«Χειροποίητα λαζάνια με κιμά από απάκι και τυρί φέτα»
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
«Ένα κρητικό γκουρμέ φαί»!
Όσοι έχουν δοκιμάσει φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, γνωρίζουν καλά πως, κανένα βιομηχανικό ζυμαρικό δεν μπορεί να τα ξεπεράσει! Και παρόλο που είναι γενικά κατανοητό πως, δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό, η σύγχρονη νοικοκυρά να μετατρέψει ένα καθημερινό-εύκολο και γρήγορο πιάτο ζυμαρικών σ’ έναν χειροποίητο «μπελά», δεν μπορούμε να μη δεχτούμε πως, όλοι μας, λιμπιζόμαστε ένα καλοφτιαγμένο φρέσκο χειροποίητο ζυμαρικό.
Την ημέρα που ετοίμαζα αυτή την συνταγή, όταν χρειάστηκε να απαντήσω στο ερώτημα των δικών μου: «Τι τρώμε σήμερα;», η απάντησή μου γελώντας, ήταν: «Ένα κρητικό γκουρμέ φαί»!
Και μπορεί να φανεί σε πολλούς υπερβολικό, όμως, ένα ευπαρουσίαστο, μοσχοβολιστό, νόστιμο, ευφάνταστο αλλά και βασισμένο σε παραδοσιακά προϊόντα πιάτο, δικαιούται, θαρρώ, να αποκαλείται «γκουρμέ».
Σε παλιότερες συνταγές της στήλης μας για φρέσκα ζυμαρικά, είχαμε αναφερθεί στο ότι αυτά, για να γίνουν νόστιμα και λαχταριστά δεν πρέπει να γίνονται από το ζυμάρι που περισσεύει από τις πίτες που ετοιμάζουν στην κουζίνα οι γυναίκες του σπιτιού, αλλά ούτε να παρασκευάζονται με σκέτο αλεύρι-χυλό που δίνουμε στον άρρωστο ή τη λεχώνα της οικογένειας.
Τουλάχιστον το δικό μου παιδικό βίωμα ταυτίζεται με κάποια από τις δυο παραπάνω περιπτώσεις και, γι’ αυτό τον λόγο, τα έβλεπα πάντα με επιφύλαξη, ως τη στιγμή που δοκίμασα τα «μερακλίδικα» μικρασιάτικα ζυμαρικά από τη μάνα μιας καλής μου φίλης.
Αρκετά χρόνια από τότε, πιστεύω πια, πως τα σπιτικά ζυμαρικά, είναι μια εύκολη παρασκευή, και πάντως, ευκολότερη από πολλές άλλες καθημερινές των μέσων νοικοκυριών.
Η συνταγή μας εύκολη και γρήγορη (αν εξαιρέσει κανείς τον χρόνο ωρίμανσης του ζυμαριού), βασίζεται στη σχέση που έχουν τα ζυμαρικά με τα κρεατικά και τα τυροκομικά, εν προκειμένω, βασίζεται σε μια υπέροχη συνύπαρξη ανάμεσα σε αυτά και στο κρητικό απάκι, το ελαιόλαδο αλλά και στο «εθνικό μας τυρί», την φέτα.
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 30Χ40
Α) ΥΛΙΚΑ (για το ζυμάρι)
- 1 και 1/2 ποτήρι (νερού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 ποτήρι (ν) σιμιγδάλι ψιλό
- 2 αυγά
- 2 κουταλιές (κουτάλι σούπας) λάδι
- 10 κουταλιές (σούπας) γάλα (ή 1/3 ποτηριού νερού)
- Αλάτι
Β) ΥΛΙΚΑ (για τη σάλτσα)
- 500 γρ. απάκι
- 2 μεγάλες ντομάτες
- 2 μικρά κρεμμύδια
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτήρι (νερού) άσπρο κρασί
- 2-3 κουταλιές λάδι
- Διάφορα μπαχαρικά όπως πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, σκόνη κόλιανδρου κ.α.
- Αλάτι
Γ) ΥΛΙΚΑ για το υγρό βρασίματος
- 3 αυγά
- 3 κουταλιές αλεύρι
- 1 ποτήρι (ν) ελαιόλαδο
- 4 ποτήρια (ν) γάλα
- 300-350 γρ. τυρί φέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρκετές ώρες (τουλάχιστον τρείς) πριν την ετοιμασία του φαγητού για τον φούρνο, πρέπει να ετοιμάσουμε το ζυμάρι.
Μέσα σε ένα σκεύος θα ανακατέψουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι.
Σε μια λακκούβα που θα σχηματίσουμε στο κέντρο τους, θα βάλουμε τα αυγά χτυπημένα, το λάδι και το γάλα.
Θα ζυμώσουμε αρκετά το ζυμάρι, μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας, θα το σκεπάσουμε και θα το αφήσουμε να ξεκουραστεί.
