Χωρίς δασμούς οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών από τα Δ. Βαλκάνια

Οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών από τα Δυτικά Βαλκάνια, θα συνεχίσουν να πωλούν τα προϊόντα τους αδασμολόγητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναφέρει ότι παρατείνει την ισχύ του αδασμολόγητου καθεστώτος για την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έως το τέλος του 2025. Σύμφωνα με τον προηγούμενο Κανονισμό, το καθεστώς για τις εισαγωγές χωρίς δασμούς φρούτων και λαχανικών από τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ έπρεπε να λήξει στα τέλη του 2020.
Μετά από αυτή την απόφαση τα φρούτα και λαχανικά από Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Fyrom (Βόρειας Μακεδονίας) και Σερβία θα γίνονται δεκτοί για εισαγωγή στην ΕΕ χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και με απαλλαγή από δασμούς, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε, την 21η Δεκεμβρίου 2020, η Κομισιόν.
Η ΕΕ επέτρεψε επίσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να εξάγουν επιπλέον 30.000 εκατόλιτρα οίνου ετησίως, πάνω από τις ποσοστώσεις που εγκρίθηκαν από η ΕΕ από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων
«Η επέκταση του ευνοϊκού εμπορικού καθεστώτος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις - παραγωγούς και εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών. Η εξοικονόμηση αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τελωνειακούς δασμούς τους δίνει πλεονέκτημα και κάνει ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας», δήλωσε ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου της Σερβίας, Μάρκο Κάντεζ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι εμπορικές συναλλαγές ΕΕ με χώρες Δυτικών Βαλκανίων υπερδιπλασιάστηκαν (αύξηση 130%) μέσα σε 10 χρόνια και από 21,4 δις ευρώ που ήταν έφτασαν στα 55 δις ευρώ. Το ύψος των εξαγωγών των χωρών αυτών προς την ΕΕ από 7,3 δις ευρώ έφτασε στα 17,7 δις ευρώ.
Τα μέτρα της ΕΕ αφορούν την εξάλειψη δασμών περίπου 24 εκατ. ευρώ και - όπως υποστηρίζει η Κομισιόν - θα είναι χρήσιμο για τους μικρούς αγρότες αυτών των χωρών. Η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έφερε καμιά αντίρρηση για την συγκεκριμένη απόφαση, που σίγουρα είναι αρνητική για τις εξαγωγές των ελληνικών οπωροκηπευτικών.