Χορταρικά με φασόλια μαυρομάτικα
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Να ένα πιάτο που τα έχει όλα! Ένα πιάτο που είναι από μόνο του πλήρες μενού και μάλιστα τόσο νόστιμο και υγιεινό.
Το πολύ-πολύ να χρειαστεί για συνοδεία λίγο τυράκι, και να ένα πιάτο-πρόταση για την μετά-κρεατοφαγική περίοδο.
Φασολάκια μαυρομάτικα λοιπόν με πράσα, σπανάκι, σέσκουλα, μάραθο, μαϊντανό κι άλλα... κι άλλα…
Είναι αλήθεια πως στην χώρα μας έχουμε ιδιαίτερη αγάπη στα όσπρια. Μέχρι και το λεγόμενο «εθνικό μας» φαγητό στη κατηγορία των οσπρίων ανήκει. Κι είναι ακόμη αλήθεια πως, κάποια αρωματικά φυτά μας (μάραθο, μαϊντανό και σέλινο) είναι τα συνηθέστερα χορταρικά που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμά τους. Υπάρχουν όμως περιοχές στη χώρα μας όπου, (ειδικά τα μαυρομάτικα φασόλια), μαγειρεύονται με πολλά λαχανικά. Και ως προς την ποσότητα πολλά, αλλά συνηθέστατα, και πολλά ως προς την ποικιλία.
Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε. Κι από εκείνη τη στιγμή θα προσθέσετε στο συνταγολόγιό σας ένα ακόμη πιάτο έχοντας όμως το δίλημμα σε ποιά ενότητα θα το κατατάξετε: Στα λαδερά ή στα όσπρια;
ΥΛΙΚΑ
- 2 ποτήρια (νερού) φασόλια μαυρομάτικα
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 μικρά καρότα
- 4 μέτρια πράσα (το λευκό μέρος)
- 1 ματσάκι σέσκουλα
- 1 ματσάκι σπανάκι
- 1 ματσάκι μάραθο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 3 μέτριες ντομάτες τριμμένες
- 1 και 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο (ή μόνο το ένα ποτήρι)
- Αλάτι, πιπέρι, τριμμένο κόλιανδρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα φασόλια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που τα σκεπάζει δυο-τρία δάχτυλα και τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία για βρασμό. Όταν τα φασόλια βράσουν για 5 λεπτά τα σουρώνουμε και τα επανατοποθετούμε στην κατσαρόλα με ζεστό νερό για να επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία δύο ακόμη φορές. Φροντίζουμε να έχουμε ζεστό νερό για την κατσαρόλα μας, διότι, αν στα καυτά φασόλια προσθέσουμε κρύο νερό αυτά ξεφλουδίζουν!
Μετά τους πεντάλεπτους βρασμούς προσθέτουμε μπόλικο νερό στα φασόλια και τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν αρκετά (να είναι σχεδόν έτοιμα). Στη διάρκεια αυτού του βρασμού προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό, όποτε χρειαστεί, έτσι ώστε, να μείνουν στο τέλος σχεδόν στεγνά.
Τα στραγγίζουμε καλά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, κόβουμε σε αυτό τα ξερά κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Προσθέτουμε στα κρεμμύδια τα φασόλια τα σοτάρουμε κι αυτά για λίγο, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αφήνουμε να σιγοβράσουν έως ότου σωθούν τα υγρά της ντομάτας.
Προσθέτουμε ζεστό νερό, το αλάτι, το πιπέρι, το κόλιανδρο και κομμένα τα χονδρά μέρη του μάραθου και αφήνουμε τα φαγητό να σιγοβράσει έως ότου ετοιμάσουμε τα πράσα.
Προσθέτουμε τα πράσα και τα καρότα (ροδέλες) στην κατσαρόλα και τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου.
Τέλος προσθέτουμε τον μάραθο που έχουμε κρατήσει, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τα λεπτόφυλλα χορταρικά (σπανάκι και σέσκουλα) και σιγοβράζουμε έως ότου το φαγητό πιει όλα του τα υγρά και τελειοποιηθεί.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία, αφήνουμε λίγο το φαγητό μας να «σταθεί» και σερβίρουμε.
Μια εξαιρετική ιδέα είναι κρατήσουμε λίγο φαγητό στο ψυγείο και σε μια ή δύο μέρες να του προσθέσουμε νερό, ρύζι (νυχάκι ή καρολίνα) και λίγο κύμινο για να φτιάξουμε ένα υπέροχο φασουλολαχανόριζο!!!
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1)Εξαιρετικό γίνεται το φαγητό και με σκέτο σπανάκι. Ενώ η γεύση του «απογειώνεται» αν προστεθούν λίγα μυρώνια
2) Ο μάραθος είναι καλό να μπαίνει σε δύο δόσεις. Τα κοτσάνια του στην αρχή για να μαλακώσουν και να δώσουν γεύση και τα τρυφερά φύλλα του προς στο τέλος για το άρωμα
3) Όχι μόνο στα μαυρομάτικα φασόλια, αλλά και σε όλα τα όσπρια, το νερό που χρησιμοποιούμε για αλλαγή πρέπει να έχει σχεδόν την θερμοκρασία του οσπρίου. Αλλιώς θα δούμε να επιπλέουν στην κατσαρόλα τα φλούδια κι αυτό, για μεν τα ρεβίθια (που είναι σκληρά) μπορεί να είναι καλό διότι με μια σουρωτή κουτάλα τα αφαιρούμε αλλά στις φακές π.χ. δεν είναι καθόλου ωραίο
4) Το πράσινο μέρος των πράσων το κρατάμε για μια πίτα ή για ένα άλλο φαγάκι...