Φοντάν
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Συζήτηση λοιπόν για τα φοντάν ή για τα τρουφάκια ή… τέλος πάντων, για εκείνα τα… μικρά κερασματάκια που έχουν την τιμητική τους τις μέρες των γιορτών.
Μια συζήτηση που θα μπορούσε να βασιστεί (και να περιοριστεί) στην απάντηση πάνω στο εξής απλό ζήτημα-ερώτημα:
«Αν για να κάνω φοντάν πρέπει να ΑΓΟΡΑΣΩ καλής ποιότητας μπισκότα ΚΑΙ καλής ποιότητας βούτυρο ΚΑΙ καλής ποιότητας κουβερτούρα ΚΑΙ καλής ποιότητας τρούφα για το περιτύλιγμα, και… το μόνο που θα κάνω θα είναι το να τα αναμείξω όλα αυτά, τότε, γιατί δεν αγοράζω έτοιμα φοντάν από την αγορά να μην μπαίνω και στον κόπο;».
Όταν λέμε «δικά μου» ή «εγώ τα ’φτιαξα» ή «με τα χεράκια μου γίνανε», ε, τότε φίλοι μου, κάποια από τα υλικά ας μην είναι της αγοράς ή κάποιες προπαρασκευές ας γίνουν από μας και μέσα στην κουζίνα μας. Κι ας έχει όλη αυτή η διαδικασία λίγο παραπάνω κόπο.
Στο θέμα μας λοιπόν.
Θα μιλήσουμε σήμερα για αυτά τα μικρά γλυκάκια που δίνουν τη λύση για το πιο γρήγορο κι απλό κέρασμα και θέλετε να τα πείτε φοντάν (αν και ο όρος δεν χρησιμοποιείται σωστά στην Ελλάδα), θέλετε να τα πείτε τρουφάκια ή ακόμη και σοκολατάκια.
Βάση του γλυκού είναι ο πουρές κάστανων. Αυτός, αν και υπάρχει έτοιμος και στο εμπόριο, μπορεί και πρέπει να γίνει από «τα χεράκια μας».
Άλλο ιδιαίτερο στοιχείο; Μια μαρμελάδα πορτοκαλιού ή μανταρινιού ή ακόμη και λεμονιού που επίσης μπορεί (για να μην πούμε πως επιβάλλεται) να είναι σπιτική.
ΥΛΙΚΑ
- 2 ποτήρια (νερού) πουρές κάστανου
- 1 ποτήρι (ν) τρίμμα κουβερτούρας
- 1 ποτήρι (ν) ψιλοαλεσμένα φουντούκια
- 1 ποτήρι (ν) ζάχαρη άχνη
- 1 ποτήρι (ν) μαρμελάδα
- 125 γρ. λιωμένο βούτυρο σκληρό
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
- κακάο
- ψιλοαλεσμένα φουντούκια
- Ψιλοαλεσμένα ανάλατα φιστίκια Αιγίνης,
- κουβερτούρα λιωμένη με λίγο βούτυρο ή σπορέλαιο.
Εκτέλεση
Χαράζουμε και βράζουμε για 30-45 λεπτά αρκετά κάστανα ώστε το εσωτερικό τους να μας δώσει 2 ποτήρια πουρέ.
Καθαρίζουμε τα βρασμένα κάστανα και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Βάζουμε τον πουρέ στο μούλτι με το λιωμένο βούτυρο και την άχνη.Τα κτυπάμε για λίγο ( αυτό μπορεί να γίνει και στο μίξερ αν θέλουμε να βρίσκουμε κομματάκια κάστανου άλιωτα)
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε πολύ μικρές μπαλίτσες.
Τις κυλάμε μέσα στο υλικό επικάλυψης
Τα γλυκάκια μας διατηρούνται αρκετές μέρες στο ψυγείο κλεισμένα σε δοχείο που κλείνει καλά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φουντούκια με άλλον ξηρό καρπό της αρεσκείας μας. Τα φουντούκια προτείνονται επειδή διαθέτουν ελάχιστο άρωμα και αφήνουν να κυριαρχήσει το άρωμα της σοκολάτας και του εσπεριδοειδούς της μαρμελάδας
2) Μη φοβηθείτε την επικάλυψη με κακάο. Ίσως αυτή να δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα
3) Τα κάστανα μπορούν να ψηθούν και στον ηλεκτρικό φούρνο (εδώ χρειάζεται προσοχή να μην ψηθούν πολύ και σκληρύνουν) αλλά και στον φούρνο μικροκυμάτων (οπωσδήποτε χαραγμένα)!