Μοσχάρι με κολοκυθάκια στη γάστρα


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι αγαπούν το κρέας με τα λαχανικά.
Αν είστε από αυτούς, αλλά αποφεύγετε να το μαγειρεύετε διότι έχει κόπο ή διότι προκύπτει λίγο… «βαρύ» για το στομάχι σας ή ακόμη, επειδή (για λόγους αισθητικής) αποφεύγετε τα τηγανίσματα στην κουζίνα σας, θα αγαπήσετε πολύ αυτή τη συνταγή.
Πολύ περισσότερο θα την αγαπήσετε όσοι-ες θέλετε να αποφύγετε (για λόγους υγείας) τα πολλά τσιγαρίσματα (σε κατσαρόλα και τηγάνι) αλλά και τη διαρκή παρακολούθηση του μαγειρέματος.
Η σημερινή συνταγή προέκυψε μετά από κάποιες προσπάθειές μου, να γευτούμε «το μοσχαράκι με λαχανικά της γιαγιάς μου Χριστίνας», η οποία όμως, για να το επιτύχει έκανε, όπως ή ίδια έλεγε, «βασιλικά έξοδα». Η αλήθεια είναι πως η έκφραση «βασιλικά έξοδα» δεν αναφέρεται τόσο στο οικονομικό κόστος της συνταγής, όσο στην πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία η οποία, με κάποια έννοια, έχει και οικονομικές παραμέτρους.
Η παραδοσιακή αυτή συνταγή παρασκευαζόταν σε κατσαρόλα αλλά και σε τηγάνι.
Στη κατσαρόλα γινόταν το τσιγάρισμα (σωτάρισμα) των κρεμμυδιών και του κρέατος, το «σβήσιμό» του με λευκό κρασί και το μαγείρεμά του σε σιγανή φωτιά μετά την προσθήκη και των υπόλοιπων υλικών (ντομάτας, σκόρδου, μπαχαρικών, αλατιού).
Τα κολοκύθια αφού πλενόταν και στεγνωνόταν, αλατιζόταν και έμεναν τουλάχιστον δυο ώρες για να μαραθούν έτσι ώστε, να σωταριστούν καλύτερα (αλλά και να τα «πιάσει» το αλάτι).
Στη συνέχεια έμπαιναν στη κατσαρόλα με το κρέας και κάπως έτσι τέλειωνε το μαγείρεμα του φαγητού.
Οι σύγχρονες μαγείρισσες, ιδιαίτερα οι εργαζόμενες που και μάνες είναι αλλά και καλοφαγούδες (ανάμεσα τους κι εγώ!) έχοντας πάντα ως ζητούμενο τις εύκολες και όχι χρονοβόρες συνταγές, αλλά αρκούντως νόστιμες, πειραματίζονται συχνά και η αλήθεια είναι πως, στο διαδίκτυο συναντά πλέον κανείς παραδοσιακές συνταγές, απλουστευμένες όμως, γρήγορες και εξαιρετικά νόστιμες.
Μέσα σε αυτή τη λογική είναι η συνταγή που ακολουθεί και πιστέψτε με δεν υπολείπεται καθόλου σε νοστιμιά του φαγητού της γιαγιάς μου.
ΥΛΙΚΑ
- 1 1/2 κιλό μοσχάρι από τα πιο μαλακά-τρυφερά σημεία
- 1 ή 1 1/2 κιλό μέτρια και φρέσκα κολοκυθάκια (καλά σκουπισμένα)
- 2-3 μέτριες ντομάτες
- 1-2 μέτρια κρεμμύδια
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτήρι νερού από λάδι
- 1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
- 1/2 ποτήρι νερού από συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
- 1/2 ποτήρι κρασιού από λευκό κρασί
- Αλάτι
- Μπαχαρικά (στη συνταγή έχει μπει μια κουταλιά σπετζερικό, έχει γίνει σχετική δημοσίευση για αυτό το μίγμα μπαχαρικών.Εσείς μπορείτε να βάλετε τα μπαχαρικά που προτιμάτε)
Εκτέλεση
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200β (τον θέλουμε προθερμασμένο).
Κόβουμε σε λεπτές ροδελίτσες τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στον πάτο της γάστρας.
Τεμαχίζουμε το κρέας σε μικρά και λεπτά κομμάτια (πάχους 1 εκατοστού) και τα τοποθετούμε σε μια στρώση πάνω από τα κρεμμύδια.
Πάνω από το κρέας ψιλοκόβουμε την πιπεριά (αν αγαπάμε τα καυτερά), ρίχνουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τα μπαχαρικά.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες του 1/2 του εκατοστού.
Απλώνουμε τις ροδέλες της ντομάτας πάνω στο κρέας, έτσι ώστε η στρώση τους να μην αποκαλύπτει το κρέας.
Ρίχνουμε πάνω από τα κολοκύθια το λάδι και ανακατεύουμε ώστε να λαδωθούν καλά.
Τοποθετούμε τα κολοκύθια πάνω από τις ροδέλες ντομάτας και ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού το λάδι που έμεινε στο δοχείο, όπου λαδώθηκαν τα κολοκύθια.
Αλατίζουμε πάνω από τα κολοκύθια και βάζουμε την γάστρα στον φούρνο για μια ώρα. Στο διάστημα αυτό δεν χρειάζεται να ελέγξουμε το φαγητό).
Μετά της παρέλευση της μιας ώρας κλείνουμε τον φούρνο και βγάζουμε το φαγητό.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας βγάζουμε προσεκτικά τα κολοκύθια και τα τοποθετούμε στον πάτο μιας πλατειάς κατσαρόλας.
Στη συνέχεια βγάζουμε και τα κομμάτια το κρέας, ενώ τοποθετούμε πάνω στην κατσαρόλα μια σήτα, μέσα στη οποία ρίχνουμε τη σάλτσα που απέμεινε στη γάστρα.
Με την βοήθεια ενός κουταλιού, πιέζοντας περνάμε την σάλτσα από την σήτα μέχρι να μείνουν μόνο τα σκληρά κομμάτια κρεμμυδιού και οι φλούδες ντομάτας.
Δοκιμάζουμε το αλάτι (προσθέτουμε αν χρειάζεται) και προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και το κρασί.
Βράζουμε το φαγητό μας για ακόμη (περίπου) 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε!!!
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Το φαγητό αυτό μαγειρεύεται χωρίς ούτε ένα γραμμάριο νερό και εκεί οφείλεται η νοστιμιά του (..κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες μας)
- Αντί για κολοκύθια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρές ολόκληρες μελιτζάνες. Όμως επειδή οι μελιτζάνες χρειάζονται, για να μαγειρευτούν, το μισό χρόνο από ότι τα κολοκύθια, θα τις προσθέσετε στο κρέας μόνο κατά την τελευταία μισή ώρα και, θα ακολουθήσετε τα βήματα της βασικής συνταγής.
- Αν το κρέας σας δεν προέρχεται από τα τρυφερά σημεία του ζώου, μπορείτε να κάνετε αυτή τη συνταγή με μια μικρή παραλλαγή. Δεν θα προσθέσετε τα κολοκύθια από την πρώτη στιγμή, αλλά θα τα αφήσετε να περιμένουν λαδωμένα και θα προσθέσετε στη γάστρα το λάδι και 1/2 ποτήρι λευκό κρασί. Θα ψήσετε το κρέας για μια ώρα και μετά από αυτόν τον χρόνο θα προσθέσετε τα κολοκύθια και το αλάτι και θα συνεχίσετε για μια ακόμη ώρα, όπως ακριβώς περιγράφει η βασική συνταγή.