"Ξεκλειδώνει" το έργο
Ένα σημαντικό έργο δρομολογείται το επόμενο διάστημα και δεν είναι άλλο από την αναστήλωση κι αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου στην Κοινότητα Χόνδρου του Δήμου Βιάννου
Την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται στη διπλή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η έγκριση σύναψης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και της Ενορίας Καστρίου στο Δήμο Βιάννου.
Στόχος η υλοποίηση του έργου "Αρχιτεκτονική και Ηλεκτρο μηχανολογική μελέτη για την αναστήλωση και αποκατάσταση του Αγίου Δημητρίου Χόνδρου Βιάννου", 'ενα έργο για το οποίο έχει δοθεί τεράστιος αγώνας τα τελευταία 2 χρόνια, όπως αποκάλυψε το viannitika.gr, μετά από προσπάθειες της Δρ. Χρύσας Δαμιανάκη.
Ως γνωστόν, ο προϋπολογισμός είναι 8.060.000 €.
Ήδη, από τον περασμένο Οκτώβριο, είχε εκφραστεί ικανοποίηση για την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς τον Σεπτέμβριο του 2022 κατατέθηκε ο φάκελος με όλες τις τεχνικές μελέτες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και στη Διεύθυνση Βυζαντινών Μνημείων, μέλος της οποίας είναι ο αρχαιολόγος και άριστος γνώστης του μνημείου, κ Γιώργος Κατσαλής.
Τόσο ό ίδιος, όσο και η προϊσταμένη της υπηρεσίας, βυζαντινολόγος κ. Ελένη Κανάκη, διαβεβαίωσαν ότι οι μελέτες γρήγορα θα εγκριθούν, ως μελέτες καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Αυτό ουσιαστικά, "ξεκλείδωσε" το έργο το οποίο προγραμματίστηκε άμεσα με τη χρηματοδότηση του από τον αναθέτοντα φορέα, την Ενορία Καστρίου, σε κατασκευαστική εταιρεία με την απαραίτητη χρηματοδότηση της Περιφέρειας. και την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται τα νεότερα.
Η προσπάθεια που είχε καταβάλει και η Ενορία Καστρίου για την εξόφληση του έργου του αρχιτέκτονα Ασλανίδη και του ηλεκτρολόγου μηχανολόγου Κουκλάκη, ήταν πολύ μεγάλη.
Και βέβαια, με την εξασφάλιση του απαραίτητου κονδυλίου, το θέμα άρχισε να παίρνει το δρόμο του.
Για την ιστορία, στη θέση που βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου λειτούργησε μοναστήρι, το οποίο καταστράφηκε κατά την Τουρκοκρατία.
Οι μοναχοί του, σύμφωνα με την παράδοση, κατέφυγαν στη Μονή των Απεζανών, αφού πρώτα έκρυψαν τα πολύτιμα ιερά σκεύη και τα κειμήλια σε απρόσιτα σημεία της περιοχής.
Το βυζαντινό τοιχογραφημένο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου πρέπει να ήταν το καθολικό της Μονής.
Είναι γνωστό και ως Άγιος Δημήτριος ο «Γαλατόκτιστος» καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, για το χτίσιμό του χρησιμοποιήθηκε γάλα αντί νερού.