Τούρτα εκμέκ με πασχαλινό τσουρέκι
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Είναι μια ιδιαίτερη τούρτα, εξαιρετικά αρωματική κι εύγευστη. Δοκιμάστε να την φτιάξετε ακόμη κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε φρέσκα σπιτικά ή και αγορασμένα για την περίσταση, τσουρέκια!
Ανάμεσα σε όσα πασχαλινά εδέσματα δεν καταναλώνονται ως ,το πολύ τη Δευτέρα του Πάσχα, υπάρχουν σχεδόν πάντα, μυρωδάτα τσουρέκια.
Θα πείτε «Πόσο πια τσουρέκι να φάει κανείς. Κάποια στιγμή μπουχτίζει». Πράγματι έρχεται η στιγμή που ακόμη και το μυρωδάτο και αφράτο τσουρέκι μένει στα …αζήτητα.
Την παλιά εποχή, θυμόμαστε όλοι κατά τις μεταπασχαλινές μέρες ,τις κυράδες των σπιτιών να φρυγανιάζουν όσα τσουρέκια περίσσευαν (γαλατερά τα λέγαμε στους τόπους μας) , να τα φυλάσσουν σε κουτιά και να τα καταναλώνουν σαν βούτημα στο καφέ ή στα διάφορα αφεψήματα.
Σήμερα οι καταψύκτες έχουν δώσει μια λύση για τη διατήρηση τους ενώ ο πλουραλισμός πληροφοριών που παρέχεται από τα σύγχρονα μέσα έχει ως αποτέλεσμα τη γνωριμία του καταναλωτικού κοινού με ενδιαφέρουσες ντόπιες και ξενόφερτες συνταγές.
«Εκμέκ» στα τούρκικα θα πει «ψωμί». Στη ζαχαροπλαστική ,ο όρος «εκμέκ» έχει επικρατήσει να σημαίνει εκείνο το γλυκό που γίνεται με ψωμί σιροπιασμένο και λευκή κρέμα, κατά κανόνα κρέμα γάλακτος.
Έτσι σαν βάση αυτού του γλυκού μπορούμε να δούμε άγλυκο φρυγανισμένο ψωμί (φρυγανιά), τσουρέκι αλλά και το γνωστό σε όλους μας κανταΐφι.
Σε πολλές περιοχές της Τουρκίας αν ζητήσεις σκέτο «εκμέκ» θα σου προσφέρουν γλυκό με βάση το τσουρέκι , ενώ αν επιθυμείς βάση κανταϊφιού θα κάνεις τη διευκρίνιση: «εκμέκ κανταΐφι».
Η σημερινή συνταγή παρουσιάζει μια τούρτα εκμέκ με βάση το τσουρέκι. Συγκεκριμένα το πασχαλιάτικο τσουρέκι που φυλάχτηκε στον καταψύκτη για… ώρα ανάγκης.
Είναι μια ιδιαίτερη τούρτα, εξαιρετικά αρωματική κι εύγευστη. Δοκιμάστε να την φτιάξετε ακόμη κιαν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε φρέσκα σπιτικά ή και αγορασμένα για την περίσταση, τσουρέκια.
Α) ΥΛΙΚΑ στρώσεων ψωμιού(για μια τούρτα διαμέτρου 40εκ.)
- 700γρ. τσουρέκι
- 2 ποτήρια (νερού) ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
Β) ΥΛΙΚΑ στρώσεων κρέμας
- 2 φακελάκια για κρέμα αραβοσίτου(40γρ.Χ 2)
- 4 ποτήρια(ν) γάλα (1lt)
- 1 ποτήρι(ν) άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη( ή και λιγότερο)
- 300-330 ml κρέμα γάλακτος
- Προαιρετικά μερικούς κόκκους Χιώτικης μαστίχας
Γ) ΥΛΙΚΑ κρέμας επικάλυψης (σαντιγύ)
- 330-330 ml κρέμα γάλακτος
- 1/2 ποτηριού (ν) ζάχαρη άχνη
- Προαιρετικά σκόνη βανίλιας ή μαστίχας
- Επί πλέον 1 ποτήρι (ν) καβουρντισμένα αμύγδαλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφήνουμε να ξεπαγώσει το τσουρέκι μας (αν είχε φυλαχτεί στην κατάψυξη) και το κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους μισού εκατοστού (1/2εκ) το πολύ.
