Όλη η αλήθεια για τα σκάνδαλα των επιδοτήσεων...

Την καρατόμηση του Νίκου Σαλάτα από τη θέση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.
Κι αυτό διότι, ο ίδιος ο νέος – έτσι κι αλλιώς – πρόεδρος του φορέα, δεν είχε καμία διάθεση για παραίτηση.
Θεωρητικά, ο διορισμός του ανωτάτου δικαστικού ήταν για να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία στον Οργανισμό και στον χώρο των επιδοτήσεων.
Και σήμερα ο ίδιος ο υπουργός που τον διόρισε του δίνει εντολή παραίτησης, επειδή απείλησε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με προσφυγή στη δικαιοσύνη, αν δεν ανακαλέσει τα περί μη συνεργασίας της νέας διοίκησης με τους απεσταλμένους ελεγκτές της!
Αναλυτικότερα, πριν την καρατόμηση, ο κ. Τσιάρας είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Σαλάτα, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την έρευνα για την υπόθεση παράνομων επιδοτήσεων, όταν κατήγγειλε ότι δεν υπήρξε ειλικρινής συνεργασία από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η αντίδραση του κ .Σαλάτα ήταν να εκδώσει ανακοίνωση ο Οργανισμός, με την οποία δινόταν διορία στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ειδικότερα στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, Ν. Πασχάλη, αντιεισαγγελέα Εφετών, να ανακαλέσει δημόσια τις δηλώσεις του, ειδάλλως ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη.
Τριάντα χρόνια τώρα ξέρουν άπαντες για τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα. Όμως σήμερα ξαφνικά έρχονται οι Ευρωπαίοι και «ανακαλύπτουν την Αμερική»…
Ο Νίκος Σαλάτας παραχώρησε συνέντευξη την περασμένη Παρασκευή, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα για τις εξελίξεις στον Οργανισμό, εν μέσω της έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Παρά την αυξανόμενη πίεση, ο πρόεδρος επανέλαβε με έμφαση ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει, τονίζοντας πως δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τεκταινόμενα και πως συνεχίζει τη μάχη για διαφάνεια και εξυγίανση του φορέα.
Η καρατόμηση Σαλάτα από τον Κώστα Τσιάρα
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ακολούθησε μετά την άρνηση Σαλάτα για παραίτηση αναφέρει:
Τη λήξη της θητείας του προσωρινού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., κ. Νικολάου Σαλάτα, αποφάσισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.
Η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από την ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε αμφισβήτησης σχετικά με τη διασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής συνεργασίας του Οργανισμού με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, κατά την άσκηση των ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων.
«Φορτώστε κι άλλο την καμήλα»
Όταν τη χρονιά του 2004-2005 έκλεινε η τότε Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. και το καθεστώς των ενισχύσεων περνούσε από την «επιδότηση κατά κιλό» στην επιδότηση μέσα από ένα μικτό σύστημα στρεμμάτων και κιλών, άνθρωποι που κατείχαν σημαντικές θέσεις στο αγροτικό κίνημα της χώρας, ήταν ενήμεροι για την αλλαγή του καθεστώτος. Και όπως είχε γίνει γνωστό τότε, κάποιοι από αυτούς ενημέρωναν δικούς τους ανθρώπους, λέγοντας τους «φόρτωσε κι άλλο την καμήλα γιατί αλλάζει ο τόπος των επιδοτήσεων». Δηλαδή, τους έλεγαν, εκείνη τη χρονιά να πανωγράψουν όσο περισσότερο μπορούν, γιατί θα άλλαζε το σύστημα και δεν θα μπορούσαν τα επόμενα χρόνια να το κάνουν.
Την επόμενη χρονιά άρχισε να εφαρμόζεται το καθεστώς με τα ιστορικά δικαιώματα. Που σημαίνει ότι πλέον οι ελαιοπαραγωγοί και οι σταφιδοπαραγωγοί, επιδοτούνταν με βάση τον μέσο όρο προηγούμενων ετών. Έτσι όσοι… «φόρτωσαν την καμήλα», είχαν και μεγαλύτερο μέσο όρο από τους υπόλοιπους.
Αυτά τα περίφημα «ιστορικά δικαιώματα» ίσχυσαν μέχρι και πρόσφατα. Έτσι σε μεγάλο βαθμό, όσοι είχαν εκείνα τα χρόνια πανωγράψει, συνέχισαν να λαμβάνουν ψεύτικες επιδοτήσεις μέχρι και πρόσφατα.
Οι δε Βρυξέλλες γνώριζαν τις κομπίνες. Μάλιστα μέσα στη δεκαετία του 1990 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2000 ήταν κάτι σαν «γραμμή» στη χώρα μας, «γράψτε κάτι παραπάνω στα κιλά να μην χάσει η χώρα μας τις επιδοτήσεις και θα τα κανονίσουμε στη συνέχεια»…
Αυτή η «γραμμή» περνούσε από τους κυβερνώντες μέχρι και τον τελευταίο συνεταιρισμό, μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ. Επειδή όμως στο ελαιόλαδο υπήρχε το λεγόμενο «εθνικό πλαφόν», η Ελλάδα συχνά το υπερέβαινε. Και τότε οι κυβερνήσεις (περισσότερο του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη αλλά και της ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή) εφάρμοζαν τη λεγόμενη «οριζόντια περικοπή».
