Η απαγωγή της γυναίκας του Συμιακού

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας στην κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε Σφακιανούς και Βιαννίτες την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Στο προηγούμενο δημοσίευμα, σταθήκαμε στα αίτια που γέννησαν την κόντρα τα οποία δεν ήταν άλλα από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των πολεμικών εφοδίων που προμήθευσαν οι Σφακιανοί στους Βιαννίτες.
Μετά τη σύγκρουση στις Μάλλες, οι Σφακιανοί ανασυντάχθηκαν κάτω από τις οδηγίες του Οπλαρχηγού Τσιριντάνη. Από αυτούς, 300 κινήθηκαν προς την Ψαρή Φοράδα και από εκεί στον Συκολόγο και άλλα χωρίς της Ανατολικής Επαρχίας Βιάννου, όπου προκάλεσαν βιαιοπραγίες απέναντι σε ντόπιους, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί κάποιος θάνατος, παρά μόνο δημόσιοι ευτελισμοί και βιαιοπραγίες.
Εκείνη την περίοδο ο Χατζηαναγνώστης και οι δυνάμεις του, είχαν μεταφερθεί προς τις Γωνιές Πεδιάδος για να προλάβουν την εισβολή των Τούρκων στο Μεραμπέλλο. Υπάρχει η πεποίθηση, πως αν βρισκόταν εκείνες τις ημέρες στα λημέρια του, οι Σφακιανοί θα τον έβρισκαν για να τον σκοτώσουν. Τα πνεύματα είχαν οξυνθεί τόσο πολύ και ο έλεγχος είχε χαθεί σε τέτοιο βαθμό, που οι Σφακιανοί αφού δεν βρήκαν τον Χατζηαναγνώστη, κινήθηκαν προς τις Μάλες για να εκδικηθούν τους ντόπιους για τη στάση που είχαν κατά τη διάρκεια της μάχης με τους Τούρκους, αφού όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα, επέλεξαν να μη παράσχουν κανενός είδους βοήθεια στους Σφακιανούς λόγω της έχθρας που είχε δημιουργηθεί.
Ο άγνωστος Σφακιανός που σταμάτησε τη σφαγή
Η ιστορία θα είχε κυλήσει πολύ διαφορετικά και θα γραφόταν με μελανά γράμματα, αν κάποιος ευσυνείδητος Σφακιανός, δεν σκαρφιζόταν έναν τρόπο για να αποτρέψει η σύγκρουση στις Μάλες ανάμεσα σε συναγωνιστές. Ο άγνωστος αυτός άνθρωπος, έγραψε ένα γράμμα δήθεν ότι εστάλη από τα Σφακιά και ειδοποιούσε τους οπλαρχηγούς να επιστρέψουν ταχύτατα καθώς οι Τούρκοι είχαν φτάσει στον τόπο τους με σκοπό να σκοτώσουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Φεύγοντας από τα Βιαννίτικα οι Σφακιανοί, έχοντας αναμένη ακόμα μέσα τους τη φλόγα της εκδίκησης, προβαίνουν σε μια παράτολμη ενέργεια και απαγάγουν από την Ψαρή Φοράδα τη γυναίκα του Χατζηαναγνώστη (κρυβόταν εκεί από τους Τούρκους) και τη μεταφέρουν στα Σφακιά.
Η απαγωγή της Χατζηαναγνώστενας
Η πράξη εκδίκησης των Σφακιανών έτυχε σκληρής κριτικής σε ολόκληρη την Κρήτη, σύμφωνα με τον Γεώργιο Ι. Παπαδάκη (βιβλίο "Βιάννος"). Η Χατζηαναγνώστενα ωστόσο έτυχε ιδιαίτερης περιποίησης από τους Σφακιανούς όλους τους 9 μήνες που έμεινε εκεί, ενώ τη φιλοξένησε ο ίδιος ο Τσιριντάνης στο σπίτι του. Ο ίδιος ο οπλαρχηγός, όταν του έστειλαν από τη Βιάννο το μουλάρι του, που του είχε κλαπεί όσο βρισκόταν εκεί, την άφησε ελεύθερη.
Η αποζημίωση των Σφακιανών
Με το πέρασμα του χρόνου, οι Σφακιανοί άρχισαν να ασκούν πιέσεις στην Κεντρική Αρχή Αγώνα για να τους στείλει τα χρήματα για τα όπλα που διέθεσαν στον αγώνα κατά των Τούρκων. Όταν τελείωσε ο Αγώνας, στράφηκαν προς την Ελληνική Κυβέρνηση απαιτώντας τα χρήματα από το εθνικό ταμείο, καθώς όπως ισχυρίστηκαν δάνεισαν για τον κοινό αγώνα. Η Κρήτη ωστόσο δεν είχε συμπεριληφθεί τότε στο Ελληνικό Κράτος και με αυτή την πρόφαση η Κυβέρνηση αρνήθηκε να εκπληρώσει το αίτημα τους...
Πληροφορίες: Γεώργιος Ι. Παπαδάκης - "Βιάννος"
Επιμέλεια: Λευτέρης Σπανάκης