Μπάχαλο με την ενέργεια

Εξαιρετικά χαμηλή είναι η ανταπόκριση των φορέων της αυτοδιοίκησης και του δημοσίου στην ενεργειακή εξοικονόμηση, ενώ καλπάζουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και ισχύει η ευρωπαϊκή δέσμευση μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης
Η κυβέρνηση μπορεί να ανακοίνωσε μέτρα θέλοντας να δώσει νέα ώθηση στα θεσμοθετημένα μέτρα, με κίνητρα αλλά και ποινές για τους παραβάτες, όμως, είναι αυτό αρκετό;
Στον πυρήνα των ανακοινώσεων είναι μεν η επιβράβευση μέσω ενίσχυσης του προϋπολογισμού τους και έγκριση νέων προσλήψεων για την επιτυχημένη εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και αντίστοιχα περικοπές χρηματοδότησης και απαγόρευση νέων προσλήψεων στους σπάταλους δήμους και φορείς του δημοσίου.
Τι θα γίνει όμως με τους μικρούς Δήμους των οποίων η αδυναμία είναι δεδομένη;
Είναι εντυπωσιακό ότι σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, κάλεσε για μία ακόμη φορά τους φορείς της αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στην εφαρμογή των θεσμοθετημένων μέτρων, ορίζοντας μέσω της πλατφόρμας παρακολούθησης των μέτρων με την επισήμανση ότι: «για την πλήρη και αποτελεσματική χρήση της εφαρμογής είναι απαραίτητο πρωτίστως οι φορείς να έχουν ορίσει Υπεύθυνο/ους Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων και Διοικητικά Υπεύθυνο/ους. Η μέχρι τώρα όμως ανταπόκριση των φορέων του δημοσίου τομέα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Με βάση τα τελευταία στοιχεία 226 φορείς μόνο έχουν ορίσει Υπευθύνους Ενεργειακών Υποδομών και Εγκαταστάσεων»
Και να σκεφτεί κανείς ότι συνολικά φθάνουν τους 2495 οι φορείς του δημοσίου!
Στην ίδια εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών τονίσει ότι «η μη άμεση ανταπόκριση των φορέων θα ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό των προσλήψεων έτους 2023 που θα εγκριθεί επηρεάζοντας την έγκριση σχετικών αιτημάτων των φορέων αυτών για τους επόμενους κύκλους κινητικότητας».
Άραγε, αυτό θα ισχύσει και για τους Δήμους της Κρήτης που ταλανίζονται από τα σοβαρά τους προβλήματα;
Θυμίζουμε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη εξειδικεύτηκαν πριν από καιρό τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις φορέων του δημόσιου τομέα.
Ο στόχος για τους φορείς του Δημοσίου, όσον αφορά στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τίθεται στο 10% τουλάχιστον, σε σχέση με τις καταναλώσεις της ίδιας χρονικής περιόδου του 2019, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των μέτρων.
Για τα επόμενα έτη ο στόχος θα επαναπροσδιοριστεί.
Ειδικότερα όσον αφορά στα άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις εξής υποχρεώσεις:
1) Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος. Ειδικά για το τρέχον έτος, η προληπτική συντήρηση για τα συστήματα ψύξης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.7.2022 και για τα συστήματα θέρμανσης μέχρι 31.10.2022.
2) Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας (μέγιστης/ελάχιστης) τόσο σε θερμαινόμενα/ κλιματιζόμενα όσο και σε μη κτίρια βάσει των προδιαγραφών του προτύπου ΕΛΟΤ EN 15251:2007. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.
3) Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
4) Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
5) Χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό.
6) Σκίαση του κτιρίου προς βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.
7) Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, ενδεικτικά μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού.
8) Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων.