Κραυγή αγωνίας για το Γυμνάσιο!
Το σπουδαίο πνευματικό Ίδρυμα που τόσα έχει προσφέρει στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα: «Βιαννίτες χρειάζομαι τη βοήθειά σας»!!!
Όταν λάβαμε το κείμενο που ακολουθεί, αισθανθήκαμε μια ανυπέρβλητη χαρά! Η γενεσιουργός αιτία της χαράς αυτής, είναι πως, μετά από πολλά χρόνια, διαπιστώνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν στα σχολεία του Δήμου Βιάννου, βρίσκονται πολύ υψηλότερα από τη διδασκαλική τους έδρα!
Ταυτόχρονα όμως, αισθανθήκαμε και τις ωδίνες από ένα ισχυρό ράπισμα, που είναι η πλήρης αδιαφορία των αρχών του τόπου και ειδικότερα των γονέων και των κηδεμόνων.
Για όσους δεν έχουν καταλάβει, το θέμα αφορά στο Ιστορικό Γυμνάσιο Βιάννου που πέρυσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια πνευματικής προσφοράς!
Αυτό λοιπόν το σπουδαίο πνευματικό Ίδρυμα που τόσα έχει προσφέρει στα χωριά της Βιάννου, στα χωριά της Δυτικής Ιεράπετρας, των Αστερουσίων, της ανατολικής Μεσαράς και της δυτικής Πεδιάδας, που στη διδασκαλική έδρα βρέθηκαν φωτισμένοι καθηγητές και στα θρανία του κάθισαν φωτεινά μυαλά που διέπρεψαν (και διαπρέπουν) σε όλα τα επιστημονικά επίπεδα στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα: «Βιαννίτες χρειάζομαι τη βοήθειά σας»!!!
Και το μήνυμα δεν αφορά μονάχα στη Δημοτική Αρχή και τους Βουλευτές, αλλά αφορά όλους τους Βιαννίτες, είτε διαμένουμε στο Δήμο Βιάννου είτε διαμένουμε στο Ηράκλειο και την Αθήνα!
Διαβάστε λοιπόν αυτή την κραυγή αγωνίας:
«Τη φετινή σχολική χρονιά έως και τα μέσα Νοέμβρη το σχολείο υπολειτουργούσε έχοντας 33 ώρες κενό σε φιλολογικά μαθήματα, 24 ώρες Μαθηματικών, δώδεκα ώρες Αγγλικών, έξι ώρες Μουσικής καθώς και ώρες σε Βιολογία και Γεωγραφία»!!!
Και τούτο γιατί, οι… «φωστήρες» του Υπουργείου Παιδείας, αποχαρακτήρισαν το σχολείο από δυσπρόσιτο, με συνέπεια να μην δέχεται κανένας αναπληρωτής καθηγητής να υπηρετήσει, αφού η μοριοδότησή του θα είναι ίδια με το αν υπηρετήσει στο κέντρο του Ηρακλείου!
Να πως έχουμε σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων! Να πως υποβαθμίζεται κι άλλο η ύπαιθρος και οι άνθρωποι αναγκάζονται να στοιβάζονται στις πόλεις!
Αυτή η κραυγή αγωνίας και το μήνυμα της διεύθυνσης και των καθηγητών, πρέπει να φτάσει στους αρμόδιους με τρόπο σαφέστατο: «Αυτό το σχολείο έχει τέτοια και τόσο «βαριά» ιστορία και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βάζει τρικλοποδιές στην εύρυθμη λειτουργία του»!!!
Στο θέμα θα επανέλθουμε. Προς το παρόν θα αρκεστούμε στη δημοσιοποίηση των ιδιαίτερα σοβαρών στοιχείων που παραθέτει η Διεύθυνση και οι καθηγητές του Σχολείου με την ελπίδα να τύχουν εύκοων ώτων…
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Περί δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων
«Το Γυμνάσιο και Λύκειο Βιάννου αποτελούσε στο πρόσφατο παρελθόν ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της υπαίθρου στο Νομό Ηρακλείου.
Την τελευταία τριετία, μετά τον αποχαρακτηρισμό του από δυσπρόσιτο, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης με εκπαιδευτικό προσωπικό, που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία του. Οι καθηγητές του σχολείου, στα πλαίσια της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, ανέλαβαν την πρωτοβουλία για επαναφορά του δυσπρόσιτου της σχολικής μονάδας.
Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας οι εκπαιδευτικοί ζητούν την ευαισθητοποίηση των φορέων, των πολιτικών στελεχών και των εκπροσώπων της περιοχής για το μέλλον του σχολείου, καθώς θεωρούν ότι όλη η τοπική κοινωνία ενδιαφέρεται, ώστε να λειτουργεί το σχολείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου οι μαθητές να παίρνουν όλα τα εφόδια για τη μετέπειτα ζωή τους.
Σήμερα το Γυμνάσιο Βιάννου έχει 116 μαθητές ενώ το Λύκειο 78 και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που διανύουμε η στελέχωσή του με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αποδείχθηκε εξόχως δύσκολη κι αυτό, διότι, το κίνητρο της διπλής μοριοδότησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών έχει εκλείψει πλέον για τα σχολεία της Βιάννου, εφόσον έχουν αποχαρακτηρισθεί από δυσπρόσιτα.
Το αποτέλεσμα του αποχαρακτηρισμού είναι να μετράμε αρνήσεις ανάληψης υπηρεσίας από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Αρκεί να σημειώσουμε ότι τη φετινή σχολική χρονιά έως και τα μέσα Νοέμβρη το σχολείο υπολειτουργούσε έχοντας 33 ώρες κενό σε φιλολογικά μαθήματα, 24 ώρες Μαθηματικών, δώδεκα ώρες Αγγλικών, έξι ώρες Μουσικής καθώς και ώρες σε Βιολογία και Γεωγραφία.
Γνωρίζοντας όλοι μας τις επιπλέον δυσκολίες, που χαρακτηρίζουν τη ζωή στην ορεινή ύπαιθρο του νομού μας, λόγω των ορεινών όγκων, του εξαιρετικά δύσκολου γεωγραφικού ανάγλυφου, των δύσκολων κλιματικών συνθηκών και του προβληματικού οδικού δικτύου που συνδέει τη Βιάννο με την πόλη του Ηρακλείου.
Είναι λοιπόν εύκολο να κατανοήσουμε τους λόγους, για τους οποίους οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κλήθηκαν να υπηρετήσουν στη Βιάννο αρνήθηκαν την πρόσκληση πρόσληψης, μην έχοντας το κίνητρο της διπλής μοριοδότησης της προϋπηρεσίας του, λόγω υπηρέτησης σε δυσπρόσιτη περιοχή, και παράλληλα καλούμενοι να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση τη δυσκολία μετακίνησης από και προς τη Βιάννο.
Οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων κρούουν τον κώδωνα προκειμένου να αναστραφεί η υποστελέχωση, που παρατηρείται και που οδηγεί στη φθίνουσα πορεία του Γυμνασίου και του Λυκείου της Βιάννου. Η στήριξη των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής θα πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό μέλημα για το Δήμο Βιάννου και όλης της τοπικής κοινωνίας».
Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος των Καθηγητών του Γυμνασίου Βιάννου