Κλαίνε και οδύρονται!
Τεράστια η ζημιά από το δάκο στο Λουτράκι
Απογοητευμένοι αλλά και εξοργισμένοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί αφού, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει, η σοδειά έχει σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί, εξαιτίας της δακοπροσβολής. Αναζητώντας τις αιτίες της πρωτοφανούς καταστροφής, εντοπίσαμε δύο σημαντικότατους παράγοντες:
Ο ένας είναι οι παρατεταμένοι βοριάδες που δεν επέτρεπαν τους ψεκασμούς και ο άλλος είναι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες που ευνοούσαν το δάκο.
Ειδικότερα στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Άνω Βιάννου η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική.
Είναι γνωστό, αλλά και ποικιλότροπα τεκμηριωμένο ότι, στις ορεινές περιοχές η αποδοτικότητα σε ελαιόλαδο έχει πολύ υψηλά στάνταρ, ενώ είναι σπάνια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου ελαιολάδου. Συνεπώς η ζημιά που έχει γίνει αφορά και τις ποσότητες του παραγόμενου ελαιολάδου αλλά και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, ενώ οι επιπτώσεις επιμερίζονται τόσο στους παραγωγούς, όσο και στους ελαιουργούς.
Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από εξοργισμένους παραγωγούς, οι οποίοι, κλαίνε και οδύρονται, αφού σε τόσο δύσκολες οικονομικά εποχές θα υποστούν μια τόσο σκληρή δοκιμασία. «Φέτος θα πεινάσουμε», μας λένε με έκδηλη την οργή τους.
Να σημειωθεί ότι στα περισσότερα χωριά του Δήμου Βιάννου, η ελαιοπαραγωγή είναι μονοκαλλιέργεια, με ότι εκείνο συνεπάγεται!
Στις ορεινές περιοχές της Άνω Βιάννου «Αχλαδούρα», «Καβαλαρά», «Σπορά», «Πελεκίδες», «Βρυσίδι», αλλά και ορεινότερα στον Άγιο Ιωάννη η κατάσταση χαρακτηρίζεται τραγική! Πρόκειται για περιοχές από τις οποίες παράγονται μεγάλες ποσότητες λαδιού και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας
«Δεν πρόκειται να μαζέψουμε μια ελιά», μας είπε οργισμένος ο υπερίληκας Μανώλης Ι. Καρτσάκης δείχνοντάς μας ένα κλαδί ελιάς, όπου πράγματι η δακοπροσβολή ξεπερνά το 80%! Και συνέχισε: «Όταν ήμουν νεότερος ράντιζα μόνος μου, σήμερα όμως δεν έχω τη μπόρεση. Η καταστροφή είναι τεράστια και φοβάμαι ότι δεν θα βγάλουμε λάδι ούτε για τα σπίτια μας»…
Κατά τον ίδιο, η ευθύνη βαραίνει ακέραια όλους τους υπεύθυνους της δακοπροστασίας και εννοεί τόσο τους γεωπόνους όσο και τους παγιδοθέτες και τους εργολάβους ψεκασμού. «Δεν παρακολουθούν τις παγίδες για να δουν τους πληθυσμούς; Κι αν τις παρακολουθούν γιατί δεν ραντίζουν; Δεν γνωρίζουν ότι στα ορεινά το κλίμα ευνοεί το δάκο», είναι μερικά από τα ερωτήματα που μέσω του Viannitika.gr θέτει στους εμπλεκόμενους.