Μελομακάρονα
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Εσάς, ποιά μελομακάρονα σας αρέσουν; Μήπως αυτά που είναι σαν μπισκότα, πασπαλισμένα με καρύδι ή εκείνα που διαλύονται σαν σιμιγδαλένιος χαλβάς βουτηγμένος σε σιρόπι;
Μήπως πάλι, σας αρέσουν τα μελομακάρονα που μοιάζουν με σιροπιασμένο κουραμπιέ ή σας αρέσουν μαλακά και "τσουρεκάτα" σαν τα ροκσάκια;
Αν δεν σας αρέσει καμιά από τις παραπάνω εκδοχές, αλλά εσάς, τα μελομακάρονα,σας αρέσουν με μπόλικο καρύδι, ψημένο σουσάμι κι αμύγδαλο στην επιφάνεια και, τέτοια ώστε, να μπορείτε να τα πιάνετε χωρίς να διαλύονται αλλά με το που τα βάζετε στο στόμα σας, να απελευθερώνουν πυκνό και μυρωδάτο σιρόπι που θυμίζει μπακλαβά, τότε η συνταγή αυτή σας αφορά και σημειώστε την.
Γιατί το μελομακάρονο γεννήθηκε για να είναι ένα από τα καλύτερα σιροπιαστά γλυκά!
ΥΛΙΚΑ:
- 1 ποτήρι του νερού, ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι του νερού καλής ποιότητας σπορέλαιο
- ½ ποτηριού νερού, ζάχαρη
- ½ ποτηριού νερού, χυμό πορτοκαλιού και μανταρινιού
- ½ ποτηριού νερού ,ρακή ή κονιάκ ή βότκα ή τσίπουρο
- 5 γεμάτα ποτήρια νερού ,αλεύρι μαλακό
- 1 ποτήρι νερού, σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κοφτή κουταλιά σούπας, κανέλλα σκόνη
- ½ κοφτή κουταλιά σούπας, γαρύφαλο σκόνη
- 1/2 κοφτή κουταλιά μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 φακελάκι μπαίκιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι γλυκού ,σόδα
- Τη φλούδα ενός μανταρινιού
- Το ξύσμα από : 2 πορτοκάλια ,1 λεμόνι
- ½ κουταλάκι αλάτι
ΣΙΡΟΠΙ
- 2 ποτήρια νερού, μέλι
- 2 ποτήρια νερού ,ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερού νερό
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ
- 1/2 ποτήρι (νερ.) σουσάμι ψημένο κι αλεσμένο
- 1/2 ποτήρι (νερ.) αμύγδαλα ψημένα κι αλεσμένα
- 1/2ποτήρι (νερ.) αλεσμένα καρύδια
- λίγη κανέλα και ελάχιστο γαρίφαλο σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπώλ, ανακατεύουμε καλά τα στερεά υλικά (αλεύρι, σιμιγδάλι, σόδα, μπαίκιν πάουντερ, αλάτι)
Στο μπλέντερ ή στο multi, χτυπάμε καλά τη φλούδα μανταρινιού,το ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιών, τη ζάχαρη,τα λάδια, τον χυμό πορτοκαλιού-μανταρινιού και τη ρακή.
Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα των στερεών και ανακατεύουμε ελάχιστα μ' ένα κουτάλι, ίσα να ενσωματωθούν (δεν ζυμώνουμε, γιατί, με το πολύ ζύμωμα η ζύμη "ξερνά" το λάδι).
Κάνουμε τα μελομακάρονα τα τοποθετούμε σε δυο ταψιά και τα ψήνουμε μέχρι να χρυσίσουν στους 170 βαθμούς.
Όσο τα μελομακάρονα ψήνονται βράζουμε την ζάχαρη και το νερό για το σιρόπι για δύο (2) λεπτά, από τη στιγμή που θ' αρχίσει ο βρασμός. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι (δεν συνεχίζουμε τον βρασμό. Το μέλι δεν πρέπει να βράσει διότι χάνει τη θρεπτική του αξία).
Το διατηρούμε ζεστό.
Μόλις τα μελομακάρονα ψηθούν τα αναποδογυρίζουμε προσεκτικά ένα-ένα και, έτσι έχοντάς τα από την ανάποδη πλευρά, τους ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι με την κουτάλα (μέσα στο ταψί που ψήθηκαν).Φροντίζουμε να μοιραστεί το σιρόπι στα δύο ταψιά...
Περιμένουμε να κρυώσουν και μετά, ένα-ένα, το γυρνάμε στην ορθή θέση και το πασπαλίζουμε με το μείγμα καρυδιού,σουσαμιού και αμυγδάλων.
Σημειώσεις
1) Από παρατήρηση χρόνων έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα μελομακάρονα γίνονται πιο φίνα αν το δεύτερο ποτήρι λάδι είναι από καλό σπορέλαιο, ραφιναρισμένο. Αν θέλετε όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ελαιόλαδο.
2) Χρησιμοποιώ πρέσα για τον σχηματισμό των μελομακάρονων και επειδή γίνονται πιο γρήγορα αλλά κι επειδή βγαίνουν ομοιόμορφα. Φυσικά αυτό δεν επηρεάζει την γεύση..
3) Το σιρόπιασμα γίνεται ακριβώς όπως στα περισσότερα σιροπιαστά γλυκά μέσα στο ταψί που έχουν ψηθεί κι ενώ είναι καυτά. Χρειάζεται απλά να τα γυρίσετε από την ανάποδη και ενώ είναι καυτά, με πολλή προσοχή για να μην σπάσουν μιας και είναι εύθραυστα. Περίπου μετά από μισή ώρα θα το παίρνετε ένα-ένα θα το πασπαλίζετε με το άλεσμα των ξηρών καρπών-σουσαμιού και θα το τοποθετείτε με τη σωστή θέση, οριστικά, στην πιατέλα...
4) Στις γιορτές των Χριστουγέννων, επειδή η συνταγή εκτελείται τουλάχιστον δύο φορές, φτιάχνω σε διπλή δόση το μείγμα της επικάλυψης. Η ύπαρξη του μισού στο ψυγείο (όπου διατηρείται πολύ καλά) με απαλλάσσει από τη συγκεκριμένη διαδικασία κατά την επανάληψη της δόσης...
5) Το σιρόπι που θα μείνει στα ταψιά σας, βάλτε το σ' ένα βαζάκι και φυλάξτε το στο ψυγείο. Είναι εξαιρετικό για κάποιο γλυκισματάκι της στιγμής (π.χ. λουκουμάδες ή σβίγκους).
.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη