Συρρικνωμένη παραγωγή
Μόλις δύο από τα τρία ελαιουργεία που άλλες χρονιές έκαναν "χρυσές" δουλειές αυτή την περίοδο, λειτουργούν φέτος στην περιοχή της Εμπάρου. Μια κατεξοχήν ελαιουργική περιοχή που στενάζει και, δυστυχώς, ο χειμώνας που είναι μπροστά, προβλέπεται δραματικός.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργο Περογιαννάκη, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη φέτος.
Υπολογίζεται ότι ενώ πέρυσι παρήχθησαν περίπου 600 τόνου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, φέτος μετά βίας θα φθάσουμε τους... 40!
"Εμείς ανοίξαμε για να στηρίξουμε τον κόσμο. Είναι δύσκολα τα πράγματα φέτος. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το σκηνικό αλλά φέτος είναι όλα δύσκολα... Είπαμε πως θα τα καταφέρναμε, αλλά...", τόνισε με νόημα ο ίδιος μην κρύβοντας την αγωνία του.
Εκτιμάται, δε, ότι με τη φετινή συρρίκνωση της παραγωγής, από την ευρύτερη περιοχή θα λείψει ποσό ύψους... 1,5 εκ. ευρώ! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία, τις επιχειρήσεις και πρώτα από όλα τους ίδιους τους παραγωγούς...
Ο κ. Περογιαννάκης ανέφερε επίσης, ότι ελάχιστοι σπεύδουν για να αλέσουν και όλοι,τελικά, καλύφθηκαν σε εργατικά χέρια, με τη βοήθεια γειτόνων και φίλων, αφού φέτος παραγωγή δεν υπάρχει.
Σε ό,τι αφορά στην τιμη, πάντως, θα είναι καλή, όπως όλα δείχνουν, για το έξτρα παρθένο προϊόν που υπολογίζεται ότι θα πουληθεί περίπου στις 7,5 ευρώ το κιλό. Αλλά φτάνει αυτό; Προφανώς όχι, λέει ο κ. Περογιαννάκης κι εφιστά την προσοχή όλων.
Στο θέμα της ποιότητας του ελαιολάδου γενικά στην Κρήτη, αναφέρθηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο εκδήλωσης, η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη.
«Δεν είναι η αναμενόμενη φέτος γιατί μετά τον Οκτώβριο που σταμάτησε τους ψεκασμούς για τον δάκο, η Περιφέρεια Κρήτης στην πραγματικότητα οι παραγωγοί καλούνταν να ψεκάσουν ξανά γιατί επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες που δεν βοήθησαν στην ποιότητα του ελαιολάδου. Σε πολλές περιπτώσεις η απόδοση του ελαιόκαρπου ήταν πολύ μικρή ως αποτέλεσμα και των καιρικών συνθηκών. Φέτος ήταν πρώτη χρονιά που ήταν εναντίον μας ο καιρός».