Απλώνουμε τις φέτες σε ένα πολύ μεγάλο (ή δυο μικρότερα)ταψιά.
Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.
( Αν θέλουμε έξτρα άρωμα μαστίχας , κτυπάμε στο μούλτι μέρος της ζάχαρης με τη μαστίχα, προκειμένου αυτή να κονιορτοποιηθεί)
Απλώνουμε το ζεστό σιρόπι , κουταλιά-κουταλιά, πάνω στις φέτες τσουρεκιού.
Όσο οι σιροπιασμένες φέτες κρυώνουν ετοιμάζουμε την κρέμα όπως γνωρίζουμε όλοι και όπως αναγράφονται στις οδηγίες των φακέλων.
Η μόνη διαφορά είναι η χρησιμοποίηση από μας μικρότερης ποσότητας γάλατος.
Μεταφέρουμε την κρέμα από την κατσαρόλα σε ένα κρύο σκεύος , την σκεπάζουμε (σε επαφή) με σιλικόνη και περιμένουμε να κρυώσει καλά.
Πριν χρησιμοποιηθεί είναι καλό να παραμείνει για μια ώρα στο ψυγείο, ενώ στο χρονικό διάστημα αυτό , γυρίζουμε προσεκτικά τις φέτες του τσουρεκιού από την άλλη πλευρά για να σιροπιαστούν καλά.
Όταν η κρέμα είναι πολύ κρύα , κτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ ώστε να αφρατέψει και να πήξει και με την βοήθεια μια σπάτουλας
(μαρίζ) την προσθέτουμε στην κρέμα αραβοσίτου.
Η διαδικασία αυτή είναι καλό να μη γίνεται με το μίξερ αλλά μόνο με τη σπάτουλα.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την σύνθεση της τούρτας μας!
Βάζουμε το τσέρκι μας σε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα και τοποθετούμε στη βάση τις μισές φέτες τσουρεκιού.
Καλύπτουμε τις φέτες με την περισσότερη από τη μισή κρέμα ( σχεδόν τα 3/4) και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλη μια φορά. Το πάχος της κρέμας της τελευταίας στρώσης θα είναι λεπτότερο αλλά δεν μας προβληματίζει διότι πάνω σε αυτήν θα μπεί η σαντιγύ της επικάλυψης κι έτσι συνολικά θα έχουμε ένα παχύ στρώμα από κρέμες.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο και ασχολούμαστε με την παρασκευή της σαντιγύ.
Χτυπάμε πρώτα την κρέμα γάλακτος μόνη της και όταν αρχίσει να δένει προσθέτουμε την άχνη κουταλιά-κουταλιά.
Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο, και την επικαλύπτουμε με τη σαντιγύ.
Όταν κρυώσει αρκετά και ‘’δέσει’’ η σαντιγύ ρίχνουμε στην επιφάνεια μπόλικα τα αμύγδαλα σπασμένα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1)Στη γείτονα χώρα όπου το συγκεκριμένο γλυκό βρίσκει την πλήρη αποθέωση του, η κρέμα γάλακτος , που κατά κανόνα είναι υπέροχη βουβαλίσια κρέμα, χρησιμοποιείται άγλυκη ή σχεδόν άγλυκη
2) Αν θέλετε να αποφύγετε τη διαδικασία παρασκευής της ενδιάμεσης κρέμας και της σαντιγύ επικάλυψης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκείνα τα φακελάκια «στιγμής» που βρίσκουμε στο εμπόριο και απλά κτυπάμε το περιεχόμενο με γάλα. Όμως ,όπως θα φαντάζεστε όλοι, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο καλό
3) Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες , χρησιμοποιήθηκα ν δύο (2) τσουρέκια (βάρους 350γρ. έκαστο)
4) Για οικονομία χρόνου ενδιάμεση κρέμα μπορεί να φτιαχτεί και από την προηγούμενη
5) Σε αρκετές συνταγές για «εκμέκ τσουρέκι» θα δούμε το τσουρέκι να φρυγανιάζεται πριν σιροπιαστεί. Ίσως αυτό να χρειάζεται αν το σιρόπι που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί είναι πολύ αραιό. Στη δική μας συνταγή , η αναλογία αλλά και το κατάλληλο δέσιμο του σιροπιού, εξασφαλίζει το μη «λάσπωμα» του τσουρεκιού άρα δεν απαιτείται το φρυγάνιασμα του.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη