Τα παιδιά των ανθρώπων
Το ότι υπήρξες νέος, δεν είναι αρκετό για να μπορείς να καταλάβεις τους νέους. Κάθε νέα γενιά είναι διαφορετική και έχει τις δικές της ανάγκες
Για την οικονομία της κουβέντας και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι: Οι δημότες Βιάννου ηλικίας 18 με 49 που ζουν ή που αν και δεν ζουν, βρίσκονται ποικιλοτρόπως κοντά στην περιοχή της Βιάννου, είναι βαθύτατα απογοητευμένοι από το τι συμβαίνει -ή μάλλον- το τι δεν συμβαίνει στην περιοχή τους. Όσο πλησιάζουμε προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ακούγονται όλο και περισσότερα ονόματα, σενάρια, συμφωνίες, συνεργασίες, τακτικές. Και μαντέψτε, ακούγονται πάνω κάτω τα ίδια ακριβώς ονόματα, με αυτά που πρωτοακούγονταν όταν συστάθηκε ο Δήμος Βιάννου, το μακρινό 1998. Υπάρχει άραγε άλλος τέτοιος Δήμος στην Ελλάδα;
Το θέμα απασχολεί πολύ καιρό τους νεότερους ηλικιακά Βιαννίτες και υπάρχει πια η αίσθηση πως ακόμα και ο σκύλος μου, αν λάμβανε την υποστήριξη από αυτά τα μονίμως ίδια πρόσωπα, θα μπορούσε να εκλεγεί Δήμαρχος. Χρησιμοποιώ αυτό το υπερβολικό παράδειγμα, αλλά ειλικρινά, η αίσθηση αυτή είναι 100% αληθινή και σίγουρα δεν είναι μόνο δική μου. Ότι αν δηλαδή σε υποστηρίξει ο τάδε από την Ανατολή, ο άλλος από τη Δύση και ο τρίτος από τον Βορρά, τότε συγχαρητήρια, είσαι ο νέος Δήμαρχος Βιάννου. Δεν χρειάζεται ούτε να έχεις αποδείξει κάτι, ούτε να έχεις πλάνο, ούτε να έχεις ενδιαφέρουσες ιδέες.
Δυστυχώς αυτό δείχνει βαθύτατη κοινωνική σήψη.
Θέλουμε να λύσουμε το δημογραφικό... με μαγικά
Οι οικονομικές-επαγγελματικές προοπτικές για να έρθει μια νέα οικογένεια στη Βιάννο υπάρχουν, χωρίς να κάνουν οι τοπικοί άρχοντες ιδιαίτερα πράγματα γι'αυτό. Θα λέγαμε σχεδόν κατά τύχη... αλλά υπάρχουν. Θέλετε η αγροτική (και όχι μόνο) δυναμική που έχει η Ψαρή Φοράδα και η Άρβη; Θέλετε ο τουριστικός τομέας που ανθίζει (προς το παρόν μόνο) στα παράλια; Στην περιοχή έχουν ήδη δρομολογηθεί επενδύσεις εκατομμυρίων από ιδιώτες, και είτε το πάρουμε χαμπάρι είτε όχι, αυτές θα γίνουν. Προς το παρόν όμως, ο τουρισμός αναπτύσσεται στον... αυτόματο. Κάνω λάθος;
Ναι, να έρθουν οι νέοι: Αλλά να μείνουν πού;
Η ζωή στην πόλη γίνεται ολοένα και πιο ακριβή και προκειμένου να προσαρμοστούν σ'αυτό πολλές οικογένειες, κάνουν μεγάλες εκπτώσεις στην ποιότητα ζώης τους.
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στην Κρήτη, το νέο Αεροδρόμιο, θα απέχει 10-15 χιλιόμετρα από τα πρώτα χωριά του Δήμου Βιάννου. Οι συνθήκες, λίγο πολύ, με βάση και τα παραπάνω, μοιάζουν εξαιρετικές για την επιστροφή νέων ανθρώπων. Είναι όμως; Η γενιά των 25-45, η γενιά που τώρα δηλαδή δημιουργεί οικογένεια, είναι η γενιά που κυριολεκτικά μεγάλωσε μέσα στην οικονομική κρίση. Η γενιά αυτή, όπως είναι λογικό, ξεκάθαρα αντιμετωπίζει στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο, με τα τωρινά δεδομένα, δεν μπορεί με τίποτα να το λύσει στα χωριά της Βιάννου.
