Παντζαρόπιτα


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Τα παντζάρια είναι ένα από πιο αγαπημένα λαχανικά, για μεγάλους και μικρούς και, για όλες τις εποχές του χρόνου
Συνήθως τρώμε τα παντζάρια ως σαλάτα, αφού προηγούμενα τα μαγειρέψουμε βραστά ή και ακόμη ψητά (στον φούρνο τυλιγμένα σε λαδόχαρτο ή ασημόχαρτο).
Καθώς δε τα ωφέλιμα για την υγεία χαρακτηριστικά τους, τα καθιστούν ακόμη πιο προσφιλή, η αποθήκευσή τους, για μια άμεση και γρήγορη πρόταση σαλάτας ή απλού συνοδευτικού πιάτου, μπορεί να επιτευχθεί αν γίνει μέσα στο νερό που έχουν βράσει σε αναλογία με ξύδι 3:1
Αρκεί μόνο να βραστούν σε ελαφρά αλατισμένο νερό, να κοπούν σε ροδέλες και να τοποθετηθούν σε γυάλινα βάζα. Ύστερα συμπληρώνουμε στα βάζα με το διάλυμα νερού βρασίματος- ξυδιού και ρίχνουμε στην επιφάνεια λίγο σπορέλαιο, ώστε να εμποδίσουμε την είσοδο αέρα και άρα, την οξείδωση του υλικού. Μέσα στο ψυγείο μπορούν έτσι να διατηρηθούν μέχρι και δύο μήνες!
Καλά όλα τα παραπάνω. Τι γίνεται όμως με τα κοτσάνια και τα φύλλα των παντζαριών, που δεν αρέσουν στους περισσότερους και συχνά, ακόμη κι αν βραστούν και σερβιριστούν, μένουν στα… αζήτητα;
Εδώ ακριβώς, βασίζεται και η πρόταση της συνταγής μας: Γίνονται μια θαυμάσια Παντζαρόπιτα!!!
Για ένα ταψί 30Χ40 ή για δύο μικρές στρογγυλές φόρμες (τύπου ταρτιέρας) θα χρειαστούμε κοτσάνια και φύλλα από δυο ματσάκια παντζαριών (αγοράς) ή από 10 με 12 μεγάλα παντζάρια.
Τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε υπάρχουν πάντα στην κουζίνα μας, ενώ δεν θα προσθέσουμε πολλά αρωματικά φυτά που θα αλλοιώσουν τη γεύση. Η πίτα μας θέλουμε να μυρίζει παντζάρι.
Απαραίτητο στοιχείο σ’ αυτή την πίτα είναι η φέτα (τυρί), μιας και στο βασικό μας υλικό ταιριάζει πολύ το ξινό.
Για τη ζύμη έχουμε πολλές επιλογές. Από την πολύ εύκολη λύση της έτοιμης σφολιάτας μέχρι την ιδανική (θα λέγαμε) της σπιτικής σφολιάτας και, από το καλά λαδωμένο φύλλο κρούστας μέχρι το χειροποίητο φύλλο. Έτσι και αλλιώς μας αρκούν τρία φύλλα για κάτω και τρία για πάνω από τη γέμιση.
Εδώ θα σας υπενθυμίσουμε το θέμα μας για τα «Μυστικά μιας τραγανής πίτας» που θα τα διαβάσετε εδώ.
ΥΛΙΚΑ (γέμισης)
- Κοτσάνια και φύλλα παντζαριών από δύο μάτσα η από 10 ως 12 παντζάρια
- 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά
- 250 γρ. τυρί φέτα
- 3 αυγά
- Μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Μια χούφτα γλυκό τραχανά
- 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
- Λίγο πιπέρι (προαιρετικά).
Επιπλέον:
Φύλλο σφολιάτας ή άλλα φύλλα (κρούστας ή χειροποίητα)
Λάδι για τα φύλλα και το ταψί.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε καλά φύλλα και κοτσάνια και τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 5-7εκ.
Βάζουμε νερό να βράζει και ρίχνουμε τα κοτσάνια, όπου τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Τα στραγγίζουμε σε τρυπητό.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και σωτάρουμε πολύ (έως ότου μαραθούν) τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες.
Χαμηλώνουμε, στο ελάχιστο, την εστία και προσθέτουμε τα βρασμένα κοτσάνια.
Προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε να βράσουν για λίγο.
Τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και βράζουμε για 1-2 λεπτά πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία.
Αφήνουμε το υλικό να κρυώσει.
Τότε θα προσθέσουμε τη φέτα τριμμένη (όχι λιωμένη) και τον τραχανά.
Είναι η στιγμή που θα δοκιμάσουμε αν χρειάζεται λίγο αλάτι για να το προσθέσουμε.
Τώρα θα προσθέσουμε και τα αυγά χτυπημένα και θα ετοιμαστούμε για την σύνθεση της πίτας στο ταψί.
Δεν ξεχνάμε ποτέ να καλύπτουμε και τα πλαϊνά του ταψιού.
Γεμίζουμε με το υλικό, σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, συγκολλούμε με λίγο νερό τα δύο φύλλα και ψήνουμε σε φούρνο 170 β. στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) και πάντα σύμφωνα με τις συμβουλές που σας έχουμε στο σύνδεσμο που σας δώσαμε πιο πάνω.