Χωρίς σήμα και ίντερνετ!

Συχνά οι επιχειρηματίες στο Νότο δεν μπορούν καν να συνεννοηθούν με τους πελάτες τους από το εξωτερικό... Όταν "πέφτει" τηλέφωνο στο κινητό, η ταλαιπωρία είναι απίστευτη και για τις δύο πλευρές
Το πρόβλημα, φυσικά, και δεν είναι καινούργιο, όμως, αυτή ακριβώς η μεγάλη χρονική διάρκεια μη επίλυσής του είναι που προβληματίζει βαθιά την τοπική κοινωνία και δη τους επιχειρηματίες που έχουν ένα επιπλέον εμπόδιο μπροστά τους.
Υπό κανονικές συνθήκες, ένα γρήγορο ίντερνετ και ένα σωστό σήμα κινητής τηλεφωνίας θα έπρεπε να είναι δεδομένα για την τουριστική ανάπτυξη για την οποία όλοι μιλούν και όλοι πάνω σε αυτήν επενδύουν...
Εύλογα επιχειρηματίες από τον Κερατόκαμπο και το Καστρί αναφέρουν στο Viannitika.gr ότι αυτά τα δύο δεδομένα θα έπρεπε να προηγούνται και να είναι κίνητρο για την ανάπτυξη ενός τόπου αλλά όχι στον ... Νότο!
Κατά το παρελθόν, έχουν γίνει προσπάθειες, οι τοπικοί φορείς έχουν έρθει σε συνεννόηση με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όμως, προς το παρόν το κονδύλι που χρειάζεται για την ενίσχυση του σήματος είναι απαγορευτικό... "Ίσως στο μέλλον το δουν πιο ζεστά το θέμα", τόνισαν επχιειρηματίες
Και βέβαια, οι δυσκολίες που δημιουργούνται είναι τεράστιες. Συχνά οι συνεννοήσεις είναι πολύ δύσκολες. Άλλες μέρες, δεν είναι καν εφικτές και όταν αυτό γίνει πράξη, μοιάζουν περισσότερο με ... άθλο!
Οπότε, εύλογα υπάρχει η αίσθηση ότι το θέμα, προφανώς, και είναι οικονομικό και οταν ξεκινήσουν οι μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή τότε θα "έρθει και το κατάλληλο σήμα"!
Ουραγός η Ελλάδα στο γρήγορο ίντερνετ
Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στo γρήγορο internet, παρά τη σημαντική ανάπτυξη που καταγράφηκε την τελευταία τριετία, με την κάλυψη μάλιστα των αραιοκατοικημένων περιοχών της χώρας με δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, όπως οπτικών ινών, να είναι μηδενική.
Βάσει των στοιχείων της Eurostat, μόνο το 19,8% των ελληνικών νοικοκυριών είχε το 2021 πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες internet έναντι 70,2% στο σύνολο της ΕΕ.
Στην Ελλάδα, το γρήγορο internet ήταν κάτι ουσιαστικά άγνωστο έως το 2018, όταν η κάλυψη αφορούσε μόνο το 0,4% των νοικοκυριών, ενώ στην ΕΕ η ανάπτυξη ήταν ταχύτατη μετά τοπ 2013, όταν το αντίστοιχο ποσοστό κινείτο στο 16%.
Στην ΕΕ βελτιώθηκε, επίσης, η πρόσβαση αραιοκατοικημένων περιοχών σε γρήγορο internet καθώς το σχετικό ποσοστό αυξήθηκε από μόλις 4% το 2013 στο 37% πέρυσι.
Αντίθετα, στην Ελλάδα, οι κάτοικοι των αραιοκατοικημένων περιοχών δεν είχαν κάλυψη από δίκτυα οπτικών ινών ή άλλα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων.
Η Μάλτα είναι η χώρα της ΕΕ με καθολική πρόσβαση (100%) των νοικοκυριών της σε γρήγορο internet, ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο (96%), τη Δανία (95%) και ην Ισπανία (94%).