Το πολύτιμο νερό

Σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη, με το ενεργειακό κόστος να καθορίζει τα πάντα και να ορίζει την τύχη των πολιτών, το κόστος για το πολύτιμο νερό αλλά και το μείζον θέμα της επάρκειας είναι πιο επίκαιρα από ποτέ κι επανέρχονται στην ατζέντα και μάλιστα με τρόπο επιτακτικό
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, η τουριστική "άνθηση" που γνωρίζει η Βιάννος, κυρίως οι νότιες παραθαλάσσιες περιοχές της είναι αλματώδης.
Διαρκώς στήνονται καινούργια τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, γίνονται ή προγραμματίζονται επενδύσεις και οι αγοραπωλησίες οικοπέδων παίρνουν και δίνουν.
Είναι προφανές ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για τον τόπο αλλά υστερούμε υποδομές.
Παρ'όλα αυτά, το αγοραστικό κι επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει πολύ μεγάλο. Συνεχώς γίνονται κρούσεις για αγορά ακινήτων, πλέον όχι μόνον στις νότιες περιοχές αλλά και σε άλλα σημεία πιο "ξερά" και απομακρυσμένα. Κι αυτό έχει τη δική του αξία.
Με φόντο την τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, το μόνιμο θέμα συζήτησης δεν είναι άλλο - και στον δημόσιο διάλογο - από τη διαχείριση του πολύτιμου νερού.
Με δεδομένο ότι στην έκταση του Δήμου Βιάννου, έχουμε αφενός νέες κατασκευές και μία ανάπτυξη που θα έχει μέλλον, αφετέρου οι ντόπιοι επενδύουν στη γη τους οπότε και για τις καλλιέργειες απαιτείται σημαντική ποσότητα νερού, γίνεται αντιληπτό ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Την έλλεψη αποθεμάτων νερού και τις διαρκώς αυξημένες ανάγκες.
Οι θερμοκηπιακές κυριως καλλιέργειες αυξάνονται ραγδαία στην περιοχή, καθώς το εισόδημα που αποφέρουν είναι σημαντικό για τους παραγωγούς και για τον δήμο Βιάννου, συνολικά.
Επομένως, και στην περίπτωση αυτή η ζήτηση του νερού είναι μονίμως αυξημένη με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για διπλασιασμό των αναγκών μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.
Κι ερχόμαστε στο "καυτό" θέμα των γεωτρήσεων. Των πανάκριβων γεωτρήσεων που γίνονται πλέον ακόμη πιο ασύμφορες λόγω κόστους.
Το πανάκριβο ρεύμα καθιστά σχεδόν απαγορευτικές - πλην αναγκαίες - τις γεωτρήσεις στον Δήμο Βιάννου.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βιάννου, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης έφερε ξανά το θέμα στο τραπέζι.
Ο επικεφαλής, Μπάμπης Κονδυλάκης επανέλαβε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί το συντομότερο μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης τη διαχείριση του νερού στον Δήμο, καθώς όπως τόνισε, στο άμεσο μέλλον, θα υπάρξουν, όπως φαίνεται, σοβαρά προβλήματα τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στον τουριστικό...
Ήδη, και το φετινό καλοκαίρι οι διακοπές στην υδροδότηση ήταν συνεχείς και οι διαμαρτυρίες έντονες. Αλλά σε γενικές γραμμές, η κατάσταση ήταν σαφώς πιο βελτιωμένη απο ότι άλλες χρονιές.
Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα, τονίστηκε ότι είναι ανάγκη να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα καθώς αν δεν το κάνουμε τώρα θα βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις απρόβλεπτες.