Τελικά ποιο είναι το πλάνο για τον τουρισμό;
"Ο στόχος του Δήμου Βιάννου είναι να ενωθεί ο πρωτογενής τομέα με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ιστορία του"
Αυτή ήταν μιας από τις φράσεις που ακούστηκαν προεκλογικά και συνδύαζαν την αρμονική συνύπαρξη της αγροτικής με την τουριστική ανάπτυξη στον Δήμο Βιάννου.
Φυσικά δεν ήταν μόνο αυτή η φράση που αφορούσε στους δύο αυτούς τομείς (αγροτικός και τουριστικός), ούτε ακούστηκε από έναν μόνο άνθρωπο σε μια μονάχα προεκλογική περίοδο. Αυτό το έργο έχει ξαναπαιχτεί.
Μόνο που τότε, πριν ακριβώς 3 χρόνια, αρκετός κόσμος, ανάμεσα τους και ο υποφαινόμενος, μπορούμε να πούμε πως "στοιχειώθηκαν" από αυτά τα λόγια. Για ποιο λόγο; Γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη ίσως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έχει δει τις τελευταίες δεκαετίες η ενδοχώρα της Π.Ε. Ηρακλείου, το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
Το τραίνο λοιπόν, όχι απλά έχει μπει στις ράγες, αλλά έχει ξεκινήσει το ταξίδι του και πρόκειται να περάσει ακριβώς από μπροστά μας. Θα κριθούμε λοιπόν εκ των πραγμάτων, απ'το αν είμαστε στην ώρα μας έτοιμοι να το πάρουμε.
Απορία 1η: Εφόσον ο τουριστικός τομέας είναι τόσο καθοριστικός για τον Δήμο Βιάννου, όπως προκελογικά οι πάντες συμφωνούσαν, πως γίνεται να μην υπάρχει αρμόδιος αντιδήμαρχος τουρισμού;
Και όχι μόνο να μην έχει τοποθετηθεί αρμόδιος αντιδήμαρχος, αλλά ο τουρισμός ως τομέας, να μην βρίσκεται ανάμεσα στις -πολλές κατά γενική ομολογία- αρμοδιότητες των δύο εν ενεργεία αντιδημάρχων! Υπάρχει λοιπόν υπεύθυνος για τον τουρισμό στον Δήμο Βιάννου; Υπάρχει κάποια επιτροπή; Συνεδριάζει ποτέ; Παίρνει αποφάσεις; Και ποιο είναι τελικά το master plan για τον τουρισμό; Πότε θα το μάθουμε; Πέρασαν 3 χρόνια, για όνομα του Θεού!
Απορία 2η: Υπάρχει κάποια πρωτοβουλία, εκτός από αυτές ορισμένων ιδιωτών, προς την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης;
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: Πέρα από τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά που καθιστούν τον Δήμο Βιάννου τουριστικό Δήμο (π.χ. υποδομές, παραλίες), έχει γίνει κάποια ενέργεια για να προωθήσουμε αυτή τη δυναμική; Υπάρχουν πολλοί τουριστικοί Δήμοι στην Ελλάδα που δεν έχουν για παράδειγμα έναν ψηφιακό οδηγό για τον τόπο τους, έστω σε 2-3 βασικές ξένες γλώσσες; Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες ώστε να συνδεθούν συγκοινωνιακά τα παράλια του Δήμου με την πόλη του Ηρακλείου στην οποία καταφθάνουν οι επισκέπτες; Έχουν γίνει προσπάθειες για να μπει στο πρόγραμμα των επισκεπτών η Βιάννος στην οποία βρίσκονται ένα Λαογραφικό Μουσείο, ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην Κάτω Σύμη, ένα Μουσείο Ολοκαυτώματος και μια Πινακοθήκη; Γιατί απ'όσο γνωρίζουμε, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, ακόμα και αυτοί οι χώροι να έχουν... υπάλληλο!
Και αν ναι, όλα αυτά τα αυτονόητα για έναν τουριστικό Δήμο έχουν δρομολογηθεί, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση τους;
Οι απορίες φυσικά δεν σταματούν εδώ. Ο αριθμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μόνο στα παράλια, έχει εδώ και πάνω από 1 χρόνο ξεπεράσει τα τρια ψηφία(!), ενώ υπάρχουν αρκετές τουριστικές μονάδες που λειτουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο, έχοντας όμως ελάχιστη συμπαράσταση, ποντάροντας στις... συγκυρίες.
Ο Δήμος Βιάννου, όπως έχει χιλιοειπωθεί, έχει τις βάσεις να έχει τουριστική κίνηση τουλάχιστον 9 μήνες τον χρόνο. Έχει όλα τα φόντα να "σημαδευτεί" στον χάρτη σαν περιοχή κατάλληλη να φιλοξενήσει επισκέπτες που προτιμούν τον λεγόμενο "αργό τουρισμό", να γίνει σταθερός προορισμός πεζοπόρων-φαραγγάδων, όσων αγαπούν τον αγροτουρισμό, αλλά και σταθερός θρησκευτικός προορισμός, όχι γιατί "το χρήμα έτσι διατάζει", αλλά γιατί έτσι θα μπούμε όλοι σε μια διαδικασία να φροντίσουμε τον τόπο μας, με όποιο τρόπο μπορούμε. Θα δοθούν κίνητρα στους νέους να επιστέψουν και να επενδύσουν εδώ (για το δημογραφικό πρόβλημα είναι μια σταθερή προεκλογική κασέτα).
Φυσικά βρισκόμαστε πολύ μακριά απ'όλες αυτές τις καθόλου απίθανες προοπτικές για την περιοχή.
Και βρισκόμαστε μακριά, κατ'επιλογήν.
Είναι ακόμη εφικτό να ορίσουμε εμείς το πως και το πόσο θα αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή. Και σε αυτό, θα μπορούσαν να παίζουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο οι ντόπιοι, όχι ως εργαζόμενοι μεγάλων τουριστικών μονάδων «ξένων» συμφερόντων, αλλά ως επαγγελματίες στους πολλούς χώρους που θα ανθίσουν.
Φωτογραφία: stemajourneys.com