Πορτοκαλότουρτα
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Ένα γλυκό με ελάχιστο βούτυρο, με μια ξινίλα που ισορροπεί τη λιπαρότητα στο στόμα από τα "βαριά" κρεατικά και την υπογλυκαιμία της οινοποσίας
Ένα γλυκό που μυρίζει χειμώνα και κουβαλάει δροσιά από αυτόν.
Ένα γλυκό πορτοκαλί σαν....πορτοκάλι.
Ένα πορτοκαλογλυκό που κοντράρει κι ανταγωνίζεται ακόμη και την καλύτερη πορτοκαλόπιτα.
Μια "ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΤΟΥΡΤΑ"...!!!
ΥΛΙΚΑ για τη βάση:
- 5 κομμάτια γλυκο κουταλιού πορτοκάλι, αλεσμένα στο μούλτι.
- 1/2 φλυτζάνας τσ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2 φλυτζάνας τσ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1/2 φλυτζάνας τσ.αλέυρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλυτζάνας τσ.μαλακό βούτυρο ή καλής ποιότητας σπορέλαιο
- 1 μπώλ γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
- 1 μπαίκιν πάουντερ
- 3 αυγά
Για το σιρόπιασμα της βάσης:
- 2 φλυτζάνες νερό
- 2 φλυτζάνες ζάχαρη
- φλούδες πορτοκαλιού
(σε βράσιμο 5 λεπτών από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός)
ΥΛΙΚΑ για την κρέμα:
1 λίτρο γαλα
1 φλ.τσαγιού νισεστέ
1 φλυτζάνα τσ. ζάχαρη
250 ml κρέμα γάλακτος
Το ξύσμα 2 πορτοκαλιών.
ΥΛΙΚΑ για την επικάλυψη
5 κομμάτια πορτοκάλι γλυκό κουταλιού αλεσμένα στο μούλτι μαζί με τις φλούδες πορτοκαλιού που έβρασαν στο σιρόπι ή 10 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι,αραιωμένα σε 2 φλυτζάνες τσ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και δεμένες σε παχύρρευστη σάλτσα με δύο (2) κουταλιές νισεστέ (με τη γνωστή διαδικασία κρέμας)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα πυρέξ διαστάσεων 30Χ40.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Αναμιγνύουμε τα στερεά υλικά με το μπαίκιν-πάουντερ σε μια μικρή λεκάνη ενώ αλέθουμε στο μούλτι τα κομμάτια του γλυκού με το λιωμένο βούτυρο (ή σπορέλαιο).
Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους, αλέθουμε για λίγο ακόμη και ρίχνουμε όλο αυτό το μείγμα και το γιαούρτι στο μείγμα των στερεών. Ανακατεύουμε καλά και τέλος με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε τα ασπράδια που έχουμε κτυπήσει σε μαρέγκα
Ανακατεύουμε καλά .Βάζουμε όλο το υλικό στο ταψί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, ενώ δοκιμάζουμε με ένα ξυλάκι(όπως στο κέικ) αν η βάση μας έχει ψηθεί.
Ενώ η βάση ψήνεται ετοιμάζουμε το σιρόπι και μόλις εκείνη βγεί απο τον φούρνο της ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι
αργά-αργά, με μια κουτάλα της σούπας.
Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει εντελώς και εμείς ασχολούμαστε με την παρασκευή της κρέμας.
Βάζουμε το μισό γάλα,τη ζάχαρη και το ξύσμα να ζεσταίνονται σε μια κατσαρόλα.Στο άλλο μισό προσθέτουμε και διαλύουμε καλά το κορν-φλάουρ.
Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα της κατσαρόλας ρίχνουμε λίγο-λίγο το μείγμα γάλακτος και νισεστέ ανακατευοντας καλά μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει,ανακατευοντας-την συχνά για να μην κάνει κρούστα.
Οταν κρυώσει εντελώς την βάζουμε στο ψυγείο για μισή τουλάχιστον ώρα ,ώστε να πέσει πολύ η θερμοκρασία της .
Χτυπάμε σε σφικτή σαντιγί την κρέμα γάλακτος και την βάζουμε στο ψυγείο.
Οση ώρα περιμένουμε να κρυώσουν καλά εντός ψυγείου ή σαντιγί και η κρεμ, ασχολούμαστε με την σάλτσα της επικάλυψης.
Αρκεί να ανακατέψουμε όλα τα υλικά σε αντικολλητικο σκεύος και σε χαμηλή φωτιά να προσπαθήσουμε να την "δέσουμε" σε μια πηχτή σάλτσα ...Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε τη σαντιγί με την κρέμα και καλύπτουμε την βάση του γλυκού.Επικαλύπτουμε το γλυκό μας με τη σάλτσα .Το αφήνουμε στο ψυγείο.Περιμένουμε να περάσουν 4-5 ώρες για να το κόψουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Πορτοκάλι γλυκό κουταλιού, φτιάχνουμε όλες(ή σχεδόν όλες) οι νοικυράδες τον χειμώνα στα σπίτια μας.Αν κάποιες δεν το συνηθίζουν ,αυτή εδώ η Πορτοκαλότουρτα τους δίνει ένα δυνατό κίνητρο για να αρχίσουν να το....σκέφτονται. Άλλωστε είναι ένα πολύ εύκολο κι ανέξοδο γλυκό.
2) Η μαρμελάδα πορτοκάλι ,που χρησιμοποιείται εναλλακτικά στη σάλτσα επικάλυψης,είναι επίσης μια πολύ συνηθισμένη κι εύκολη παρασκευή του χειμώνα.
3) Αν φοβάστε το πήξιμο της κρέμας γάλακτος σε σαντιγί, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε ένα φακελάκι σκόνης φυτικής σαντιγί του εμπορίου ,ακολουθώντας τις οδηγίες. Μόνο που σε αυτή τη περίπτωση η κρέμα θα βγει πιο γλυκιά.
4) Το γλυκό της σημερινής συνταγής είναι ένα γλυκό που μπορεί να φέρει τα αρώματα και τη δροσιά του χειμώνα ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι ,έτσι καθώς βασίζεται στον καλύτερο τρόπο "κονσερβοποίησης" του βασιλιά των φρούτων του χειμώνα, του πορτοκαλιού.