Αν πούμε δηλαδή ότι αύριο έρχονται 20 νέες οικογένειες σε κάθε χωριό της Βιάννου (τι ωραία!), δεν θα μπορούν να στεγαστούν αξιοπρεπώς. Τόσο απλά. Κατά τα άλλα, το δημογραφικό... "απασχολεί". Προεκλογικά πάντα.
Αλήθεια, έχει τεθεί ποτέ, έστω σε συζήτηση αυτό το πρόβλημα;
Οι νέες οικογένειες χρειάζονται την ασφάλεια αξιοπρεπών παροχών Υγείας
Η Βιάννος έχει συνδεθεί στα μυαλά πολλών με κάτι... μακρινό. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς ουσιαστικά, η χιλιομετρική απόσταση που την χωρίζει με αστικά κέντρα δεν είναι πια τόσο μεγάλη και πρόκειται να μειωθεί κι άλλο στο κοντινό μέλλον. Αυτό που επίσης έχουν ανάγκη οι νέοι οικογενειάρχες, είναι η αίσθηση ασφάλειας για αξιοπρεπείς παροχές υγείας. Τα προβλήματα είναι πολλά και οι ανάγκες, ειδικά σε χωριά εκτός Άνω Βιάννου, πολύ μεγάλες. Προσφάτως, ξεκίνησε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός συλλόγου που θα δρα υποστηρικτικά προς το Κέντρο Υγείας Άνω Βιάννου και τα Αγροτικά Ιατρεία του Δήμου. Ποιοι πήραν την πρωτοβουλία; Άτομα, νέα στην πλειοψηφία τους.
Τα παιδιά των ανθρώπων
Θα κλείσω αυτό το κείμενο παραπέμποντας στην 7η Τέχνη. Υπάρχει μια ταινία με τίτλο "Τα παιδιά των Ανθρώπων" του Αλφόνσο Κουαρόν (2006). Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό 2027, όπου στον κόσμο επικρατεί χάος και πανικός, αφού ένας ιός δεν επιτρέπει εδώ και αρκετά χρόνια στους ανθρώπους να κάνουν παιδιά κι αυτό προκαλεί τεράστια προβλήματα στην κοινωνική ισορροπία.
Νιώθω ότι στη Βιάννο είναι λες και από το 2000 οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να κάνουν παιδιά. Εννέα στα δέκα παιδιά, μόλις γίνουν 18, φεύγουν και δεν ξανάρχονται. Κι εμείς ασχολούμαστε με τα ίδια πράγματα 25 χρόνια! Η ατζέντα, είναι μόνιμα η ίδια. Δεν λέω ότι ο επόμενος Δήμαρχος σώνει και καλά πρέπει να είναι νέος ηλικιακά. Θα πρέπει όμως να έχει φρέσκο μυαλό. Είτε αυτός, είτε τουλάχιστον ένας αντιδήμαρχος, ή ένα μεγάλο ποσοστό δημοτικών συμβούλων. Επίσης -δίνω μια ιδέα- ας γίνει μια συνάντηση νέων από όλο τον Δήμο Βιάννου, ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες τους.Έστω και σ'αυτή τη φάση, έστω κι αν κάποιοι προσπαθήσουν κάτι να κερδίσουν προεκλογικά.
Αυτές οι ανάγκες ή οι προτάσεις τους, να γνωστοποιηθούν στον τωρινό Δήμαρχο, αλλά και σε όλους τους υποψήφιους, όποιοι κι αν είναι αυτοί.
Θα είναι ένα βήμα να μάθουν, εφόσον μέχρι τώρα δεν τα κατάφεραν, αν έχουν βάση αυτά που έγραψα παραπάνω, από περισσότερους νέους. Αυτά, και άλλα πολλά.
*Φωτογραφία: Αλέξης Γαγλίας— HuffPost Greece