτήρι νερού καλαμποκάλευρο
- 1/2 ποτήρι νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή εναλλακτικά ένα ποτήρι αλεύρι από πολύ σκληρό σιτάρι)
- 1 κουτάκι σόδα (αναψυκτικό)
- 1 ποτήρι νερού τριμμένο ημίσκληρο τυρί (π.χ. γραβιέρα)
- 1 ποτήρι νερού τριμμένη φέτα (τυρί) για το ζυμάρι
- 1 ακόμη ποτήρι νερού τριμμένη φέτα για την επιφάνεια.
ΥΛΙΚΑ για την Κρητική...παρέμβαση
Εδώ προτείνεται να αντικατασταθεί το τυρί φέτα με ξύγαλο (κι όχι ξινόγαλο που είναι ξινισμένο γάλα ) ή με γαλοτύρι (γαλομυζήθρα). Στη περίπτωση αυτής της παρέμβασης κι επειδή τα συγκεκριμένα τυροκομικά είναι πιο υδαρή ,θα προσθέσετε ακόμη 1/2 του ποτηριού αλεύρι.
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180β.
Ρίχνουμε το βούτυρο σε ένα ανάβαθο ορθογώνιο ταψί ηλ.κουζίνας, και το βάζουμε στον φούρνο να κάψει.
Μέχρι να κάψει το βούτυρο κτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε σε μια λεκάνη με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ένα ποτήρι φέτα. Έχουμε έναν χυλό.
Όταν το βούτυρο κάψει πολύ, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε τον χυλό με γρήγορες κινήσεις .
Στην επιφάνεια του απλώνουμε τη φέτα του 2ου ποτηριού και βάζουμε την πίτα για ψήσιμο.
Την αφήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά και να σκληρύνουν οι άκρες της.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1)Στο 90% των συνταγών του διαδικτύου ο χυλός ανακατεμένος με το βούτυρο ή το λάδι μπαίνει σε ένα απλώς βουτυρωμένο ταψί.Μην το κάνετε.Έχει μεγάλη διαφορά το ρίξιμο του χυλού πάνω σε καυτό βούτυρο
2) Τα βούτυρα τύπου Κερκύρας δίνουν πολύ καλό αποτέλεσμα.
3)Επιχείρησα κάποτε να αντικαταστήσω το βούτυρο με ελαιόλαδο, αλλά η πίτα βγήκε αρκετά λαδερή. Σε μια επόμενη προσπάθεια μου λιγόστεψα το λάδι (στα 2/3 του ποτηριού) αλλά και πάλι μου φαινόταν πώς "κάτι έλλειπε".
4) Η πίτα μπορεί να κοπεί σε τετράγωνα και να φυλαχτεί στη κατάψυξη. Ξαναζεσταμένη ( σε φούρνο μικροκυμάτων ή ηλεκτρικό φούρνο δεν υπολείπεται σε γεύση)
Στα φοιτητόσπιτα των παιδιών μου υπήρχε πάντα μέσα στα μπολ ,σε στρώσεις με λαδόχαρτο ανάμεσα.
5) Η μαμά μιας φίλης μου (πάλι στην Ήπειρο) κτυπούσε καλά ένα αυγό το αραίωνε με λίγο γάλα ,το ανακάτευε με λίγο σουσάμι και το έριχνε στην επιφάνεια της πριν τη βάλει στον φούρνο. Προσωπικά προτιμώ την καμμένη φέτα στην επιφάνεια.
6) Προσπαθήσετε ,κάποια στιγμή,να κάνετε τη συνταγή με τα Κρητικά τυροκομικά.Θα ενθουσιαστείτε.
7) Μην αποφασίσετε να την ψήσετε σε μικρότερο σκεύος.Δεν γίνεται καλή όταν είναι παχιά. Τα παραπάνω υλικά θα μπορούσαν να μπουν σε δυο ταψιά διαστάσεων 30Χ40
8)Στην Ηπείρο "ζαρκός" είναι ο γυμνός. Έτσι ονομάστηκε ζαρκόπιτα (γυμνή,χωρίς φύλλο,πίτα.)
Ενώ, "κάσιου" είναι το τυρί στα Βλάχικα (εξ'ού και κασιόπιτα).