Έτσι, με τις ευλογίες των συνεταιριστικών οργανώσεων, κατά περιοχές κοβόταν και ένα ποσοστό από όλους τους παραγωγούς. Για παράδειγμα στα Πεζά ίσχυαν κάποια ποσοστά για τα μέλη της ΕΑΣ Πεζών. Στη Μεσαρά άλλα ποσοστά. Στην ΕΑΣΗ άλλα και πάει λέγοντας. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας έπαιρνε ένα εκατομμύριο δραχμές και είχε πανωγράψει τις 700 χιλιάδες δραχμές, αν του έκοβαν το 30% κέρδισε παρανόμως τις 700.000 δραχμές.
Ο συγχωριανός του όμως, που δεν πανώγραφε καθόλου και έπαιρνε επιδότηση 300.000 δραχμές, έχανε το 30% από τα χρήματα που στην πραγματικότητα δικαιούνταν να αναλάβει.
Οι συνεταιριστές και οι συνδικαλιστές τότε ξεσηκώνονταν και έλεγαν πως οι οριζόντιες περικοπές ήταν άδικες. Όμως, όλη αυτή η ιστορία με τα πανωγραψήματα, περνούσε μέσα από τους συνεταιρισμούς, σε βαθμό που στα χωριά όταν κόβονταν τα τιμολόγια κατά την παράδοση του ελαιολάδου ή της σταφίδας, έλεγαν οι προέδρου και οι γραμματικοί, «να σου βάλω παραπάνω; Έχω περιθώριο. Κορόιδο είσαι»;…
Όταν η ΑΤΕ μοίραζε την επιδότηση
Κάθε χρόνο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα γέμιζαν τα καταστήματα της ΑΤΕ στο Ηράκλειο από προέδρους, γραμματικούς και…οπλισμένους συνοδούς τους. Ο λόγος; Πήγαιναν οι πρόεδροι στο γκισέ κρατώντας τσουβάλια κανονικά όπως αυτά που βάζουμε τις ελιές και εισέπρατταν τεράστια ποσά σε πεντοχίλιαρα και δεκαχίλιαρα ή αργότερα σε ευρώ.
Πολλές ήταν οι περιπτώσεις, που φεύγοντας για το χωριό τους, έπεφταν πάνω σε ένοπλες ενέδρες. Είχαν δολοφονηθεί ή τραυματιστεί και πρόεδροι συνεταιρισμών στην Κρήτη και αλλού… Βλέπεις έξω από την τράπεζα υπήρχαν οι ληστές και παρακολουθούσαν την αποστολή.
Όταν αρχές της δεκαετίας του 2000 εφαρμόστηκε η πληρωμή κατευθείαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν οι πρόεδροι των συνεταιρισμών. Ο λόγος; Μα έχαναν τα υπέρογκα «χαρίσματα»… Τα «χρυσά» τυχερά που είχαν όταν πήγαιναν στο χωριό και μοίραζαν την επιδότηση. Γιατί όταν ο άλλος έπαιρνε ψεύτικη επιδότηση 500 χιλιάδων δραχμών, δεν το είχε σε τίποτα να δώσει και εκατό χιλιάρικα στον πρόεδρο να… «πιει έναν καφέ»… Υπήρχαν τότε πρόεδροι και γραμματικοί που πραγματικά θησαύριζαν… Έχτιζαν μόνο από αυτά τα «τυχερά» σπίτια των παιδιών τους στη «χώρα»!
Σταύρος Αραχωβίτης: «Αυτά έλεγε η «τεχνητή λύση των βοσκοτόπων»
Μόνο το newshub.gr έγραψε την πραγματική «βάση» πάνω στην οποία πάτησαν και πάλι οι επιτήδειοι για να «πανωγράψουν» αλλά μέσα από διαφορετικούς τρόπους, βάζοντας είτε βοσκοτόπους της υπόλοιπης Ελλάδας στο όνομα τους χωρίς τους ανήκουν. Είτε γιατί ενοικίαζαν τα βοσκοτόπια νόμιμα, αλλά δεν είχαν τα ζώα.
Λέει λοιπόν σήμερα στην ιστοσελίδα μας ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης:
«Η «τεχνητή λύση» αναφέρει: ΚΥΑ 873/55993/20-5-215, άρθρο 5, παράγραφος 9: Στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους δύναται να κατανεμηθεί βοσκότοπος σε διαφορετικές Χ.Ε. Το σύνολο της έκτασης βοσκότοπου που δικαιούνται οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει την καθορισθείσα αναλογία των παρ. 8 ή 9 του άρθρου 4 κατά περίπτωση, η οποία αντιστοιχεί στις κατεχόμενες ΜΜΖ».
Με βάση αυτή την πρόβλεψη γίνεται η εφαρμογή της «Τεχνικής Λύσης» από τότε μέχρι και σήμερα.
Για την εφαρμογή αυτής της απόφασης και τις σχετικές κατανομές βοσκοτόπων η χώρα ελέγχεται κάθε χρόνο από τότε και ουδέποτε προέκυψε πρόβλημα».
Το ρεπορτάζ που υπογράφεται από τον καταξιωμένο στο αγροτικό ρεπορτάζ-δημοσιογράφο- Χριστόφορο Παπαδάκη έχει δημοσιευτεί στο Newshub.gr