391 παιδικές ζωγραφιές για τη Μάχη της Κρήτης
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ δεκατεσσάρων σχολείων, ζωγραφίζουν για τη Μάχη της Κρήτης
Το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 1943, άντρες του τακτικού γερμανικού στρατού της Βέρμαχτ χρησιμοποιώντας το αφήγημα των αντιποίνων, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν τα χωριά της επαρχίας Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας και έστησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα περίπου πέντε εκατοντάδες πατριωτών. Είχε προηγηθεί η μάχη της Σύμης στις 12 Σεπτεμβρίου 1943, μια μάχη που έληξε με νίκη των όπλων των ανταρτών. Οι μεγάλες απώλειες του εχθρού ξεσήκωσαν την οργή των Γερμανών αξιωματούχων της Κρήτης Μπρόγερ, (Διοικητής του Φρουρίου Κρήτης) και Μίλερ (Διοικητής της 22ας Μεραρχίας Ηρακλείου και Λασιθίου). Οι αξιωματούχοι αυτοί διέταξαν την ισοπέδωση των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, καθώς και την εκτέλεση όλων των ανδρών που θα συλλαμβάνονταν στα χωριά και γύρω απ’αυτά.
Η Ε' και Στ' Τάξη του Παγκρητίου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, μπροστά στο εξαιρετικό έργο του καθηγητή Ι. Παρμακέλλη που δεσπόζει στο Πανδημοτικό Ηρώο
Τα χρόνια της απελευθέρωσης που ακολούθησαν, στην τοποθεσία «Σελί Αμιρά Βιάννου», στήθηκε επιβλητικό μνημείο τιμής και μνήμης των γεγονότων με τα ονόματα όλων που έπεσαν από τις κάνες των βάρβαρων δολοφόνων, (ανδρών γυναικών και παιδιών), τον Σεπτέμβριο του 1943. Δημιουργήθηκε η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου από μέλη των οικογενειών των πεσόντων, με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης των νεκρών αλλά και των γεγονότων που προηγήθηκαν των εκτελέσεων. Η ιστορική μνήμη της εγκληματικής δράσης των γερμανών στρατιωτών στη Βιάννο και στη Δυτική Ιεράπετρα, στεγάζεται σήμερα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, που βρίσκεται πλησίον του Πανεπαρχιακού μνημείου στο Σελί Αμιρά.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και Πρόεδρος της Δ.Ε. του Μουσείου Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου κ. Αριστομένης Α. Συγγελάκης, απέστειλε επιστολή σε δεκατέσσερα δημοτικά σχολεία, ζητώντας τη συμμετοχή τους σε έκθεση ζωγραφικής με θέμα τη Μάχη της Κρήτης. Η πρόσκληση έγινε στα σχολεία του Δήμου Βιάννου, (Άνω Βιάννου, Άρβης, Ψαρής Φοράδας, Εμπάρου), του όμορου Δήμου Μινώα Πεδιάδας, (Καστελλίου, Θραψανού, 1ο και 2ο Αρκαλοχωρίου), των Αγιών Παρασκιών, του Παγκρήτιου Εκπαιδευτηρίου, των 9ου, 36ου και 47ου Δημοτικών σχολείων της πόλης του Ηρακλείου και στα παιδιά του Κέντρου Διημέρευσης και Φροντίδας ατόμων με ανάγκες Κ.Δ.Η.Φ.Α. με Α. που στεγάζεται στο Θραψανό. Η επιλογή των σχολείων ήταν ενδεικτική, ώστε να ακολουθήσει το επόμενο σχολικό έτος 2023-24 κάλεσμα συμμετοχής στο σύνολο των σχολείων του νομού Ηρακλείου.
Και τα δεκατέσσερα σχολεία που προσκλήθηκαν συμμετείχαν, αποστέλλοντας συνολικά στους διοργανωτές 391 έργα. Όλα τα σχέδια για τη Μάχη της Κρήτης των μικρών μαθητών της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των παραπάνω σχολείων, είναι καλαίσθητα, αποκαλύπτοντας συγχρόνως τον εσωτερικό συναισθηματικό τους κόσμο και θα εκτεθούν τον Σεπτέμβριο στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ώστε να συνοδεύουν τις τιμητικές εκδηλώσεις που θα γίνουν τότε για τα 80 χρόνια από τα δραματικά γεγονότα της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας το 1943.
Στις 31 Μαΐου 2023, οι δράσεις για τη συμμετοχή των μαθητών στην Έκθεση για τη Μάχη της Κρήτης τελείωσαν με την επίσκεψη των μαθητών της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 47ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου στο Πανεπαρχιακό Μνημείο και το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη των μαθητών των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ του Παγκρήτιου Εκπαιδευτηρίου Ηρακλείου. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Μνημείο και το Μουσείο από τον Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων και του Μουσείου Ολοκαυτώματος κ. Αριστομένη Α. Συγγελάκη. Στην αίθουσα του Μουσείου έγινε στους μικρούς μαθητές προσέγγιση της Μάχης της Κρήτης με λόγο και εικόνες από τον εκπαιδευτικό και ιστορικό κ. Γεώργιο Α. Καλογεράκη.
Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν και συγκινήθηκαν από την επαφή που είχαν με τον χώρο του μνημείου, το Μουσείο και τα 461 καντήλια που βρίσκονται στο εσωτερικό του ναού των Αγίων Πάντων στο Σελί Αμιρά. Η συγκίνησή τους ήταν μεγάλη και στην παρουσίαση της Μάχης της Κρήτης από τον κ. Καλογεράκη, αφού είδαν μεταξύ άλλων και τα ζωγραφικά τους έργα να πλαισιώνουν την προβολή.
Πίνακας σχολείων που συμμετείχαν και έργα των μαθητών