Στην εορτή του Προφήτη Ηλία
Μια υπέροχη φωτογραφία σας παρουσιάζουμε στο Φωτόγραμμα από την Άνω Βιάννο της δεκαετίας του ’60
Μικρά παιδιά, νέοι, μεσήλικες και γέροι συνευρίσκονται στα πανηγύρια να ξεδώσουν και να ξεφαντώσουν. Είναι μια ακόμη ιστορική απόδειξη της ζωντάνιας που παρουσίαζαν τότε τα χωριά μας.
Ο πόλεμος είχε αφήσει ουλές και τραύματα, και οι άνθρωποι είχαν ανάγκη να τα ξορκίσουν πριν στοιχειώσουν και κακοσυνέψουν.
Για εμάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ταυτοποίηση των προσώπων της φωτογραφίας, όπως και η ιστορία που την συνοδεύουν.
Με την πολύτιμη βοήθεια της κυρίας Μαρίας Νεραντζάκη- Περβολαράκη πληροφορηθήκαμε την αιτία της συνεύρεσης αυτής των Βιαννιτών, που ο φωτογραφικός φακός του Μανώλη Παπαδογιάννη (Σιρκούφη) απαθανάτισε «εν χορδαίς και οργάνοις».
Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Ιουλίου 1960 και ήταν η γιορτή του Προφήτη Ηλία. Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Άνω Βιάννου, οργάνωσε προσκυνηματική εκδρομή, στο εορτάζον ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στην ημιπαράλια αγροτική περιοχή «Κέντρα», καθώς ο συγκεκριμένος άγιος θεωρείται ο προστάτης τους. Η μεταφορά έγινε μ’ ένα OPEL Blitz, από τα πρώτα φορτηγά που ήρθαν στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου, το οποίο μάλιστα ήταν πολυ-ιδιοκτησιακό! Ιδιοκτήτες ήταν ο Γεώργιος Περβολαράκης από την Άνω Βιάννο και οι Ψιλάκης, Μιζεράκης, Δογκάκης από την Έμπαρο.
Μετά το πέρας της εορτής, η πολυπληθέστατη-όμορφη συντροφιά, επισκέφτηκε εντεύθεν την Άρβη όπου και παρέμεινε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Εκεί γευμάτισαν με ό,τι κρατούσε ο καθένας και ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι.
Στην ομαδική φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά οι όρθιοι:
+Μαρία Μιχ. Δασκαλάκη, δίπλα της ο αδερφός της +Βασίλης Δασκαλάκης, πίσω (με το κεφαλομάντηλο) ο +Δημήτρης Αγαπάκης (Μερκοδημήτρης), ο +Μιχάλης Χριστοδουλάκης, ο +Νίκος Μαυρογένης, Στέλλα Εμμ. Κοκολάκη, +Τσιτσινιά συζ. Εμμ. Κοκολάκη, + ο Λεβεντάκης, πίσω του ο +Γιάννης Τσοπάκης, δίπλα του ο δάσκαλος Σήφης Κόμης, παραδίπλα η Μαρία Περβολαράκη, η +Φωτεινή Ηγουμενίδου, ο +Ηλίας Μπιτσακάκης, ο Μιχάλης Μιχελογιαννάκης, ο Μανώλης Καπετανάκης (Τρακοσάρης), +Μανώλης Μπιτσακάκης (Μπιτσακομανώλης) και δεξιά η Μαρία Κολιοραδάκη-Κουσκουμπεκάκη.
Καθήμενοι από αριστερά: Νίκος Ι. Τσοπάκης, Τηλέμαχος Δοριάκης, +Μιχάλης Κουσκουμπεκάκης με το βιολί και +Δημήτρης Ραπτάκης (Μελίτακας) με το λαούτο, δίπλα του η αδερφή του Μαρία Ραπτάκη, και ο Δημήτρης Κ. Καρτσάκης.
Στη δεύτερη φωτογραφία με το ιστορικό αυτοκίνητο διακρίνονται πάνω καθήμενοι από αριστερά +Μανώλης Γ. Περβολαράκης και δεξιά ο αδερφός του +Μιχάλης Γ. Περβολαράκης.
Οι υπόλοιποι πιθανολογείται ότι είναι οι Μπαρίτες ιδιοκτήτες και ελπίζουμε η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των προσώπων.
Σημείωση: Η ομαδική φωτογραφία είναι από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μανώλη Σπανάκη.
Η φωτογραφία με το αυτοκίνητο προέρχεται από το αρχείο της κ. Μαρίας Περβολαράκη, την οποία ευχαριστούμε θερμά.