Το ΓΕΛ Βιάννου για τον Διαγωνισμό Κατασκευών Φυσικής
Δελτίο Τύπου με αφορμή τις επιτυχημένες συμμετοχές στον 3ο Διαγωνισμό Κατασκευών Φυσικής, εξέδωσε η Διεύθυνση του Λυκείου Βιάννου.
Ολόκληρο το κείμενο:
Ο Γενικός στόχος του σχολείου μας είναι η δημιουργία ελεύθερων και δημοκρατικών πολιτών, με ολόπλευρη αναπτυγμένη προσωπικότητα, πνευματικά καλλιεργημένων, ενάρετων, υγιών, δραστήριων και δημιουργικών ατόμων, δίνοντας έμφαση στην επισήμανση και ανάπτυξη των ενδιαφερόντων, κλίσεων, δεξιοτήτων και ταλέντων τους.
Το μεγαλύτερο μέτρο της δημοκρατίας δεν είναι ο βαθμός ελευθερίας ούτε ο βαθμός ισότητας, αλλά ο βαθμός συμμετοχής.Με γνώμονα αυτό το κριτήριο που ουσιαστικά επιδιώκει τη δημόσια έκφραση ορίζεται η υπευθυνότητα -η μέγιστη αρετή της δημοκρατίας-το ευκτέο πρόσημο της παιδείας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος ειδικότερα.
Συνάδοντας στο παραπάνω πλαίσιο το Γενικό Λύκειο Βιάννου συμμετείχε στον 3ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Κατασκευών Φυσικής, Διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης για το σχολικό έτος 2018-2019 και πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2019,λαμβάνοντας :
- Ειδικό βραβείο συλλογικής προσπάθειας και σύνδεσης κατασκευής με την τοπική κοινωνία για την κατασκευή:
«ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ : "Δυνάμει " τεχνολογικού εξοπλισμού: Προωθητικές δυνάμεις αυτοποιημένης καλλιέργειας.» των μαθητών Βεληβασάκη Γεώργιου, Καπελλάκη Παύλου , Κικάκη Μιχάλη , Κοκοτάκη Αναστασίας και Στυλιανάκη Ιωάννη του Γενικού Λυκείου Βιάννου, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Παπαδάκη Γιώργο.
Με την δημιουργική αυτή κατασκευή προβάλλονται πρωτότυπες, εναλλακτικές μέθοδοι ευφυούς γεωργίας αποτελώντας ένα ολοκληρωμένο παραγωγικό σύστημα, με σκοπό τη βελτιστοποίηση του επιδιωκόμενου αποτελέσματος .
Ο τόπος μας παραδοσιακά -εν δυνάμει-είναι δεμένος με τη γη. Η βιωμένη συµφιλίωση και η σοφή γνώση, συγκερασμένη με τη γνώση της τεχνολογίας - η οποία αποτελεί ουσιαστικό χαρακτηριστικό του πολίτη του σύγχρονου κόσμου- την αναγκάζει να υπηρετεί ανθρώπινους σκοπούς: γαλήνη, προστασία, γονιμότητα, νίκη, αθανασία, ευφορία αυθεντικότητα, αντοχή, ευθύτητα, και αλληλεγγύη προτερήµατα, που είναι τα φυσικά και αυθεντικά χαρακτηριστικά της Κρητικής ψυχής…….
- Το δεύτερο βραβείο για την κατασκευή:
«Τα πάντα Ρει : Ροοστατική παύση με ανατρεπτικές ενεργειακές μεταβολές» των μαθητών Εύα – Ραφαέλα Βλαχάκη και Γιώργο Λουλάκη της Α,Β τάξης Λυκείου του Γενικού Λυκείου Βιάννου, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Παπαδάκη Γιώργο.
Η πρωτότυπη αυτή κατασκευή συνυφασμένη με φυσικούς νόμους τεχνικά εφαρμόσιμους διατείνεται χρονικά και ρηξικέλευθα φανερώνοντας τη διεινεκή προσπάθεια του ανθρώπου να ρυθμίσει και να οργανώσει τη ζωή του όχι μόνο από το θεωρητικό ενδιαφέρον και για επιστημονικούς σκοπούς αλλά και για τον έλεγχο της καθημερινής δραστηριότητάς του και για να υπάρχει κοινωνική ζωή. Προστρέχοντας στα τεχνικά επιτεύγματα του Πυθαγόρα του Πλάτωνα και του Κτησίβιου αποκαλύπτεται η πρόδρομη επικοινωνιακή αναγκαιότητα και ανάγκη της κοινωνικής δικτύωσης . Θωρακισμένης ωστόσο και προστατευμένης από το ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ ώστε ο χωροχρόνος να μην παγιδεύει την επικοινωνιακή πράξη αλλά να την αναδεικνύει ρέουσα από, διά και υπέρ της ανθρώπινης επιθυμίας για ενημέρωση…..
Οι διακρίσεις αυτές τιμούν το σχολείο μας και την ευρύτερη κοινωνία αποδεικνύοντας έμπρακτα πως οι μαθητές μας με την κατάλληλη ενημέρωση και κατάρτιση, ξέρουν πού και πώς να συμμετάσχουν.
«Δρούμε τοπικά, σκεφτόμαστε παγκόσμια» για μια Ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία.
Με τις σκέψεις αυτές υπερήφανα τιμώ τους μαθητές και τον υπεύθυνο καθηγητή που τους ενέπνευσε και τους ενθάρρυνε κ. Γεώργιο Παπαδάκη.
Η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Βιάννου,
Σούκουλη Γεωργία.