Μέσα στον χρόνο ξεκούρασης του ζυμαριού, μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
Θα ζεματίσουμε σε καυτό νερό, τις ντομάτες για να τις ξεφλουδίσουμε.
Θα κόψουμε σε μικρά κομματάκια το απάκι.
Θα βάλουμε στο μπλέντερ τη μια ψιλοκομμένη ντομάτα, το ένα κρεμμύδι σε φέτες, το μισό απάκι και το μισό κρασί και θα τα αλέσουμε.
Δεν χρειάζεται να έχουμε ένα βελούδινο πολτό, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, να αλεστεί το απάκι σε σημείο που να μοιάζει με κιμά.
Θα επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία για τα άλλα μισά υλικά, διότι δεν τα χωράει όλα μαζί το μπλέντερ.
Θα βάλουμε τα αλεσμένα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα, και θα προσθέσουμε ελάχιστο λάδι (2-3 κουταλιές) και τα μπαχαρικά που επιθυμούμε.
Θα βάλουμε την κατσαρόλα σε μέτρια εστία και θα βράσουμε για μισή περίπου ώρα και πάντως, μέχρι το υλικό να έχει πιεί τα ζουμιά του.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε τα λαζάνια.
Τα λαζάνια τα θέλουμε να έχουν πάχους 2-3 χιλιοστά και για να το πετύχουμε αυτό, ιδανικός συνεργάτης είναι η μηχανή φύλλου.
Αν η μηχανή σας, ως συνήθως, έχει έξι (6) θέσεις, τα λαζάνια θα τα ανοίξετε στη θέση 4.
Ειδικά τα λαζάνια είναι ο πιο εύκολος τύπος παρασκευής ζυμαρικών, μιας και στην ουσία, πρόκειται για μικρά φύλλα ζύμης.
Τώρα ήρθε η στιγμή κτισίματος του φαγητού.
Βάζουμε τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 175β.
Θα λαδώσουμε καλά το ταψί και θα βάλουμε στον πάτο 3-4 κουταλιές σάλτσας.
Θα βάλουμε μια στρώση λαζάνια και θα τα σκεπάσουμε με σάλτσα.
Θα επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία πέντε φορές και θα τελειώσουμε με σάλτσα.
Θα αλέσουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για το υγρό βρασίματος.
Με ένα πιρούνι θα τρυπήσουμε σε μερικά σημεία τα λαζάνια.
Θα ρίξουμε επάνω στα λαζάνια το υγρό βρασίματος από το μπλέντερ.
Θα βάλουμε το ταψί στον φούρνο για 45λεπτά.
Όταν το φαγητό πάρει χρώμα και έχει πιει τα επιφανειακά του υγρά, αν θέλουμε, μπορούμε να του απλώσουμε στην επιφάνεια λίγο τριμμένο τυρί και να το ξαναβάλουμε στον φούρνο για 2-3 λεπτά.
Καθώς θα χαράζετε το φαγητό σας σε μερίδες για να το σερβίρετε, θα διαπιστώσετε πως στην επιφάνειά του έχει σχηματιστεί μια στρώση σαν μπεσαμέλ. Αυτό δεν γίνεται παρά μόνο επειδή στο υγρό ψησίματος που επικάθεται στην επιφάνεια, περιέχεται αλεύρι και αυγά, δυο υλικά, δηλαδή, βασικά για το «δέσιμο» μια μορφής μπεσαμέλ.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Το φαγητό μπορεί να μοιραστεί σε δυο μικρότερα ταψιά. Αν κάποιο από αυτά θέλετε να το κρατήσετε στην κατάψυξη για «ώρα ανάγκης», θα το ψήσετε στον φούρνο μόνο για 20-25 λεπτά. Μετά την απόψυξή του θα το ξαναφήσετε στον φούρνο για 15-20 λεπτά και θα είναι σαν να ετοιμάστηκε εκείνη τη στιγμή
2) Μην αντικαταστήσετε την φρέσκια ντομάτα με σάλτσα άλλου τύπου. Τα υγρά που αποβάλει η φρέσκια είναι αυτά που βοηθάνε στο βρασμό όλων των υλικών της σάλτσας και το μεταξύ τους δέσιμο
3) Μπορείτε να αντικαταστήσετε το απάκι με οποιοδήποτε άλλο καπνιστό-παστό κρέας επιθυμείτε.
Ακόμη και με σύγλινο αλλά ειδικά στην περίπτωση του σύγλινου θα πρέπει να αυξήσετε λίγο την ποσότητα της φέτας για να εξισορροπηθεί ή λιπαρότητα.
*Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνο μέρους του κειμένου με αναφορά στη δημιουργό, την πηγή και ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθείνει προς το παρόν δημοσίευμα