Τι αλλάζει ο νέος εκλογικός νόμος

Μια νέα πραγματικότητα αναμένεται να έρθει στην τοπική αυτοδιοίκηση από τις επόμενες εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2023.
Πιο συγκεκριμένα, σε τροχιά ψήφισης έχει τεθεί ο νέος εκλογικός νόμος από την Τρίτη 18/5, με ορισμένες μετατροπές να έχουν πραγματοποιηθεί σε σχέση με την αρχική του μορφή, καθώς σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, η μείωση είναι μικρότερης κλίμακας σε σχέση με το αρχική πρόταση.
Τι αλλάζει στο Δήμο Βιάννου
Φυσικά οι συγκεκριμένες αλλαγές θα επηρεάσουν και τον Δήμο Βιάννου, ο οποίος σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 5.563 κατοίκους, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο, όπως θα καταλάβετε και παρακάτων.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, για δήμους με πληθυσμό από 5.001 – 10.000 κατοίκους θα είναι 19 μέλη από 21, γεγονός που σημαίνει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι από τις επόμενες θα είναι δύο λιγότεροι.
Ακόμη μια σημαντικότατη αλλαγή και η πιο σπουδαία μπορούμε να πούμε, είναι αυτή της κατάργησης της απλής αναλογικής και οι δημοτικές αρχές θα εκλέγονται με πλειοψηφία 43%+1 από την πρώτη Κυριακή, ενώ θα επανέλθει και η πενταετής θητεία.
Συνοπτικά οι αλλαγές:
●Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024.
● Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
● Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
● Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
● Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια χωρίς εξαίρεση, μία ρύθμιση που ανταποκρίνεται σε σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα για τις
κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν υποψήφιο πρόεδρο.
● Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.
● Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών για την κατάρτιση και τη δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.
● Ο αριθμός των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων καθώς και των Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους με στόχο τον εξορθολογισμό χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ. Σημειώνεται, δε, ότι μετά τη δημόσια διαβούλευση, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες που εκφράστηκαν, επήλθαν στοχευμένες παρεμβάσεις.
Η τοποθέτηση του Μηνά Σταυρακάκη
Ως λογικές βλέπει τις παραπάνω αλλαγές ο Δήμαρχος Βιάννου, Μηνάς Σταυρακάκης, ο οποίος ανέφερε στο viannitika.gr, ότι "με αυτό το σύστημα θα υπάρξουν λιγότερα προβλήματα σε περιοχές, όπως είδαμε πριν δύο χρόνια, καθώς θα μπορεί κάποιος θα μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, με 43%+1 ψήφο και έτσι δεν θα έχουμε τα φαινόμενα με υποψηφίους που έγιναν δήμαρχοι, ενώ είχαν αρκετό μικρότερο ποσοστό από άλλους τιην πρώτη Κυριακή"