Ζητούν λύση από τον Πρωθυπουργό
Κοινή επιστολή των αγροτικών συλλόγων για το κόστος παραγωγής και την έλλειψη εργατικού προσωπικού
Κοινή επιστολή για το κόστος παραγωγής αλλά και την έλλειψη εργατών γης, απέστειλαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κρήτης, δηλαδή Τυμπακίου, Ιεράπτρας, Σητεία, Χανίων αλλά και της Μεσσηνίας, προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με την επιστολή τους, οι Αγροτικοί Σύλλογοι, ζητούν από τον Πρωθυπουργό να δώσει άμεσα λύσεις.
Όλη η επιστολή
"Κε Πρωθυπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή επιδιώκουμε για πολλοστή φορά να αντιληφθείτε την δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο πρωτογενής τομέας.
Ως Αγροτικοί Σύλλογοι, εκπροσωπούμε αγρότες από τις Περιφέρειες Κρήτης και Μεσσηνίας όπου παράγονται το 35.7% (43.561 στρέμματα) σε θερμοκηπιακά προϊόντα και το 35,5 % (2.672.650 στρέμματα) σε ελαιόλαδο, ανά την Ελλάδα.
Τον τελευταίο χρόνο σας έχουμε αποσταλεί πλήθος αιτημάτων σε εσάς και στους αρμόδιους Υπουργούς για ουσιαστική στήριξη των αγροτών μας, όπου καθημερινά καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον.
Παρόλα αυτά, η Πολιτεία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και καθήκοντα της. Συγκεκριμένα, σας έχουμε αναδείξει τα δύο φλέγοντα ζητήματα πού έχουν κλονίσει την Ελληνική ύπαιθρο και δεν είναι άλλα από το κόστος παραγωγής και την τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Για το κόστος παραγωγής σας ενημερώσουμε ότι, το σύνολο των εισροών μας (λιπάσματα, φυτοπροστασία, πετρέλαιο, ενέργεια) έχουν αυξηθεί 2-3 φορές σε σχέση με το 2021. Οι εντελώς αναποτελεσματικές ( έως τώρα) παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, έχουν επιφέρει μείωση κόστους μόνο 10%, που σημαίνει ότι το τελικό κόστος παραγωγής εξακολουθεί να είναι δυσβάσταχτο για τον αγρότη.
Στο πρόσφατο (λυπηρό) παράδειγμα της ενίσχυση των λιπασμάτων, ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης ( 60 εκ. ευρώ) πλησιάζει το 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών στον κλάδο των λιπασμάτων το 2021, (δηλαδή πριν τις υπέρογκες ανατιμήσεις) όπου ανερχόταν στα 294,5 εκ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το ποσοστό για το 2022 έχει σαφέστατα διαφοροποιηθεί και εν τελεί το ποσό ενίσχυσης για τον αγρότη θα είναι πενιχρά.
Για την έλλειψη εργατικού προσωπικού, σας αναφέρουμε ότι Έλληνες άνεργοι γυρίζουν την πλάτη στις αγροτικές εργασίες καθώς επικρατεί η ασφάλεια της επιδοματικής πολιτικής που επικρατεί στο σύνολο της κοινωνίας.
Επιπλέον η διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από Τρίτες Χώρες (ΠΤΧ) μπλοκάρει εσκεμμένα, χωρίς κανένας από τους συναρμόδιους Υπουργούς να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και να δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι θέμα Πολιτικής να μην δέχεται η Ελλάδα οικονομικούς μετανάστες από αυτές τις χώρες.
Αντιθέτως, κυριαρχεί η συστηματική παραπλάνηση των αγροτών-εργοδοτών, που προχωρούν σε αιτήσεις μετάκλησης ΠΤΧ, (εισπράττοντας το ελληνικό δημόσιο πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα παράβολα αυτών) και οι οποίες είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν από τις Ελληνικές Πρεσβείες.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η παραγωγική διαδικασία να παραμένει μετέωρη και η ανασφάλεια της επόμενης μέρας να κυριαρχεί στο σύνολο του αγροτικού πληθυσμού.
Με τις ισχύουσες συνθήκες είναι βέβαιο ότι πολλές καλλιέργειες δεν θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους (κυρίως λόγω ελλείψεως εργατικού δυναμικού) ενώ ήδη πολλές εκτάσεις έχουν βγει εκτός καλλιεργητικού πλάνου.
Οι εξαγωγές σε αγροτικά προϊόντα θα περιοριστούν, ενώ η ελληνική κοινωνία θα βιώσει μια άνευ προηγουμένου έλλειψη αγροτικών προϊόντων με ταυτόχρονη εκτίναξη των τιμών.
Σε όλα τα παραπάνω σας καλούμε να δώσετε ΑΜΕΣΑ λύσεις, αναζητώντας πρωτίστως την προέλευση για τις παθογένειες που έχουν διαμορφωθεί από τα αντίστοιχα Υπουργεία.
Σας καλούμε επίσης να τηρήσετε την υπόσχεση που δώσατε πρόσφατα σε αγρότες ότι "είναι πρόβλημα που θα το λύσετε ο ίδιος".
Κυρίως όμως καλείστε να δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση στην νέα γενιά αγροτών, που από επιλογή τους ασχολήθηκαν με τον αγροτικό τομέα και καταλήγουν σήμερα να αισθάνονται την απαξίωση της Πολιτείας στο μέγιστο βαθμό. Και εύλογα αποκρίνονται "Μετανιώνω που έγινα αγρότης και έμεινα στην Ελλάδα".
Ευελπιστούμε, έστω αυτή την ύστατη στιγμή, να ανταποκριθείτε άμεσα στην διευθέτηση των αιτημάτων μας.
Οι ενέργειες σας δεν θα κρίνουν μόνο το μέλλον του αγροτικού κόσμου αλλά κυρίως το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας."