Τρίτος διαγωνισμός

Ντόπιοι τυποποιητές αγόρασαν περίπου 80 τόνους του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που παράγεται στην περιοχή
Την ώρα που ο παραγωγικός κόσμος της Κρήτης δοκιμάζεται σκληρά και δεν μπορεί να πουλήσει το λάδι του, λόγω της γενικότερης στασιμότητας που επικρατεί και του ανύπαρκτου αγοραστικού ενδιαφέροντος, οι εξαιρέσεις δεν παύουν να υπάρχουν, επιβεβαιώνοντας πάντα τον κανόνα!
Ο λόγος για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εμπάρου στον Δήμο Βιάννου, που κατάφερε, στον τρίτο κατά σειρά διαγωνισμό που έκανε, να πουλήσει το λάδι των παραγωγών - μελών του και μάλιστα σε ικανοποιητική τιμή...
Επρόκειτο για τον τρίτο διαγωνισμό που έγινε, την περασμένη Πέμπτη. Ο πρώτος έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και πήγε καλά, ο δεύτερος πριν από λίγες ημέρες κηρύχθηκε άγονος καθώς υποβλήθηκε μόλις μία προσφορά ενώ την περασμένη Πέμπτη είχαμε τον τρίτο διαγωνισμό.
Ντόπιοι τυποποιητές αγόρασαν περίπου 80 τόνους του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που, λόγω της διπλής άλεσης που γίνεται στο ελαιουργείο του Συνεταιρισμού, έχει την χαμηλή οξύτητα που το κάνει περισσότερο "ελκυστικό"...
Η τιμή, αν τη συγκρίνει κανείς με τις τιμές της αγοράς, στην παρούσα φάση, που δεν ξεπερνούν τα 3,20 ευρώ το κιλό, έφτασε στα 3,40! Μία τιμή που ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιώργος Περογιαννάκης χαρακτηρίζει ικανοποιητική.
Και πως να μην ικανοποιεί, τόσο η τιμή όσο και η ποσότητα, με δεδομένη την "παγωμένη" αγορά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράγματα εκτιμάται ότι σε περίπου 10 ημέρες θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται.
"Αφενός ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά, αφετέρου η οικονομική δυσπραγία παντού στην Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που δικαιολογεί εν μέρει το περιορισμένο ενδιαφέρον. Εκτιμούμε ότι, σιγά σιγά, κι ενόψει του Πάσχα, η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει", τόνισε ο κ. Περογιαννάκης.
Πάντως, είναι γεγονός ότι με τον προχθεσινό διαγωνισμό, οι παραγωγοί της περιοχής πήραν μια σημαντική "ανάσα".
Από τη μία πλευρά οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις που μαζεύτηκαν, από την άλλη η παρατεταμένη αδυναμία πώλησης του προϊόντος τους, τους οδήγησαν για περίπου 2,5 μήνες σε ένα αδιέξοδο.