Κέικ με άρωμα πορτοκαλιού ή κέικ με πορτοκάλι;


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Μπορεί ένα κέικ αρωματισμένο με ξύσμα πορτοκαλιού και με τα υγρά του αντικατεστημένα από χυμό πορτοκαλιού να ονομαστεί «Κέικ πορτοκαλιού»;
Σ’ αυτό το ερώτημα οι περισσότεροι θα απαντήσουν «ΝΑΙ».
Κι είναι λογικό, αφού, όλες σχεδόν οι συνταγές για κέικ πορτοκαλιού (και στη βιβλιογραφία αλλά και στο διαδίκτυο) ονομάζουν κέικ πορτοκαλιού ένα κέικ που περιγράφεται όπως παραπάνω.
Κι εδώ έρχονται οι δικές μας… ενστάσεις. Δεν γίνεται να ονομάζεις κέικ πορτοκαλιού ένα κέικ που η μόνη διαφορά του από το κέικ βανίλιας (και τα περισσότερα γνωστά κέικ) είναι η προσθήκη ξύσματος πορτοκαλιού. Έχουμε μάλιστα δει σε πλήθος συνταγών που αναφέρονται σε κέικ πορτοκαλιού, κάποιοι να προσθέτουν και άρωμα βανίλιας.
Μερικοί θα πουν το γνωστό και χιλιοειπωμένο «Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα», αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχτούν και την απάντηση: «Ας μην μπασταρδεύουμε τις συνταγές μας. Όλες δικαιούνται την δική τους ταυτότητα».
Ο τίτλος της παρούσας συνταγής δικαιώνει την φιλοσοφία της στήλης μας για το «Κέικ με πορτοκάλι», που το διαχωρίζει σαφώς από το «Κέικ με άρωμα πορτοκαλιού» έτσι, τουλάχιστον, όπως το αντιλαμβάνεται και προτείνει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής συνταγογραφίας.
Στη παρούσα συνταγή το πορτοκάλι επικρατεί κάθε άλλου αρώματος και γεύσης. Θα λέγαμε κυριαρχεί απόλυτα. Πρόκειται για μια παρασκευή που προέκυψε μετά από πολλές δοκιμασίες και, που η βασική της ιδέα, στηρίχτηκε σε μια πολύ επιτυχημένη συνταγή της στήλης μας, την «Πορτοκαλότουρτα», που μπορείτε να δείτε εδώ.
Σήμερα όμως μιλάμε για κέικ. Το πιο αγαπημένο γλυκό από «τα γλυκά της μαμάς» κάθε παιδιού, το ιδανικό συνοδευτικό του πρωινού ή απογευματινού καφέ μας, το απαραίτητο έδεσμα των εκδρομών μας και, ίσως, το πρώτο γλυκό που μάθαμε να κάνουμε οι περισσότεροι και άρα, το γνωρίζουμε τόσο όσο κανένα άλλο.
ΥΛΙΚΑ
- 1/2 κιλού αλεύρι που φουσκώνει
- 5 αυγά
- 2 ποτήρια (ν) ζάχαρη
- 1 ποτήρι (ν) ηλιέλαιο
- 1 ποτήρι (ν) σιμιγδάλι χοντρό
- 1 κεσεδάκι στραγγιστό πλήρες γιαούρτι (200γρ.)
- Ξύσμα από τρία μεγάλα (3) πορτοκάλια
- Το εσωτερικό από τα τρία πορτοκάλια
- 1 φακελάκι μπαίκιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
- Μια πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανάβουμε τον φούρνο στους 160β-170β
Πλένουμε και σκουπίζουμε τα πορτοκάλια και παίρνουμε το ξύσμα τους.
Στη συνέχεια τα καθαρίζουμε από τον εξωτερικό τους φλοιό αφαιρώντας προσεκτικά και το λευκό μέρος ανάμεσα σε φλοιό και σάρκα.
Λιώνουμε το εσωτερικό των πορτοκαλιών στο μούλτι ή με ραβδομπλέντερ.
Περνάμε το υλικό από σίτα που τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τη σόδα. Αφήνουμε σε μια άκρη το μπολ να περιμένει.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το ξύσμα, τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5-6 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν.
Ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών το μείγμα του σιμιγδαλιού, το λάδι και το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, αφού τού προσθέσουμε το μπαίκιν πάουντερ και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μπολ του μίξερ.
Βουτυρώνουμε μια μεγάλη φόρμα του κέικ (ή ένα ταψί 30Χ40), μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη μας και τοποθετούμε την φόρμα στο φούρνο.
Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν περάσουν 45 λεπτά.
Κάνουμε τη δοκιμή με το μαχαίρι και, αν το κέικ είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μπορούμε να του ρίξουμε ζάχαρη άχνη ή να το περιλούσουμε με ένα γκλάσο σοκολάτας.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το ηλιέλαιο με ελαιόλαδο άριστης ποιότητας για να μη μυρίζει, όμως σε αυτή την περίπτωση η ποσότητα του λαδιού πρέπει να είναι 3/4 του ποτηριού
2) Μην αντικαταστήσετε το χονδρό σιμιγδάλι με ψιλό. Το κέικ θα βγει λιγότερο αφράτο και ίσως ελαφρώς λασπωμένο. Είναι άλλωστε γνωστό πως το ψιλό σιμιγδάλι δίνει ζύμες αρκετά συμπαγείς
3) Η ποσότητα αυτού του κέικ είναι αρκετά μεγάλη για τις συνήθεις φόρμες. Μπορείτε να την μοιράσετε σε δύο σκεύη με την προϋπόθεση η ζύμη, πριν ψηθεί, να έχει πάχος τουλάχιστον 6-7 εκατοστά.