Τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Τα Κυριακάτικα τραπέζια για να είναι...κομπλέ(!), δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν μόνο κρεατικά και σαλάτες.
Ένα τέτοιο τραπέζι πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον δύο πίτες, εκ των οποίων η μία πρέπει απαραίτητα να είναι τυρόπιτα.
Ευτυχώς όλα τα βιβλία και περιοδικά της παραδοσιακής μας κουζίνας έχουν να μας προτείνουν δεκάδες δοκιμασμένες συνταγές, με βασικό υλικό κάποιο από τα υπέροχα τυριά του τόπου μας ή και εισαγόμενα.
Ζητούμενο, λοιπόν, όσον αφορά την επιλογή συνταγής, δεν είναι μια διαβεβαίωση για την επιτυχία της. Ειδικά ετούτες τις μέρες ένα δεύτερο ζητούμενο για την πολυάσχολη νοικοκυρά, είναι η απλότητα της συνταγής, και ένα τρίτο η ταχύτητα παρασκευής της. Ισως για πολλούς να υπάρχει κι ένα τέταρτο ζητούμενο που σχετίζεται με τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.
Η σημερινή μας πρόταση στηρίζεται σε μια γνωστή συνταγή που συχνά-πυκνά την βλέπουμε να φιγουράρει σε περιοδικά και βιβλία μαγειρικής ή να παρουσιάζεται "ζωντανά" σε κανάλια της t.v. και το Υoutube.Mε πολλές διαφορές όμως που οφείλονται στη προσπάθειά μου να κάνω όσο το δυνατόν πιο υγιεινή την αγαπημένη τυρόπιττα των παιδιών μου, μιας και η "αυθεντική" είναι παραφορτωμένη σε λιπαρά και λοιπά ανθυγιεινά στοιχεία πράγμα που, παρά τις παρακλήσεις τους, μ' έκανε να την ετοιμάζω μόνο δύο ή τρείς φορές τον χρόνο...Κι ας είναι τόσο (μα τόσο) εύκολη.
Αν, η συνταγή, σας είναι ήδη γνωστή θα παρατηρήσετε πως σ' αυτήν εδώ την εκδοχή, χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο αντί βούτυρο, γάλα αντί κρέμα γάλακτος και αποκλειστικά
τυρί φέτα αντί κίτρινα μαλακά ή ημίσκληρα τυριά. Εχει δηλαδή εκείνα τα στοιχεία που μας δίνουν την ελευθερία να την παρασκευάζουμε συχνότερα, απαλλαγμένοι από φόβο ή ...τύψεις και πιστέψτε με είναι το ίδιο ή και περισσότερο νόστιμη...
ΥΛΙΚΑ
- 1/2 κιλό (φύλλο) κανταΐφι
- 1 κιλό τυρί φέτα
- 1 λίτρο γάλα
- 1 ποτήρι (νερού) ελαιόλαδο
- 5 αυγά
- Λίγο άλιωτο βούτυρο για να αλείψουμε το ταψί.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπαγώνουμε το κανταΐφι αν είναι καταψυγμένο, το μοιράζουμε σε δύο ίσα μέρη και το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί για να μπορέσουμε να το ξάνουμε με άνεση
Παίρνουμε ένα ταψί ηλεκτρικής κουζίνας και αλείφουμε τα πλάγια και τον πάτο με μπόλικο φυτικό βούτυρο σε κατάσταση κρέμας ...( η απόπειρα, κάποτε, να αλείψω το ταψί με λάδι δεν έδωσε καλά αποτελέσματα διότι η πίττα κόλλησε αρκετά).
Απλώνουμε το μισό κανταΐφι και το στρώνουμε με την παλάμη μας, πατώντας το. Στη συνέχεια σπάμε με τα χέρια μας την φέτα και την απλώνουμε πάνω του. Τέλος απλώνουμε το άλλο μισό κανταΐφι και πιέζουμε,πάλι με την παλάμη μας να κάτσει.
Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και το μισό από το ποτήρι το λάδι.
Ρίχνουμε το υγρό υλικό, με τη βοήθεια μιας κουτάλας, πάνω από το κανταΐφι και, πάλι με την παλάμη μας, το πιέζουμε έτσι ώστε να έρθει στην επιφάνεια του το υγρό.
Η όλη διαδικασία δεν ξεπερνά το ενα τετάρτο της ώρας...!!!
Σκεπάζουμε με μεμβράνη το ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο από 4 μέχρι 12 ώρες.Ο χρόνος παραμονής στο ψυγείο θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα των εργασιών μας στη κουζίνα κι αυτό είναι και ένα χαρακτηριστικό που κάνει αυτήν την συνταγή ...ακαταμάχητη. Διότι δεν είναι λίγο το να ετοιμάσεις από την προηγούμενη μια τυρόπιτα και το μόνο που θα χρειαστείς λίγο πριν το στρώσιμο του τραπεζιού, να είναι το ψήσιμό της.
Όταν έρθει στιγμή για το ψήσιμο το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε στην επιφάνεια της τυρόπιτας το υπόλοιπο μισό ποτήρι λάδι και να φροντίσουμε να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 β μέχρι να ροδίσει...
Σημειώσεις.
1) Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 3 ή 4 αυγά αλλά η πίττα θα είναι λιγότερο αφράτη
2) Μπορείτε επίσης, αν δεν έχετε πρόβλημα με τις θερμίδες και τα λιπαρά (γενικώς) να αντικαταστήσετε ένα ή δύο ποτήρια γάλατος με κρέμα γάλακτος.
3) Μην αλατίσετε το γάλα.Η αλμύρα της φέτας είναι αρκετή.
4) Η τυρόπιτα που θα μείνει (..αν) ,φυλάσσεται στη κατάψυξη.
5) Τρώγεται ευχάριστα και κρύα αφού η φέτα δεν σκληραίνει σε αντίθεση με τα μαλακά τυριά.
6) Σε πρόσφατη παρασκευή ζέστανα, την επομένη, κάποια κρύα κομμάτια της στη σχάρα στα κάρβουνα. Ηταν ΥΠΕΡΟΧΗ..!!!
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη