2008: "Μια παρήγορη ιδέα"
15 χρόνια από τα εγκαίνια της Πινακοθήκης Βιάννου
Το καλοκαίρι του 2008, θεωρείται "σταθμός" στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής της Βιάννου.
Αυτό, διότι το καλοκαίρι αυτής της χρονιάς, εγκαινιάστηκε η Πινακοθήκη Βιάννου, η οποία λίγα χρόνια μετά θα έπαιρνε το όνομα του εμπνευστή της, Σάββα Πετράκη.
Στο σημερινό "Πίσω στο χρόνο", θα γυρίσουμε σ'αυτό το καλοκαίρι, όταν μια τέτοια μέρα σαν σήμερα, ο αείμνηστος Σάββας Πετράκης, μιλούσε στην Κατερίνα Μυλωνά για χάρη της εφημερίδας "Πατρίς", για την ίδρυση της:
Μία παρήγορη ιδέα χαρακτηρίζουν οι δημιουργοί της την ίδρυση της Πινακοθήκης Βιάννου που πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Πίσω από αυτή την προσπάθεια κρύβεται, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερατόκαμπου «Η βίγλα», Σάββας Πετράκης, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην «Π», παρουσιάζει πώς σιγά- σιγά το όνειρο των ανθρώπων της περιοχής έγινε πραγματικότητα.
Η Πινακοθήκη Βιάννου έχει σήμερα στη συλλογή της 200 έργα γνωστών και αρκετών επιφανών εικαστικών καλλιτεχνών ( Ζωγράφοι-γλύπτες-χαράκτες.κλπ) και τα οποία αποτελούν αποκλειστική δωρεά προς το σύλλογο. Η μεγαλειώδης αυτή προσφορά έγινε στο όνομα του μεγάλου τέκνου της Βιάννου, Ιωάννη Κονδυλάκη. Οι δωρητές καλλιτέχνες ενστερνίστηκαν το όλο εγχείρημα και συγκινήθηκαν από την ιδέα δημιουργίας του μουσείου σε έναν τέτοιο τόπο.
Σημειώνεται πως το έργο της δημιουργίας της Πινακοθήκης είχε ενταχθεί κατά 55% σε προγράμματα της Περιφέρειας Κρήτης.
Η συνέντευξη που ο κ. Σάββας Πετράκης παραχώρησε στην «Π» έχει ως εξής:
Πώς ξεκίνησε η ιδέα δημιουργίας της Πινακοθήκης;
«Το ζήτημα της δημιουργίας της πινακοθήκης είναι μέσα σε ένα γενικότερο προβληματισμό όσο αφορά τις πολιτιστικές ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας, όπως είναι η Βιάννος και μια περιοχή, όπως ο Κερατόκαμπος, την οποία με ένα τρόπο πολύ συγκεκριμένο την αφορά η έννοια της ανάπτυξης. Εμείς αυτό το ζήτημα το είδαμε σαν μια ανάγκη για την περιοχή με όλη της την ιστορία, την υποδομή, τις πολιτιστικές καταβολές αλλά και τη σημερινή πραγματικότητα. Θεωρήσαμε ότι είναι κάτι αναγκαίο για οτιδήποτε αφορά τον τόπο μας σήμερα.»
Πώς τελικά υλοποιήθηκε, ποιοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του ονείρου σας;
«Θεωρώ ότι δεν ήταν απλά ένα όνειρο, που έχει το χαρακτήρα του οράματος μια τέτοια δημιουργία, όμως ήταν κάτι το οποίο προγραμματίστηκε και συνέβαλαν πάρα πολλοί άνθρωποι σχετικοί με το ζήτημα αυτό του χώρου του πολιτισμού και της Βιάννου και ευρύτερα της χώρας μας. Εμείς αρχικά είχαμε ένα χώρο που μας τον είχαν δωρίσει κάποιοι συμπατριώτες μας, ένα οικοπεδικό χώρο για να φτιάξει γενικά κι αόριστα τη στέγη ο σύλλογός μας. Αυτό είχαμε ως δεδομένο ή αποτέλεσε αφορμή. Εκτιμήσαμε τις ανάγκες της περιοχής και ότι κάποτε θα πρέπει να ξεφεύγουμε από κάποια συνηθισμένα, εντελώς συμβατικά πλαίσια, στα οποία κινούνται οι πολιτιστικές δραστηριότητες, ένα πανηγύρι, μια χοροεσπερίδα. Θέλαμε να κάνουμε κάτι που να έχει τη δυναμική του, ωφέλεια για τον τόπο να προσφέρει στους ανθρώπους, την κοινωνία και να συμβάλει στην καλώς εννοούμενη ανάπτυξη της περιοχής. Μας έδωσαν το οικόπεδο και νομίζαμε ότι η δημιουργία της Πινακοθήκης είναι ένα ζήτημα που έχει τη δυναμική του, γύρω από την Πινακοθήκη θα αναπτυχθούν και πρέπει να αναπτυχθούν δραστηριότητες τακτικές επισκέψεις σχολείων, διαφόρων φορέων, ξένων τουριστών και επίσης μπορεί να εξυπηρετήσει συναφείς εκδηλώσεις, συναυλίες, διαλέξεις, συνέδρια και τοπικού χαρακτήρα εκδηλώσεις για την τοπική κοινωνία γιατί πρωτίστως το έργο αφορά την τοπική κοινωνία και αυτή έχει δείξει και καταλάβει ότι κάτι καλό γίνεται και το έχει αγκαλιάσει.»
