Χωρίς Ολοήμερο το σχολείο

Πλησιάζει ο Οκτώβριος και τα κενά στα σχολεία της ενδοχώρας παραμένουν ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου, παρά τις ανάγκες, Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν υπάρχει
Αν και βρισκόμαστε στην δεύτερη εβδομάδα από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα κενά σε δασκάλους και κυρίως σε ειδικότητες καλά κρατούν, κυρίως στην ενδοχώρα της Κρήτης αλλά και στα αστικά κέντρα, όπου, σαφώς, η εικόνα είναι πιο βελτιωμένη.
Όταν, όμως, περισσότερα από 20 παιδιά σε ένα δημοτικό σχολείο είναι δηλωμένα στο Ολοήμερο πρόγραμμα, αλλά Ολοήμερο δεν λειτουργεί, προκύπτει σοβαρό κοινωνικό θέμα τόσο για αυτά τα παιδιά όσο και για τις οικογένειές τους, τους γονείς τους που προφανώς εργάζονται...
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δημοτικού σχολείου Άρβης όπου 22 μαθητές δεν μπορούν να ενταχθούν στο Ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου καθώς αυτό δεν λειτουργεί ακόμη... Επίσης, στο πρωινό πρόγραμμα, μένουν ακάλυπτες συνολικά 8 ώρες, σύμφωνα με τον Διευθυντή του σχολείου, κ. Γ. Κουτεντάκη.
Πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα των κενών ωρών στα μαθήματα των ειδικοτήτων.
Δεν υπάρχει δάσκαλος Αγγλικών, επίσης δεν υπάρχει δάσκαλος Θεατρικής Αγωγής ούτε και Μουσικός έχει έρθει ακόμη, ενώ το σχολείο διαθέτει Εικαστικό.
Αυτό, ουσιαστικά, έχει ως αποτέλεσμα οι δάσκαλοι των τμημάτων να πρέπει να καλύψουν τις χαμένες ώρες και να καλύψουν φυσικά την ύλη.
"Το έχουμε ξανακάνει, δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν μας ενοχλεί αυτό, θέλουμε όμως να γνωρίζουμε ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Πότε δηλαδή, πρόκειται αυτές οι ώρες να καλυφθούν", τόνισε στο viannitika.gr, ο Διευθυντής.
Να σημειωθεί ότι φέτος- σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια - υπήρξε άλλος πιο ευέλικτος σχεδιασμός για τις ειδικότητες και οι δάσκαλοι αμείβονται με περίπου 22 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, για τα οδοιπορικά τους, όταν κληθούν να εργαστούν εκτός έδρας.
Επιπλέον, περισσότερο συμφέρον είναι και το γεγονός ότι φέτος τους δίδονται για παράδειγμα 4 μέρες διδασκαλίας σε σχολείο εντός πόλης - όπως το Ηράκλειο - και μία εκτός - για παράδειγμα σε σχολείο της Άρβης.
Ως εκ τούτου, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το σύστημα βολεύει τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς διευκολύνοντας σαφώς την επαρκή κάλυψη των ωρών στα σχολεία της επαρχίας.
Ωστόσο, υπάρχουν πάντα περιπτώσεις όπου απαιτείται άλλη διαχείριση του προβλήματος καθώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν οικογένειες, παιδιά και καθημερινές δυσκολίες που πολλές φορές, αναγκαστικά, τους κρατούν εκτός επαρχιακών σχολείων.