Υγρό κέικ κακάο χωρίς αλεύρι
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Ένα κέικ από κακάο, που μπορεί να φαγωθεί σκέτο αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως βάση για παγωτό ή κρέμα
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια μπάλα παγωτού πάνω σε βάση από ένα κομμάτι ζουμερό, τρυφερό, εύθραυστο και μυρωδάτο κέικ;
Ή ποιος θα μπορούσε να πει όχι σε ένα τέτοιο κομμάτι κέικ με, επάνω του, μπόλικη σάλτσα φρούτων ή βανίλιας ή ακόμη και σοκολάτας;
Θα μιλήσουμε σήμερα για ένα κέικ που κάποιοι θα μπορούσαν να το έλεγαν και σοκολατόπιτα, μιας και τέτοιου είδους παρασκευές παίρνουν συχνά αυτή την ονομασία.
Για λόγους όμως ακριβείας (και κυριολεξίας), εμείς δεν θα το ονομάσουμε έτσι, μιας και βασικό του υλικό δεν είναι η σοκολάτα αλλά το κακάο σκόνη.
Μιλάμε λοιπόν για ένα υγρό κέικ από κακάο, που μπορεί να φαγωθεί σκέτο (όπως κάθε κέικ), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για παγωτό ή κρέμα, που δεν περιέχει αλεύρι και που ετοιμάζεται σε 45 λεπτά συνολικά!
Ε, μη μας πείτε πως δεν ένα κέικ …πρόκληση;
ΥΛΙΚΑ
- 1 ποτήρι (νερού) κακάο
- 1 ποτήρι (ν) λάδι ραφιναρισμένο
- 1 και 1/2 ποτήρι (ν) ζάχαρη
- 1 ποτήρι (ν) σιμιγδάλι ψιλό
- 3 αυγά
- 1 μπολ στραγγιστό γιαούρτι πλήρες (200 γρ.)
- 1 φακελάκι μπαίκιν πάουντερ
- 1 κοφτό κουταλάκι (μικρό) σόδα
- Μια πρέζα αλάτι
- Μια πρέζα κανέλλα σκόνη
- Και ακόμη:
- Βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
- και για το σιρόπι:
- 1 ποτήρι (ν) ζάχαρη
- 1 ποτήρι (ν) νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Χτυπάμε με το μίξερ ολόκληρα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι που το μείγμα να πήξει και να ασπρίσει.
Προσθέτουμε το λάδι λίγο –λίγο, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα, και στη συνέχεια τα στερεά υλικά διαδοχικά.
Τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι.
Βουτυρώνουμε καλά τρείς φόρμες για κέικ μιας χρήσης και, μοιράζουμε το υλικό.
Ψήνουμε για μισή ώρα χωρίς στο ενδιάμεσο να ανοίξουμε τον φούρνο.
Λίγο πριν βγάλουμε τα κέικ από τον φούρνο βάζουμε σε μια μικρή κατσαρολίτσα το νερό και τη ζάχαρη του σιροπιού μέχρι το υλικό να αρχίσει να βράζει (Προσοχή! δεν το αφήνουμε να βράσει).
Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι πάνω στα ζεστά κέικ, αργά-αργά και κουταλιά-κουταλιά.
Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε με προσοχή.
Κόβουμε το γλυκό, γαρνίρουμε και σερβίρουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Προτείνεται λάδι (καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο, διότι, συντελούν στο να έχουμε ένα κέικ πολύ ντελικάτο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ελαιόλαδο αν δεν σας ενοχλεί το άρωμα και η σπιρτάδα του
2) Είναι καλό να μπαίνει το κέικ σε μικρές φόρμες διότι, λόγω μη ικανής συνοχής, δεν είναι ανθεκτικό στην κάμψη
3) Μη παραλείψετε να προσθέσετε την κανέλλα που προβλέπεται από τα υλικά. Δεν προσδίδει το δικό της άρωμα, αλλά ενισχύει το άρωμα του κακάο εξαιρετικά.