Τσουρέκι σαν γεμιστό κέικ
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Καιρός τσουρεκιού και μέσα στις δεκάδες συνταγές που κυκλοφορούν βάλτε κι άλλη μια που, αν μη τι άλλο, θα λατρέψουν τα παιδιά.
Κι εκείνα που αγαπούν τις μαρμελάδες , κι εκείνα που προτιμούν την πραλίνα σοκολάτας, μα κι εκείνα που δεν ξέρουν τι να διαλέξουν από τα δύο.
Μια τυπική συνταγή τσουρεκιού , φορμαρισμένη σαν κέικ και γεμισμένη με μπουκιές πραλίνας σοκολάτας και μαρμελάδας, εναλλάξ , είναι αυτό που δεν θα λέγαμε απλά ‘’δύο σε ένα’’ ούτε καν ‘’τρία σε ένα’’ αλλά ‘’τέσσερα σε ένα’’.
Και κέικ , και τσουρέκι , και με σοκολάτα , και με μαρμελάδα.
Απλή η διαδικασία και, σε ότι αφορά το ίδιο το τσουρέκι , αρκετά γνώριμη. Μια …‘’πατέντα’’ για τον διαχωρισμό της γέμισης είναι όλη-όλη η ιστορία, αλλά όπως θα διαπιστώσετε είναι απλή. Βασική της ιδέα υπήρξε η τεχνική που ,ειδικά στην Κρήτη γνωρίζουν πολύ καλά οι νοικοκυρές, εκείνη της κατασκευής των μυζιθρόπιτων που ονομάζουμε ‘’ανεβατές’’.
YΛΙΚΑ για τη ζύμη
- 700 γρ. αλεύρι σκληρό
- Ένα ποτήρι (νερού) χλιαρό γάλα
- Ένα ποτήρι (ν) ζάχαρη + 2 κουταλιές ακόμη
- 125 γρ. βούτυρο (αγελαδινό ή αιγοπρόβειο)
- 3 αυγά κι ένα ασπράδι
- Μια πρέζα αλάτι
- 2 φακελάκια μαγιά
- Μια κουταλιά σούπας μαχλέπι
- 1/2 κουταλιά σούπας κακουλέ
- 2-3 δάκρυα μαστίχας αλεσμένα
Ακόμη θα χρειαστούμε:
- Λίγο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο η καλαμποκέλαιο για να μην κολλάνε στη ζύμη τα χέρια μας
- Δύο(2) κουταλιές ζάχαρη για το προζύμι
- Μαρμελάδα
- Πραλίνα σοκολάτας
- Ένα κρόκο για το άλειμμα
- Προαιρετικά γκλάσο σοκολάτας και βανίλιας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ θα ανακατέψουμε ένα ποτήρι (νερού)από το αλεύρι, το γάλα, τη μαγιά ,δύο κουταλιές ζάχαρη και το αλάτι.
Θα προσθέσουμε το χλιαρό γάλα και θα σκεπάσουμε το μπολ μέχρι ο χυλός μας να φουσκώσει και να βγάλει μεγάλες φυσαλίδες .Έτσι θα έχουμε ένα προζύμι.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το φούσκωμα του χυλού, κτυπάμε καλά τα τρία (ολόκληρα) αυγά με το ασπράδι και το ποτήρι τη ζάχαρη, μέχρι που να γίνουν μια ανοιχτόχρωμη παχύρευστη κρέμα.
Προς το τέλος θα προσθέσουμε και τα αρωματικά.
Ενώνουμε τον χυλό του προζυμιού με την κρέμα των αυγών και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο. Δεν χρησιμοποιούμε πια το μίξερ και δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε πολύ.
Θα έχουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη.
Θα κρατήσουμε λίγο από το βούτυρο για να αλείψουμε την φόρμα και το υπόλοιπο θα το ρίχνουμε στη ζύμη σε δόσεις, ενσωματώνοντας το με αναδιπλώσεις του ζυμαριού από έξω προς τα μέσα.
Μετά την προσθήκη του βουτύρου, η ζύμη αν και μαλακή ,δεν κολλάει πολύ στα χέρια μας.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αλείφουμε τα χέρια μας με λάδι για να μην κολλήσει η ζύμη, την πατάμε να ξεφουσκώσει και κάνουμε ακόμη μερικές αναδιπλώσεις.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ (8) ίσα μέρη (μπαλίτσες)
Τα έξι από αυτά θα τα κάνουμε ‘’φάκελα’’ που θα γεμίσουμε με σοκολάτα ή μαρμελάδα, ενώ με τα άλλα δύο ,σε ένα φύλλο, θα σκεπάσουμε τα φάκελα .
Πατάμε με τα δάχτυλα μας κάθε μπαλίτσα ζύμης ώστε να πάρει κυκλικό σχήμα και βάζουμε στο κέντρο της από μια κουταλιά μαρμελάδα ή πραλίνα σοκολάτας.
Ενώνουμε (σαν σε πουγκί) αντιδιαμετρικά σημεία της περιφέρειας του κύκλου, κλείνοντας καλά τη γέμιση. Τοποθετούμε στην φόρμα την κάθε μπαλίτσα που προκύπτει. Προσέχουμε να μπουν εναλλάξ οι μπάλες με σοκολάτα ή μαρμελάδα
.Επειδή κατά το φούσκωμα οι μπάλες θα ανοίξουν και θα αποκαλύψουν τη γέμιση, η οποία αν ψηθεί δίνει κακό αποτέλεσμα, θα χρησιμοποιήσουμε τις δύο μπαλίτσες ζύμης που έμειναν για κάλυμμα, ενοποιώντας τις.
Θα σχηματίσουμε με αυτές μια λωρίδα ζύμης μήκους 50-60εκ και πλάτους 8 εκ. και θα τις κόψουμε από τα πλάγια (όπως στη φωτογραφία) για να απλωθούν εύκολα χωρίς να ‘’μαζέψουν’’.
Τοποθετούμε προσεκτικά την λωρίδα πάνω από τις γεμισμένες μπαλίτσες, προσέχοντας να καλύπτονται τα… επίμαχα σημεία.
Αφήνουμε το τσουρέκι να φουσκώσει όσο γίνεται πιο πολύ, το αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό και το ψήνουμε στους 170β για 30-40λεπτά.
Περιμένουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε όπως μας αρέσει.