Τούρτα Μπανόφι έτοιμη σε 10 λεπτά


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Το μπανόφι είναι ένα γλυκό που λατρεύουν τα παιδιά
Ίσως επειδή είναι ένα γλυκό πολύ… γλυκό ή ίσως επειδή το φτιάχνουν εύκολα οι μαμάδες.
Το Μπανόφι παίρνει το όνομα του από τις λέξεις «banana» και «toffee» όπου banana το γνωστό σε όλους μας εξωτικό φρούτο, σε φυσική μορφή, και toffee η καραμέλα γάλακτος, συγκεκριμένα το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα μετά από πολύωρο βράσιμο (dulce de leche).
Όταν πριν μερικά χρόνια, αρχές της δεκαετίας του ’70, ένας βρετανός σεφ ζαχαροπλαστικής εμπνεόταν αυτό το γλυκό, καθόλου δεν φανταζόταν πως, εκείνο, θα κατακτούσε μικρούς και μεγάλους και σήμερα θα παρουσιαζόταν σε τόσες παραλλαγές.
Με σοκολάτα, με σαντιγί (φυτική ή ζωική), με προσθήκη καφέ κι αλλιώς.
Η αλήθεια είναι πως ο κυριότερος λόγος πρόσμιξης της βασικής για την παρασκευή του καραμέλας γάλακτος με άλλα υλικά (άγλυκα ή πικρά), είναι η μετρίαση της έντονης γλυκύτητάς της. Όμως γνώμη μας είναι πως τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για να πετύχουν αυτό, δηλαδή την μετρίαση της γλυκύτητας, δεν πρέπει να επιβάλλονται στο άρωμα και στη γεύση της μπανάνας και της καραμέλας, δεν πρέπει δηλαδή να αλλοιώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά τους, κι έτσι εμείς αποκλείουμε τη χρήση σοκολάτας ή οποία ούτως ή άλλως είναι ένα υλικό που... δεν περνά απαρατήρητο.
Βασική μας σκέψη είναι πως αυτό εδώ, δεν είναι ένα σοκολατογλυκό.
Για το σκοπό αυτό η συνταγή μας επιλέγει το «κόψιμο» της γλυκύτητας με χρήση μικρής ποσότητας κακάο, ενώ αφήνει την καραμέλα στον έλεγχο του καταναλωτή μιας και κατά το σερβίρισμα εκείνος μπορεί να επιλέξει την ποσότητα σάλτσας καραμέλας που τον ικανοποιεί για να επικαλύψει-διακοσμήσει το γλυκό του. Για τον ρόλο της συνδετικής κρέμας προτείνουμε μια κρέμα καραμέλας, όχι πολύ γλυκιά, πράγμα που πετυχαίνεται με την πρόσμιξη άγλυκης φυτικής σαντιγί στο καραμελωμένο γάλα.
Ας πάμε γρήγορα στα υλικά και στην εκτέλεση.
ΥΛΙΚΑ
- 3 κουτιά ζαχαρούχο γάλα καραμελωμένο (το βρίσκετε στα σούπερ μάρκετ)
- 2 κουτιά (μεταλλικά) φυτικής σαντιγί
- 500 γρ. μπισκότα, τύπου Digestive ,θρυμματισμένα
- 125 (μισό μπολ των 250 γρ.) βούτυρο μαλακό
- 5 κουταλιές κακάο
- 5-7 μπανάνες (κατά προτίμηση ντόπιες)
ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
Για τη σάλτσα καραμέλας, του σερβιρίσματος, μπορείτε ή απευθυνθείτε στα σούπερ μάρκετ όπου υπάρχει έτοιμη (για παγωτά ή άλλα γλυκά) ή να φτιάξετε μόνοι σας με ένα από τους πολλούς τρόπους που προτείνει το διαδίκτυο.
Εμείς έχουμε βρει ένα πολύ εύκολο τρόπο παρασκευής της κι επειδή έχει έντονη πικρίλα καλύπτει τη γευστική μας προτίμηση ειδικά για το συγκεκριμένο γλυκό.
Βάζουμε σε τηγανάκι ελάχιστο βούτυρο να λιώσει (στη μύτη του κουταλιού σούπας) και προσθέτουμε τέσσερις (4) κουταλιές γάλα.
Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε οκτώ (8) κουταλιές ζάχαρης καρύδας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Τότε αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία, ανακατεύουμε ακόμη λίγο και αφήνουμε την σάλτσα καραμέλας να κρυώσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αδειάζουμε το περιεχόμενο των κουτιών της φυτικής σαντιγί σε ένα δοχείο και το κτυπάμε μέχρι να αφρατέψει πολύ.
Ανοίγουμε τα κουτιά του καραμελωμένου ζαχαρούχου και αδειάζουμε το περιεχόμενο τους στο μπολ του μίξερ.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη σαντιγί ενώ κτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.
Όταν τα υλικά ομογενοποιηθούν σε μια λεία κρέμα, βάζουμε το μπολ στο ψυγείο.
Σπάμε τα μπισκότα μέσα στο μούλτι , σε δύο ή τρεις δόσεις, και τα θρυμματίζουμε.
Προσθέτουμε τρείς (3) κουταλιές κακάο και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο και μ’ ένα κουτάλι το ενσωματώνουμε στα τριμμένα μπισκότα.
Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες πάχους 30χιλιοστών.
Είμαστε έτοιμοι για τη σύνθεση του γλυκού!
Βάζουμε σε μια πιατέλα ένα τσέρκι διαμέτρου 30-40 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μισό από το υλικό των μπισκότων. Δεν το πιέζουμε ούτε το πατάμε για το ισιώσουμε αλλά αν χρειαστεί να στρωθεί χρησιμοποιούμε τη μύτη ενός κουταλιού.
Ρίχνουμε πάνω στα μπισκότα το 1/3 της κρέμας και καλύπτουμε με μια στρώση από ροδέλες μπανάνας.
Ρίχνουμε πάνω από τις μπανάνες το υπόλοιπο μπισκότο και το καλύπτουμε με το 1/3 της κρέμας.
Βάζουμε μια δεύτερη στρώση από ροδέλες μπανάνας και καλύπτουμε το γλυκό με όση κρέμα έχει απομείνει.
Στρώνουμε την κρέμα και με τη βοήθεια μιας μικρής σήτας την καλύπτουμε με τις δύο (2) κουταλιές κακάο που μας έχουν απομείνει.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και δεν του αφαιρούμε το τσέρκι πριν περάσουν 10-12 ώρες.
Το κόβουμε σε μερίδες και το σερβίρουμε με σάλτσα καραμέλας ή σκέτο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Προτιμάτε για το γλυκό σας μπανάνες βιολογικής παραγωγής και σε κάθε περίπτωση ελληνικές. Είναι πιο αρωματικές από εκείνες τις εισαγωγής.
Στη Βιάννο έχουμε το προνόμιο να τρώμε εκπληκτικές μπανάνες, μιας και ο κυριότερος τόπος παραγωγής τους στη Ελλάδα, είναι η ημιτροπική Άρβη, που βρίσκεται στον Δήμο μας
2) Αν για κάποιο λόγο δεν θέλετε να αγοράσετε έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, μπορείτε την προηγούμενη της παρασκευής του γλυκού, να καραμελώσετε το γάλα σας εσείς, σιγοβράζοντάς το επί τρεισήμισι ώρες, μέσα σε νερό που σκεπάζει τα κουτιά. Να θυμάστε μόνο πως τα κουτιά τα ανοίγουμε όταν έχουν κρυώσει εντελώς
3) Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα Digestive με μπισκότα πτι μπερ.