Παραγκωνισμός... διαρκείας!


Επιστολή προς όλους τους αρμόδιους από τον Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνασίου Βιάννου - "Πληγή" ο αποχαρακτηρισμός του δυσπρόσιτου για το ιστορικό σχολείο, που έρχεται αντιμέτωπο με τον απόλυτο παραγκωνισμό!
"Γροθιά στο στομάχι" αποτελεί η επιστολή που δημοσιεύουμε παρακάτω, σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από την Πολιτείας και τους αρμόδιους φορείς ένα από τα ιστορικότερα σχολεία της Κρήτης, το Γυμνάσιο Βιάννου.
Το βασικό ζήτημα που θέτει ο Σύλλογος Διδασκόντων, μετά τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα για τα οποία έχει γίνει σειρά δημοσιευμάτων, είναι ο αποχαρακτηρισμός του σχολείου ως "δυσπρόσιτο" και συνεπώς η υπονόμευση των τεράστιων αναγκών του σε έμψυχο δυναμικό. Αξίζει να τονίσουμε πως ενώ το προηγούμενο "καυτό" ζήτημα του κτιριακού έφτασε μέχρι τη Βουλή, επί της ουσίας είμαστε ακόμα στο μηδέν.
Όλα αυτά, σε μια περίοδο που αναζητάμε επενδύσεις και προγράμματα που θα κρατήσουν τη Βιάννο ζωντανή , αλλά γυρνάμε την πλάτη στην ουσιαστικότερη επένδυση, αυτή της παιδείας και της μόρφωσης των παιδιών της περιοχής που αντιμετωπίζονται σαν μελλοντικοί πολίτες Β'κατηγορίας.
Σας παραθέτουμε την επιστολή του Συλλόγου καθώς και μέρος του υλικού που συνέλλεξαν τα μέλη του, με δικαιότατο αίτημα την επαναφορά του δυσπρόσιτου.
Το Ιστορικό Γυμνάσιο Βιάννου, που πέρυσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια πνευματικής προσφοράς στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα ότι χρειάζεται τη βοήθεια των ιθυνόντων.
Αυτό το σπουδαίο πνευματικό ίδρυμα που τόσα έχει προσφέρει στα χωριά της Βιάννου, στα χωριά της Δυτικής Ιεράπετρας, των Αστερουσίων, της ανατολικής Μεσαράς και της δυτικής Πεδιάδας, στη διδασκαλική έδρα του οποίου βρέθηκαν φωτισμένοι καθηγητές και στα θρανία του κάθισαν φωτεινά μυαλά που διέπρεψαν και διαπρέπουν σε όλα τα επιστημονικά επίπεδα, διένυσε τη φετινή σχολική χρονιά με πολλές ελλείψεις σε διδακτικές ώρες.
Κάθε χειμώνα υπάρχουν περίοδοι που η μεταφορά εκπαιδευτικών και μαθητών γίνεται με μεγάλη δυσκολία
Πιο συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο φοίτησαν φέτος 116 παιδιά, συνολικά σε όλες τις τάξεις. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ήταν μεγάλες, εάν υπολογιστεί ότι χάθηκαν περί τις 300 φιλολογικές ώρες, 192 ώρες αγγλικών και 96 ώρες μαθηματικών. Επίσης έλειψαν από το πρόγραμμα αρκετές ώρες διδασκαλίας Πληροφορικής και φυσικά οι ειδικότητες μουσικής, εικαστικών, τεχνολογίας, βιολογίας και γεωγραφίας.
Το σχολείο ήταν χωρίς την υποστήριξη σε τεχνολογίες πληροφορίας και εκπαίδευσης, μιας που αναπληρωτής καθηγητής πληροφορικής ερχόταν στο σχολείο μόνο δυο φορές την εβδομάδα και για εννέα διδακτικές ώρες χωρίς καμία άλλη ευθύνη. Και τούτο γιατί, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας, αποχαρακτήρισαν το σχολείο από δυσπρόσιτο, με συνέπεια να μην δέχεται κανένας αναπληρωτής καθηγητής να υπηρετήσει, αφού η μοριοδότησή του θα είναι ίδια με το αν υπηρετήσει στο κέντρο του Ηρακλείου!
Μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι η μεταφορά των εκπαιδευτικών προς τη Βιάννο
Την τελευταία τριετία, ο αποχαρακτηρισμός από δυσπρόσιτο, έχει οδηγήσει το γυμνάσιο Βιάννου να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης με εκπαιδευτικό προσωπικό, που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία του. Το αποτέλεσμα του αποχαρακτηρισμού είναι να μετράμε αρνήσεις ανάληψης υπηρεσίας από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Πρέπει να γίνει σαφές ότι ο χαρακτηρισμός οποιασδήποτε σχολικής μονάδας σε δυσπρόσιτη δε σχετίζεται με επιπλέον χρηματικά κονδύλια, ή επιδόματα αμοιβής για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτές, παρά μόνον δίνει ένα επιπλέον κίνητρο σε ότι αφορά τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους.
Καθημερινές εικόνες κατά τη διάρκεια του Χειμώνα
Γνωρίζοντας λοιπόν όλοι μας τις επιπλέον δυσκολίες, που χαρακτηρίζουν τη ζωή στην ορεινή ύπαιθρο του νομού, λόγω των ορεινών όγκων, του εξαιρετικά δύσκολου γεωγραφικού ανάγλυφου, των δύσκολων κλιματικών συνθηκών και του προβληματικού οδικού δικτύου που συνδέει τη Βιάννο με την πόλη του Ηρακλείου, είναι γίνεται εύκολα κατανοητό για ποιους λόγους, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι κλήθηκαν να υπηρετήσουν στη Βιάννο αρνήθηκαν την πρόσκληση πρόσληψης, μην έχοντας το κίνητρο της διπλής μοριοδότησης της προϋπηρεσίας τους, λόγω υπηρέτησης σε αντικειμενικά δυσπρόσιτη περιοχή, και παράλληλα καλούμενοι να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση τη δυσκολία μετακίνησης από και προς την ορεινή Βιάννο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο Δήμος Βιάννου είναι χαρακτηρισμένος ορεινός, σύμφωνα με τον Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/07-06-2010), άρθρο 1, παρ. , περίπτωση17Γ και παράλληλα το οδικό δίκτυο του Δήμου είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και πολλές φορές κρίνεται ακατάλληλη η μετακίνηση των μαθητών με τα μισθωμένα λεωφορεία, λόγω κατολισθήσεων και πλημμυρών, ωστόσο για τους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς δεν είναι χαρακτηρισμένο ως δυσπρόσιτο.
Να πως έχουμε σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων! Υποστελεχωμένα από εκπαιδευτικούς και με αδυναμία πρόσβασης των μαθητών λόγω καιρικών συνθηκών εν έτει 2022. Να πως υποβαθμίζεται κι άλλο η ύπαιθρος και οι άνθρωποι αναγκάζονται να στοιβάζονται στις πόλεις.
Τέλος την παρούσα επιστολή συνοδεύουν απαραίτητα και επαρκή στοιχεία που τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα επαναφοράς του δυσπρόσιτου για τα τις σχολικές μονάδες του Δήμου Βιάννου Αναμένοντας τη θετική σας απόκριση.