Μακαρονάδα με αγριοσπάραγγα και γαρίδες
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Αν υπάρχει μια αρχή σ’ αυτή τη σάλτσα και θέλετε πείτε την μυστικό, είναι ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται για να ετοιμαστεί!
Ένα από τα νοστιμότερα προϊόντα της ελληνικής γης είναι τα άγρια σπαράγγια.
Η νοστιμιά τους είναι από εκείνες που πραγματικά απογειώνουν τον ουρανίσκο και ερεθίζουν, όσο δεν πάει άλλο, τους σιελογόνους αδένες.
Δυσκολόβρετα και λιγόβρετα, μα τόσο προκλητικά κι ελκυστικά, που σε βάζουν σε διαδικασία ψαξίματος ακόμη και για ένα μικρό ματσάκι.
Μαγειρεμένα ή ψημένα με διάφορους τρόπους δίνουν άλλη διάσταση σε κάθε πιάτο που τα περιέχει!
Παράλληλα οι γαρίδες για κάθε μέρα του χρόνου, κι όχι μόνο κατά τις νηστίσιμες, είναι ένας άλλος πειρασμός στον οποίο υποκύπτουν μικροί και μεγάλοι.
Πώς λοιπόν να μην μας «βάζει ιδέες» ένας συνδυασμός αυτών των δύο και ιδιαίτερα πάνω σε μια βάση, σταθερής αξίας της παγκόσμιας κουζίνας, τα μακαρόνια;
Το πιάτο της σημερινής συνταγής χρειάζεται μόνο δεκαπέντε λεπτά για να ετοιμαστεί και θα ’ναι σαν να γεύεστε ένα πιάτο πολύ απαιτητικό σε υλικά και σε χρόνο παρασκευής.
Κι όμως! Αν έχετε μπροστά σας όλα τα υλικά που χρειάζονται, η σάλτσα απαιτεί τον ίδιο ακριβώς χρόνο μ’ εκείνον που απαιτούν τα μακαρόνια για να βράσουν.
Μυστικά δεν υπάρχουν. Αν υπάρχει μια αρχή σ’ αυτή τη σάλτσα και θέλετε πείτε την μυστικό, είναι ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται για να ετοιμαστεί, αφενός διότι κάποια υλικά της καταστρέφονται με το μεγάλης διάρκειας μαγείρεμα (σπαράγγια, γαρίδες) και αφετέρου, διότι κάποια άλλα πρέπει να παραμείνουν «ζωντανά» τόσο όσο χρειάζεται για να μην αλλοιωθούν τα υπέροχα αρώματά τους (μάραθος, μαϊντανός, φρέσκο κρεμμύδι, ντομάτα).
ΥΛΙΚΑ
- 700-800γρ. αποφλοιωμένες γαρίδες (όχι προβρασμένες)
- 200 γρ. άγρια σπαράγγια
- 1 ποτήρι (νερού) ελαιόλαδο
- 3 ώριμες ντομάτες
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 5 κουταλιές συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 2 σφηνάκια ούζο
- 1/2 ποτηριού (νερού) άσπρο κρασί
- 1 μικρό ματσάκι μάραθο (το1/3 από ματσάκι της αγοράς)
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό (το 1/3 από ματσάκι της αγοράς)
- Αλάτι
- Προαιρετικά λίγο μπούκοβο
- Σπαγγέτι ή άλλο ζυμαρικό για το σερβίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα σπαράγγια.
Αποφλοιώνουμε τις γαρίδες, αν δεν τις έχουμε αγοράσει αποφλοιωμένες.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα σπαράγγια με τις γαρίδες για 2 (δύο) λεπτά μόνο.
Μόλις τελειώσει το σοτάρισμα των 2 λεπτών (όχι περισσότερο) σβήνουμε με το ούζο.
Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα σπαράγγια και τις γαρίδες σε ένα μεγάλο πιάτο.
Το λάδι παραμένει στην κατσαρόλα.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια μέσα στο λάδι και τα σοτάρουμε ελάχιστα (να μην αλλάξουν χρώμα).
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις τριμμένες (σε μπλέντερ) ντομάτες, τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας τον μάραθο πολύ ψιλοκομμένο και το αλάτι και
βράζουμε για πέντε λεπτά.
Μετά τα πέντε λεπτά βρασίματος προσθέτουμε το κρασί, βράζουμε για 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και τα σπαράγγια με τις γαρίδες.
Τώρα έχουμε προσθέσει όλα τα υλικά τα οποία τα βράζουμε για 2-3 ακόμη λεπτά.
Η σάλτσα μας είναι έτοιμη για να τη ρίξουμε πάνω στα μακαρόνια μας τα οποία βράσαμε παράλληλα με την παρασκευή της.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Να είστε αυστηροί στο κράτημα των χρόνων. Είναι γνωστό πως οι γαρίδες σκληραίνουν με το πολύ βράσιμο, τα δε υπόλοιπα υλικά είναι καλό να παραμείνουν «ζωντανά»
2) Η σάλτσα είναι εξαιρετικά αρωματισμένη από τα υλικά της και δεν χρειάζονται πρόσθετα μπαχαρικά
3) Όσοι αγαπάτε τα καυτερά μπορείτε να προσθέσετε αρκετό πιπέρι ή ακόμη φρέσκες ή ξηρές πιπερίτσες σε σκόνη
4) Δεν έχουμε δοκιμάσει τη συνταγή με καλλιεργήσιμα σπαράγγια που θα βρείτε εύκολα στην αγορά. Το ότι εμείς χρησιμοποιούμε άγρια, ας μην λειτουργήσει αποτρεπτικά για μια δοκιμή από σας, με σπαράγγια του εμπορίου.
Θα περιμένουμε τη γνώμη σας…
*Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του δημιουργού ή μετά από επικοινωνία με το viannitika.gr