Στον Δήμο η πρόταση

Όπως σας ενημερώσαμε πρόσφατα, με αφορμή τη δημοσίευση του Χαράλαμπου Βαβουρανάκη για τον 1 χρόνο από τον θάνατο της Τιτίκας Μανδαλάκη, μέσω της σελίδας μας ο κ. Κωνσταντίνος Θεοδοσάκης έκανε μια πρόταση για να τιμηθεί η πολύ σημαντική επιστήμων της ιατρικής, στον τόπο καταγωγής της.
Ο κ. Θεοδοσάκης πρότεινε α ονομαστεί το Κέντρο Υγείας του Δήμου Βιάννου σε «Κέντρο Υγείας Βιάννου Βασιλική – Αικατερίνη (Τιτίκα) Μανδαλάκη», πρόταση η οποία δεν πρόκειται να μείνει σε φιλολογικό επίπεδο, αφού γι'αυτήν ενημερώθηκε και ο Δήμος Βιάννου με την παρακάτω επιστολή:
"Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Αξιότιμοι κύριοι Αντιδήμαρχοι
Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου
Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την ημέρα που η «μαμά» των αιμορροφιλικών, μας άφησε για την γειτονιά των αγγέλων, απευθύνω δια της παρούσης επιστολής την πρόταση να ονομαστεί το Κέντρο Υγείας του Δήμου Βιάννου σε «Κέντρο Υγείας Βιάννου Βασιλική – Αικατερίνη (Τιτίκα) Μανδαλάκη»
Πιστεύω ότι η πρόταση μου θα σας βρει σύμφωνους γνωρίζοντας την αγάπη που σύσσωμη η κοινωνία της επαρχίας μας έτρεφε για την κ. Τιτίκα, αλλά και τις δικές σας ευαισθησίες.
Ένας συνάνθρωπος μας είπε για αυτήν «Χρωστώ στη μαμά μας ότι μας βοήθησε και μπόρεσα να δουλέψω, να θρέψω την οικογένεια μου και δεν έγινα ζητιάνος.»
Τη θυμάμαι στο γιαλό (Καστρί) κάτω από το αλμυρίκι στην αυλή της γεμάτη καλοσύνη και πάντα χαμογελαστή να υποδέχεται όποιον περνούσε την πόρτα της ζητώντας βοήθεια και σε εμάς, παιδιά τότε, να δίνει συμβουλές και να μας μιλάει για την σπουδαιότητα της αιμοδοσίας.
Μητέρα - Σύζυγος - Επιστήμονας, ποτέ ένα από αυτά άλλα πάντα όλα μαζί.
Ήταν η Κυρία που αφιέρωσε τη ζωή της προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο.
Ο χρόνος δεν γιατρεύει τον πόνο της απώλειας αλλά τον ημερεύει, πλέον μπορούμε να αναρωτηθούμε για το χρέος που έχουμε όλοι εμείς που μας τίμησε με το χαμόγελο της με τον γλυκό της λόγο.
Ο πλούτος που επιδίωκε η Τιτίκα ήταν η αγάπη που απλόχερα τις έδιναν οι άνθρωποι. Δεν επιζητούσε την υστεροφημία και μάλλον θα με μάλωνε για την πρόταση που σας έκανα αλλά η ζωή και το έργο της εκλιπούσας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει φάρο για τις επόμενες γενιές.
Ο κ. Χαράλαμπος Χ. Βαβουρανάκης έγραψε «Η Βιάννος δε σε ξέχασε Τιτίκα, το όνομά σου με αγάπη μνημονεύει....». ας το κάνουμε πράξη εξασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικές γενιές θα γνωρίζουν.
Ελπίζοντας ότι δεν καταχράστηκα τον χρόνο σας.
Με εκτίμηση
Θεοδοσάκης Κων/νος του Ιωάννη
ε.ε Στρατιωτικός ΠΝ."
Η "Μητέρα" των αιμορροφιλικών
Η σταδιοδρομία της Τιτίκας Μανδαλάκη στην ιατρική παρέμεινε άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αιμορροφιλικούς ασθενείς, τους οποίους φρόντιζε με αγάπη και αφοσίωση, μεριμνώντας όχι μόνο για την αντιμετώπιση της νόσου, με πρωτοπόρες και σύγχρονες για την εποχή μεθόδους, αλλά και για την εκπαίδευση και επαγγελματική τους αποκατάσταση. Οι αιμορροφιλικοί ασθενείς την αποκαλούσαν «Μητέρα». Καθοριστική ήταν επίσης και η συμβολή της στην εφαρμογή και ανάπτυξη της «εθελοντικής αιμοδοσίας» στην Ελλάδα.
«Η Τιτίκα Μανδαλάκη, ένας σπουδαίος άνθρωπος και εξαίρετη επιστήμονας αφιέρωσε τη ζωή της, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στην κοινότητα των αιμορροφιλικών ασθενών. Χάρη σε εκείνη και τους αδιάκοπους αγώνες της, ο Σύλλογός μας έχει κατορθώσει να παραμείνει ζωντανός και δυναμικός, προάγοντας με κάθε τρόπο την προστασία της ζωής και της υγείας των ατόμων με αιμορροφιλία και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη λύση των προβλημάτων που απασχολούν τους πάσχοντες. Η Τιτίκα Μανδαλάκη ήταν και θα είναι για όλους μας η «μαμά» του Συλλόγου, αναφέρει ο Γιώργος Φιλιππίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών.
Δράση και πλούσιο έργο
Υπήρξε πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας, από την εποχή εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής της και της ειδίκευσής της στην Αιματολογία. Παράλληλα, ήταν πρωτεργάτρια και ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών. Αναφορικά με την αντιμετώπιση της θρομβοεμβολικής νόσου, εισήγαγε στην Ελλάδα την αντιπηκτική αγωγή που σώζει σήμερα χιλιάδες ασθενείς.
Υπήρξε μεταξύ άλλων, ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, της Μεσογειακής Ένωσης για την αντιμετώπιση της Θρομβοεμβολικής Νόσου, της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Αιμορροφιλίας και του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.
Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, με τη συμμετοχή της σε δεκάδες ελληνικά και διεθνή συνέδρια ως Πρόεδρος Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, έχοντας αναπτύξει συνεργασίες με πληθώρα διεθνών κέντρων και οργανισμών, αλλά και επιβλέψει την εκπόνηση και συγγραφή δεκάδων διδακτορικών διατριβών.
Ως υπέρμαχος της εθελοντικής αιμοδοσίας συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη των Κέντρων Αιμοδοσίας στην Ελλάδα, στην κατάργηση των ιδιωτικών τραπεζών αίματος και την εξάλειψη της αμειβόμενης αιμοδοσίας. Διετέλεσε, επί σειρά ετών, εκπρόσωπος της Ελλάδος στις ειδικές Επιτροπές Αιμοδοσίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το επιστημονικό-ερευνητικό της έργο, και στον τομέα αυτό, υπήρξε πρωτοπόρο για την εποχή του και αναγνωρίσθηκε διεθνώς.