Το αγαπημένο φυτό των Κρητικών, προστατεύει από τον Καρκίνο
Από μέσα Μαρτίου μέχρι τέλη Απριλίου στην Κρήτη, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, μπορούμε να βρούμε στη φύση φρέσκα σπαράγγια, ένα φυτό από τα πλέον αγαπημένα στην Κρητική κουζίνα.
Το σπαράγγι (Asparagus officinalis) ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες όπου πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.Χ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το καλλιεργούσαν, μπορεί να ήταν και αυτοφυές.
Στην Μικρά Ασία πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε 2000 χρόνια πριν από την εποχή των Ρωμαίων, ήταν γνωστό φάρμακο για τον οδοντόπονο, καρδιοπάθεια, νύγματα εντόμων και άλλες περιπτώσεις. Από τη Μεσόγειο διαδόθηκε στη Βόρεια Ευρώπη και από εκεί στη Βόρεια Αμερική. Στη Βόρεια Ευρώπη διαδόθηκε η παραγωγή λευκών σπαραγγιών, ενώ στη Βόρεια Αμερική η καλλιέργεια πράσινου σπαραγγιού.
Στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως άγριο, αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές. Γρήγορα εκτιμήθηκε η αξία του για τις διάφορες φαρμακευτικές και διαιτητικές του ιδιότητες, γι' αυτό και άρχισε η εντατική καλλιέργειά του.
Αντικαρκινική δράση
Τα σπαράγγια έχουν ένα μοναδικό συνδυασμό αντιφλεγμονωδών συστατικών όπως τα φλαβανοειδή (κερσετίνη, καμφερόλη) και οι σαπωνίνες. Μια από τις σαπωνίνες και συγκεκριμένα η Sarsasapogenin , ερευνάται για την επίδραση της στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης (ALS), γνωστή και ως η ασθένεια Lou Gehrig. Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη. Η φλεγμονή μπορεί να είναι υπεύθυνη για την νέκρωση των νευρώνων στην ALS, ενώ οι φλεγμονές συχνά συνδέονται με την ανάπτυξη πολλών ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των φλεγμονών είναι ιδανική για την διατήρηση της υγείας σε κυτταρικό επίπεδο.
H έρευνα σχετικά με τις αντικαρκινικές ιδιότητες των σπαραγγιών είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Δεν έχουν γίνει μεγάλης κλίμακας κλινικές έρευνες που να συμπεριλαμβάνουν ανθρώπους και τις διατροφικές τους προτιμήσεις. Ωστόσο, οι έρευνες σε πειραματόζωα και σε κυτταρικές καλλιέργειες δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα εκχυλίσματα των σπαραγγιών μπορούν να επηρεάσουν μεταβολική δραστηριότητα των καρκινικών κυττάρων με ευεργετικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των όγκων.
Ένα, επιπλέον, πλεονέκτημα των σπαραγγιών είναι ότι υπόκεινται σε χαμηλά επίπεδα εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων αφού ακόμα δεν καλλιεργούνται σε μαζική κλίμακα.
Πηγές: wikipedia, itrofi.gr
φωτογραφία: istock