«Δεν τίθεται ούτε θέμα παραγραφής ούτε θέμα παραίτησης»

«Οι απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και για τις επανορθώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» τόνισε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε Διαδικτυακή Εκδήλωση για την 77η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου.
Παραθέτουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά σημεία της μακροσκελούς παρέμβασης του Προκόπη Παυλόπουλου:
«Με το κατοχικό δάνειο, το οποίο συνήφθη υποχρεωτικώς-ορθότερα με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο-μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής.
Εδώ πρόκειται, λοιπόν, από νομική σκοπιά για ενοχή εκ συμβάσεως. Άρα, η αντίστοιχη εκ της συμβάσεως απαίτηση της Ελλάδας είναι ενδοσυμβατικής -και όχι αδικοπρακτικής- προέλευσης.
Για την απαίτηση αυτή δεν τίθεται ούτε θέμα παραγραφής ούτε θέμα παραίτησης. Τίθεται μόνο ζήτημα συνολικού υπολογισμού της ως σήμερα.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις λόγω ανθρώπινων θυμάτων και υλικών καταστροφών στην Ελλάδα από τις δυνάμεις κατοχής, επισημαίνεται ότι το 1946, στην Διάσκεψη των Παρισίων, είχε προσδιορισθεί ένα ποσό τέτοιων αποζημιώσεων προς την Ελλάδα ύψους 7,5 δισ. δολαρίων.
Επιπλέον, η Συμφωνία του Λονδίνου το 1953, έθεσε «σε αδράνεια» τις οφειλές της Γερμανίας ως την υπογραφή «Συμφώνου Ειρήνης» μεταξύ της τελευταίας και των Δυνάμεων, που νίκησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται νομικώς για ένα είδος «αναβλητικής αίρεσης» (lato sensu), σχετικά με την εξόφληση των υποχρεώσεων της Γερμανίας, επειδή τότε θεωρήθηκε ότι αυτή δεν διέθετε-πρωτίστως λόγω της διαίρεσής της σε Δυτική και Ανατολική- την κατά το διεθνές δίκαιο απαιτούμενη πολιτειακή υπόσταση για ανάληψη και εκπλήρωση συναφών υποχρεώσεων».
Φωτογραφία: "Αυγή"