Ψωμί εύκολο κι αφράτο σαν κέικ
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Αν μπείτε στον "πειρασμό" να φτιάξετε αυτό το ψωμί θα σας ξεχάσουν οι φούρνοι!
Έχουμε, πριν καιρό, ξαναμιλήσει για σπιτικό ψωμί (εδώ) ένα ιδιαίτερο ψωμί με μπύρα.
Σήμερα όμως και μέσα στα πλαίσια του αφιερώματος σε εύκολες συνταγές, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ένα ψωμί που, εκτός της εύκολης παρασκευής του, δεν χρειάζεται ζύμωμα και γίνεται αφράτο σαν το πιο αφράτο κέικ που δοκιμάσατε ποτέ!
Ακολουθείστε τις οδηγίες κατά γράμμα. Μετά την πρώτη φορά δεν θα τις χρειάζεστε πια. Είναι τόσο απλά τα υλικά, είναι τόσο εύκολη η διαδικασία και, είναι τόσο βέβαιη η επιτυχία, ακόμη και για τους πιο άπειρους. Μοναδική προϋπόθεση εκτέλεσης αυτή της συνταγής είναι η ύπαρξη μιας γάστρας στην κουζίνα σας.
ΥΛΙΚΑ
- 3 ποτήρια (νερού) αλεύρι δυνατό
- 1 ποτήρι (νερού) αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 ποτήρια νερό
- 2 φακελάκια μαγιά (των 8 γραμμαρίων)
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας λάδι
- Λίγο σουσάμι
Κι ακόμη:
- 2 κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού μήκους 40Χ40 εκ.
- λίγο λάδι για να αλείψετε τα χέρια σας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σ’ ένα βαθύ σκεύος όλα τα στερεά υλικά και τα αναμιγνύουμε καλά.
Ανοίγουμε στο κέντρο του μίγματος μας μια λακκουβίτσα και βάζουμε το νερό και το λάδι.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν καλά και να έχουμε ένα σχετικά αραιό ζυμάρι.
Δεν ζυμώνουμε με τα χέρια, καθόλου!
Σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο. Εκεί μπορούμε να το αφήσουμε από έξι (6) μέχρι δώδεκα (12) ώρες, ανάλογα με τον προγραμματισμό των υποχρεώσεών μας.
Όταν περάσουν έξι (τουλάχιστον) ώρες το ζυμάρι μας έχει φουσκώσει και μπορούμε να συνεχίσουμε την εκτέλεση της συνταγής μας.
Το βγάζουμε από το ψυγείο και με τη βοήθεια ενός λαδωμένου μαχαιριού το μοιράζουμε στα δύο.
Λαδώνουμε τα χέρια μας (για να μην κολλήσει το ζυμάρι), και παίρνουμε το μισό και το τοποθετούμε σαν σωρό πάνω στο ένα κομμάτι χαρτί.
Κάνουμε το ίδιο και για το άλλο μισό.
Δεν χρειάζεται να μορφοποιήσουμε τη ζύμη παρά μόνο να ρίξουμε πάνω της μπόλικο σουσάμι ή άλλους σπόρους κατά την αρέσκειά μας.
Ανασηκώνουμε προσεκτικά το χαρτί από τις δυο πλευρές και το μεταφέρουμε στη γάστρα.
Τοποθετούμε παράλληλά του και το δεύτερο χαρτί με τη ζύμη.
Διπλώνουμε προς τα μέσα το χαρτί που περισσεύει έτσι ώστε να δημιουργήσουμε δυο, κατά το δυνατόν, κλειστές θήκες.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε στον φούρνο, τον οποίο ανάβουμε στους 50 βαθμούς.
Μετά από 45 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά.
Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο κι ελέγχουμε αν μας ικανοποιεί το χρώμα. Αν χρειάζεται ρόδισμα την ξαναβάζουμε ξεσκέπαστη στον φούρνο, για όσο χρειαστεί.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Μην επιχειρήσετε να προσθέσετε κι άλλο αλεύρι στο ζυμάρι για να μπορέσετε να το ζυμώσετε. Το ζύμωμα στη συγκεκριμένη συνταγή δεν χρειάζεται και το ζυμάρι δεν πρέπει να είναι σφικτό.
2) Αν βαριέστε τη διαδικασία με το χαρτί μπορείτε να την παρακάμψετε. Πώς; Βάζοντας, χωρίς χαρτί, όλο το ζυμάρι στη γάστρα. Έτσι θα προκύψει ένα μεγάλο καρβέλι.
3)Εκείνο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι για την επιτυχία του ψωμιού μας το ζυμάρι πρέπει να μπεί σε περιορισμένο χώρο ώστε να μην απλωθεί και γίνει σαν λαγάνα. Το πάχος του ,μετά την τοποθέτηση μέσα στη γάστρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5εκ
4) Είναι αυτονόητο πως το ψωμί μας θα πάρει το σχήμα της γάστρας μας. Αν η γάστρα είναι παραλληλόγραμμη τα ψωμιά θα βγουν σαν δύο ωραίες φραντζόλες. Ιδιαίτερο σχήμα και πάντως όχι άσχημο, σαν μισοφέγγαρα, θα έχουν τα ψωμιά μας αν μπουν σε γάστρα στρογγυλή ή οβάλ
5) Αν σας αρέσουν τα αρωματισμένα ψωμιά μπορείτε στα υλικά να προσθέσετε το αγαπημένο σας βότανο ή μπαχαρικό.