Τα ετοιμόρροπα
Η πρόσφατη επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, μεταξύ άλλων, και στον Δήμο Βιάννου, όπως έγραψε το Viannitika.gr, για το μεγάλο θέμα των ακατάλληλων κτισμάτων λόγω του σεισμού στο Αρκαλοχώρι και της επικινδυνότητας τους, "φούντωσε" και πάλι τη συζήτηση που ξεκίνησε πριν από καιρό για το τι θα γίνει τελικά με τα ετοιμόρροπα σπίτια και κτίρια στα χωριά του Δήμου Βιάννου αλλά και σε άλλες περιοχές.
Κτίσματα που έχουν εγκαταλαιφθεί στο χρόνο, κτίσματα που σε αρκετές περιπτώσεις κρύβουν κινδύνους για τους περαστικούς
Θυμίζουμε ότι πριν από αρκετό καιρό, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Βιάννου, Νικήτα Μελεσσανάκη επισκέφθηκαν τέσσερις Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων από τον Δήμο και συζήτησαν μια σειρά από προβλήματα.
Τότε, όπως είχαμε γράψει, ο Πρόεδρος της Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης είχε επισημάνει, μεταξύ των άλλων ζητημάτων, και το σοβαρό θέμα της καταγραφής των ακατάλληλων κτισμάτων ώστε να υπάρξει μία μέριμνα. Και μάλιστα είχε φροντίσει να τα καταγράψει για να αποστείλει αρμοδίως.
Γεγονός είναι ότι η ενδοχώρα είναι γεμάτη από τέτοια παλιά κτίσματα και οι τοπικές αρχές οφείλουν να λάβουν μέτρα έγκαιρα.
Πάντως, στις αρχές του χρόνου οι «fast track» κατεδαφίσεις το αργότερο εντός τριών ημερών σε ετοιμόρροπα κτίρια που έχουν τελεσίδικες αποφάσεις, με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τότε, είχε λύσει αρκετά διαδικαστικά προβλήματα επί της ουσίας, αλλά φαίνεται πως το πράγμα αργεί πολύ ακόμη...
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο σκοπός της θεσμοθέτησης και λειτουργίας των Ειδικών Επιτροπών Επικινδύνως Ετοιμόρροπων με το νόμο 4787/2021 αφορούσε στις περιπτώσεις επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών, οι οποίες είναι προγενέστερες των τελευταίων εκατό ετών ή βρίσκονται πλησίον μνημείου ή εντός ή πλησίον αρχαιολογικού χώρου ή ιστορικού τόπου ή τόπου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ή εντός Ζώνης Β’ προστασίας μνημείου.
Κύριος στόχος της διευκρινιστικής εγκυκλίου ήταν η συντόμευση του χρόνου των απαιτούμενων ενεργειών, η άμεση προστασία του κοινού από τυχόν κινδύνους κατάρρευσης, η διάσωση αξιόλογων κτισμάτων, τμημάτων τους ή στοιχείων αυτών και η απλοποίηση των ακολουθούμενων διαδικασιών.
Επί της διαδικασίας, μετά τη διενέργεια αυτοψίας, οι Επιτροπές αποστέλλουν την απόφαση κατεδάφισης ή την έκθεση προσωρινών μέτρων που συνέταξαν στην οικεία ΥΔΟΜ, η οποία αναλαμβάνει τη συνέχιση και παρακολούθηση των περαιτέρω διαδικασιών άρσης του κινδύνου.
Στην περίπτωση που στην έκθεση προτείνονται επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τους ενοίκους και το κοινό λόγω επικινδυνότητας, η Υπηρεσία μεριμνά για την άμεση λήψη τους.
(Φωτογραφία αρχείου)