Πώς το δέχτηκε η τοπική κοινωνία;
«Είναι κάτι πρωτόγνωρο που δημιουργεί κάποια ερωτηματικά, όμως σιγά- σιγά και εφόσον υπάρχει μια ουσία στο σκοπό αυτό ο κόσμος θεωρώ έχει και το αισθητήριο και τη διαίσθηση εκείνη που τον οδηγεί σωστά ώστε να το δεχτεί, να το αγκαλιάσει και να το αγαπήσει.»
Σας αποδοκίμασαν κάποιοι, θεώρησαν ότι ο Κερατόκαμπος δεν μπορεί να το στηρίξει;
«Όχι, είχα ακούσει κάποιους προβληματισμούς που αφορούσαν εμάς τους ίδιους και αυτή τη στιγμή ήρθε η ώρα να δηλώσουμε το σπουδαίο ζήτημα, να λειτουργήσει, να επιβιώσει, όσο ήταν δύσκολο το εγχείρημα της συλλογής των έργων, της κατασκευής του κτηρίου, τώρα μπαίνει το θέμα της λειτουργίας, πώς θα είναι ανοιχτή η Πινακοθήκη, ποιες ώρες ποιες μέρες και να υπάρξει ένας προγραμματισμός δράσης στην Πινακοθήκη σε μια εξαμηνιαία ή και ετήσια βάση ούτως ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίζει τι γίνεται εκεί.»
Πώς θα αξιοποιηθεί από τώρα και στο εξής;
«Θα λειτουργεί Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Ο ερχομός του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο ήταν ένα σημαντικό γεγονός, επίσπευσε κάποιες διαδικασίες, όσον αφορά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της επισκευής, και ίσως να ατόνησαν άλλα που να αφορούσαν άμεσα την επόμενη μέρα, όμως αυτά πιστεύουμε ότι θα τακτοποιηθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα, αλλιώτικα θα έχουμε κάνει ένα πυροτέχνημα.»
Πώς αισθανθήκατε κατά την τελετή των εγκαινίων;
«Ήταν μια ικανοποίηση, κατ’ αρχάς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κορυφαίος πολιτειακός άρχοντας, μας ενθάρρυνε και μόνο θετικά θα μπορούσαμε να δούμε την παρουσία του την ημέρα των εγκαινίων και την όλη διαδικασία. Γιατί, εκτός από τα εγκαίνια, υπήρχε και ένα άλλο γεγονός, το οποίο θεωρούμε εξίσου σημαντικό. Για πρώτη μέρα εκτέθηκε το βιβλίο της έκδοσής μας, του Νίκου Γιανναδάκη, «Τα Αποτυπώματα», που το θεωρούμε μια μεγάλη τιμή να εγκαινιάζουμε τον τομέα των εκδόσεων της Πινακοθήκης με κείμενα αυτού του ανθρώπου, του συμβόλου πιστεύουμε για το Ηράκλειο και την Κρήτη ολόκληρη. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία μέχρι την Παρασκευή. Τα Χριστούγεννα ελπίζουμε ότι θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο γύρω από τον Ιωάννη Κονδυλάκη, τα ανέκδοτα λαογραφικά Κρήτης, τα οποία είχαν εκδοθεί πρώτα από το Σύλλογο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ηρακλείου, μας έχουν παραχωρήσει το δικαίωμα μαζί με το Θεοχάρη Δετοράκη να τα εκδώσουμε και θα κυκλοφορήσουν μέσα στις γιορτές, μια πάρα πολύ ωραία έκδοση με ενδιαφέρον περιεχόμενο.»