Χοιρινή τηγανιά με λάχανα
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Το σημαντικότερο προσόν του καλού μάγειρα είναι η δυνατότητα να φτιάχνει "αγγέλους" με λίγα και απλά υλικά και μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Η τηγανιά από κρέας, συνηθέστερα χοιρινό, κοτόπουλο ή κουνέλι, είναι μια γρήγορη και ασφαλής λύση για μεζέ αν απροειδοποίητα έρχονται φίλοι ή αν η νοικοκυρά του σπιτιού αποφασίζει να σερβίρει μόνο μεζεδάκια, ή ,ακόμη, αν αναζητούν μια εύκολη μαγειρική λύση οι νεαροί της οικογένειας που μόλις ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται στα της κουζίνας.
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα μόνο αποτέλεσμα ξεπετάγματος δεν μπορεί να είναι ,αν ακολουθηθούν κάποια βασικά βήματα κιαν χρησιμοποιηθούν τα σωστά ,απλά έτσι κι αλλιώς, υλικά.
Λίγο κρεατάκι, λίγο λαδάκι, κρασάκι για το "σβήσιμο" κρεμμύδι, διάφορα λαχανικά ,ίσως λίγο τυρί, φτάνουν για αυτό το γρήγορο και νόστιμο φαγάκι.
Οι περισσότερες τηγανιές της ελληνικής κουζίνας περιλαμβάνουν χρωματιστές πιπεριές. Είναι αλήθεια πως οι πιπεριές και νοστιμιά δίνουν και χρώμα. Στη σημερινή συνταγή όμως δεν συμπεριλαμβάνονται επειδή (κι αυτό θα με διαβάσετε να το γράφω συχνά) έχω μια εμμονή στο να σέβομαι το δικαίωμα του κάθε φαγητού να έχει την απολύτως δική του ταυτότητα, που πάει να πει ,αποφεύγω το ανακάτεμα πολλών υλικών...και αρωματικών.
Το επόμενο διάστημα θα δημοσιεύσουμε μια συνταγή τηγανιάς με πιπεριές που αν έχετε την ευκαιρία να τη δοκιμάσετε θα μπορέσετε να κάνετε τη σύγκριση με την τηγανιά τούτης της συνταγής κι ελπίζω να με δικαιώσετε διαπιστώνοντας πως γνωρίσατε δυο διαφορετικές τηγανιές κι όχι μια που "τα είχε όλα"..
Ας ξεκνήσουμε λοιπόν
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό χοιρινό (από τον λαιμό) σε μικρά κομματάκια
- 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι νερού άσπρο κρασί
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 1/2 κιλού λάχανο ή και 3/4 του κιλού (άσπρο ή ανάμικτο με κόκκινο κομμένο σε κομμάτια)
- 2 κουταλιές σούπας ξύδι βαλσαμικό
- 1 κουταλιά σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1 κουταλιά σούπας πάπρικα καυτερή (ή λιγότερη αν δεν αγαπάτε τα καυτερά)
- 1 κουταλιά σούπας σουμάκ
- 1 κουταλιά σούπας κόλιανδρο αλεσμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Τον χυμό ενός λεμονιού
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το κρέας και μετά το κόβουμε σε μικρά κομμάτια (στο μέγεθος εκείνων που βάζουμε στο σουβλάκι)
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το λάδι και σοτάρουμε καλά το κρέας μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Σβήνουμε με το βαλσαμικό και προσθέτουμε το σκόρδο και τα αρωματικά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σημείο ίσα να αντιλαμβανόμαστε τον βρασμό, προσθέτουμε το κρασί ,και σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι.
Οσο το κρέας σιγοψήνεται βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράζει και ζεματάμε για λίγα λεπτά το λάχανο μέχρι να μαραθεί. Το στραγγίζουμε.
Περίπου σε μισή ώρα από το σκέπασμα του τηγανιού, το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά. Τότε προσθέτουμε τα λάχανα ,τα κρεμμύδια κομμένα ροδέλες , και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά, ξαναβάζουμε το καπάκι (εξακολουθώντας να σιγοβράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά) και περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό αφού υγρασία για το βράσιμο δίνουν τα λάχανα αλλά και αφού η προσθήκη αλατιού σε αυτόν τον χρόνο απελευθερώνει υγρά από το κρέας. Αν ,παρά ταύτα, το κρέας σας στεγνώσει, αποφύγετε να προσθέσετε νερό. Είναι προτιμότερο να προσθέσετε ελάχιστο ακόμη κρασί κιας απαιτεί αυτό λίγο παραπάνω βράσιμο..
Όταν το φαγητό σας είναι έτοιμο, προσθέσετε ,αρχικά, λίγο χυμό λεμονιού και δοκιμάστε αν σας ικανοποιεί η ξυνίλα του..Ισως να μη χρειαστεί να βάλετε όλο τον χυμό του λεμονιού...
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Σε κρέατα βαριά όπως το χοιρινό (και περισσότερο αν αυτά μαγειρεύονται στο τηγάνι ) το λευκό κρασί είναι το ιδανικότερο για χρήση. Το κόκκινο κρασί
δεν ενδείκνυται. Αφήνει το δικό του άρωμα και βαραίνει το αποτέλεσμα.
2) Αν δεν έχετε ξύδι βαλσαμικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρακή
3) Το Ανατολίτικο σουμάκ και το αλεσμένο κόλιανδρο δεν είναι από τα πιο συνηθισμένα αρωματικά , εγώ μακαρίζω εκείνον που μου τα γνώρισε και σας προτείνω να τα δοκιμάσετε κι εσείς. Ειδικά το κόλιανδρο είναι "μαγικό" σε κάθε φαγητό με χορταρικά ή όσπρια..
4) Λίγο πριν το "κατέβασμα" του φαγητού μπορείτε να προσθέσετε μια χούφτα από μικρά κομματάκια ημίσκληρου τυριού(σε αυτή τη περίπτωση προσθέσετε ελάχιστο ή καθόλου χυμό λεμονιού)
5) Στη κεντρική φωτογραφία, το φαγητό έχει σερβιριστεί με πατάτες φούρνου.