Το φαράγγι του Ψαρού Νερού

Εκτός από τα αρκετά γνωστά φαράγγια του νότου στο Δήμο Βιάννου, υπάρχουν και πέντε(!) δυτικότερα στο Δήμο και συγκεκριμένα στον Κάμπο της Εμπάρου!
Θα ξεκινήσουμε την περιήγηση μας σε αυτά από το μικρότερο, το "Ψαρό Νερό". Τα υπόλοιπα, είναι του Ψωράρη, του Ίλιγγα, του Αρμίχια και της Εργάνου.
Τα φαράγγια σχηματίστηκαν από τους παραπόταμους του Μπαρίτη ποταμού, ενός από τους μεγαλύτερους που "ταϊζουν" τον Αναποδάρη.
Στο Ψαρό Νερό οι ντόπιοι μάλιστα έχουν δώσει ένα από τα πιο ιδιαίτερα (αν και όχι τόσο εύηχο) ονόματα, και το ονομάζουν "Του Γαϊδάρου ο Κώλος". Το φαράγγι βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Κατωφύγι, το οποίο πήρε με τη σειρά του το όνομα του από την ομώνυμη πηγή που τρέχει αρκετό νερό όλο το χρόνο το οποίο όμως τους καλοκαιρινούς μήνες μέσω ενός τσιμεντένιου αγωγού φεύγει από το φαράγγι για να ποτίσει καλλιεργούμενες εκτάσεις στα χωριά.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφορο Χειλαδάκη, η πρόσβαση στην πάνω είσοδο του φαραγγιού γίνεται από τον χωματόδρομο που ενώνει τους Μιλιαράδες με το οροπέδιο του Ομαλού Βιάννου. Η είσοδός του φαραγγιού βρίσκεται λίγα μέτρα μετά από τις πηγές νερού στην περιοχή "Κουτσουνάρα".
Η λαγκαδιά που ανοίγεται μετά την Κουτσουνάρα είναι εκείνη που σχηματίζει το Ψαρό Νερό που αρχικά είναι ανοικτή και κατάφυτη με πρίνους και πλατάνια. Έπειτα από κατάβαση ανοικτής κοίτης για μισή ώρα το τοπίο ξαφνικά αλλάζει δραματικά και ξεκινά το φαράγγι που πραγματικά είναι επιβλητικό σε όλο το μήκος του. Συνολικά το φαράγγι σχηματίζει περίπου 10 καταρράκτες, μερικούς από τους οποίους μπορείτε να δείτε στο όμορφο αφιέρωμα του cretanbeaches.gr, αλλά οι μεγαλύτεροι είναι οι 3 τελευταίοι που είναι συνεχόμενοι με μεγαλύτερο τον προτελευταίο που είναι ακριβώς 28 μέτρα και είναι πραγματικά κατακόρυφος. Όλο το τελευταίο τμήμα του φαραγγιού αποτελεί πραγματικά ένα θαύμα της φύσης και το νερό έχει δημιουργήσει ένα γλυπτό στην πέτρα της περιοχής.
Το φαράγγι είναι πολύ διάσημο στους καταρριχητές τους χειμερινούς μήνες αφού οι απίστευτα όμορφοι καταρράκτες του προσφέρουν μοναδικές δόσεις αδρεναλίνης. Ακόμα όμως και στην ξερή περίοδο που οι καταρράκτες του δεν έχουν νερό η κατάβασή του αποτελεί εμπειρία μοναδική επειδή η έλλειψη νερού μας αναδεικνύει πολύ περισσότερο τα πολύ ιδιαίτερα πετρώματά του και ιδιαίτερα στον μεγάλο καταρράκτη που έχει ένα απίστευτο ροζ χρώμα μοναδικό σε ολόκληρη την Κρήτη. Η έξοδος του φαραγγιού είναι στην γεμάτη αιωνόβια πλατάνια κοίτη του Μπαρίτη όπου σχηματίζεται ένα από τα εντυπωσιακότερα και μεγαλύτερα πλατανοδάση ολόκληρης της Κρήτης και πολύ κοντά στο χωριό Κατωφύγι.
Πληροφορίες: Χριστόφορος Χειλαδάκης, Cretanbeaches.gr