Σύμφωνο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας
Υπεγράφη σήμερα στον Δήμο Βιάννου
Στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου προχώρησε ο Δήμος Βιάννου, με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και κάθε μορφής έμφυλης βίας.
Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας για την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας μέσα από δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και υποστήριξης των πολιτών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των γυναικών – θυμάτων βίας.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη διοργάνωση εξειδικευμένων συναντήσεων και εκπαιδευτικών διαδικασιών για εκπροσώπους τοπικών φορέων, με στόχο την ενίσχυση της γνώσης και της ετοιμότητας γύρω από ζητήματα έμφυλης βίας και κοινωνικής προστασίας.
Παράλληλα, προβλέπεται η σύσταση Ομάδων Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από τις δύο πλευρές, οι οποίες θα παρακολουθούν την καθημερινότητα, θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και προτάσεις και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη εργαλείων και διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη παρέμβαση σε σχετικά περιστατικά.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας σχεδιάζεται επίσης η συνδιοργάνωση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της Βιάννου, καθώς και η ανάδειξη των διαθέσιμων υπηρεσιών και μηχανισμών υποστήριξης για γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με περιστατικά βίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται ακόμη στην υλοποίηση παρεμβάσεων στα σχολεία, στη δημιουργία ομάδων γυναικών με εκπαιδευτική επάρκεια, αλλά και στη διαμόρφωση «ασφαλών σημείων» εντός του Δήμου, όπου γυναίκες – θύματα βίας θα μπορούν να απευθύνονται και να βρίσκουν υποστήριξη και καθοδήγηση.
Όπως επισημάνθηκε, η συνεργασία αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε μορφή βίας.
Ο Δήμαρχος Βιάννου, κ. Παύλος Μπαριτάκης δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Η συνεργασία μας με τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου αποτελεί ακόμη ένα ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς φόβο και διακρίσεις.
Ως Δήμος Βιάννου, στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα σε κάθε γυναίκα και δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και υποστήριξης, ώστε κανένα περιστατικό βίας να μη μένει στο σκοτάδι, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας πάνω σε αυτό το σοβαρό όσο και ευαίσθητο ζήτημα».
Ενώ από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου κ. Μαίρη Παχιαδάκη εξέφρασε την χαρά της για τη συνεργασία με το Δήμο Βιάννου, τονίζοντας πως πρόκειται για μια σύμπραξη που θέτει τις βάσεις για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία.
«Κοινός μας στόχος είναι η ενδυνάμωση των κοινωνικών δομών και η στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων, με έμφαση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας», είπε η κ. Παχιαδάκη.