Συνέλευση κατοίκων στον Απάνω Πεύκο
Το κείμενο της συνέλευσης υπέγραψαν 57 κάτοικοι
Σε συνέλευση των κατοίκων (μόνιμων και εποχικών) του Απάνω Πεύκου τέθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τον όμορφο οικισμό (αποχέτευση, δρόμοι εντός του οικισμού κλπ).
Κυρίως όμως οι κάτοικοι επικεντρώθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιστορικός ναός του Αγ. Γεωργίου (στεγανοποίηση, προαύλιο, περιβάλλων χώρος) καθώς και στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της παρακείμενης πηγής.
Η συνέλευση κατέληξε σε ένα κείμενο το οποίο υπέγραψαν 57 κάτοικοι.
Το συγκεκριμένο κείμενο με τις υπογραφές κατατέθηκε στο Δήμο Βιάννου από αντιπροσωπεία που την αποτελούσαν οι: Προεστάκη Γλυκερία πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πεύκου, Παπαδημητρόπουλος Χαρίδημος και Κικάκης Μιχάλης. Στη συνέχεια έγινε συνάντηση της αντιπροσωπείας των κατοίκων με το Δήμαρχο Μηνά Σταυρακάκη παρουσία και των Αντιδημάρχων, όπου τέθηκαν στη διοίκηση του Δήμου τα συγκεκριμένα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Απάνω Πεύκου και όχι μόνο.
Παρακάτω παραθέτουμε το κείμενο. Οι υπογραφές είναι στη διάθεσή μας.
«Όλοι εμείς που υπογράφουμε, κάτοικοι του Απάνω Πεύκου (μόνιμοι και εποχικοί) διαμαρτυρόμεθα έντονα για την εγκατάλειψη του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου αλλά και για την «εξαφάνιση» της παρακείμενης πηγής. Μία πηγή από την οποία υδρευόταν το χωριό (η πρώην πρωτεύουσα της επαρχίας Βιάννου) για εκατοντάδες χρόνια, σήμερα έφτασε στο σημείο όχι μόνο να μην μπορεί κάποιος να πιει νερό ή να γεμίσει ένα δοχείο αλλά ούτε καν να φαίνεται.
Απευθυνόμαστε λοιπόν στο Δήμο Βιάννου, στην Π.Ε Ηρακλείου αλλά και σε κάθε δημόσιο φορέα και οργανισμό και ζητάμε τα παρακάτω:
Α) Αποκατάσταση φθορών και ζημιών του ναού του Αγ. Γεωργίου (στεγανοποίηση, ενίσχυση στατικότητας του καμπαναριού κλπ) με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου. Αποξήλωση του φθαρμένου μπετόν που υπάρχει στην αυλή του ναού και αντικατάστασή του με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Διαμόρφωση του προαύλειου χώρου του ναού αλλά και όλου του περιβάλλοντος χώρου του ναού που ανήκει στην ιδιοκτησία του. Ενίσχυση όλων των τοιχίων αντιστήριξης που περιβάλλουν το ναό. Αποκάλυψη των τοιχογραφιών που υπάρχουν στο εσωτερικό του ναού, συντήρηση και ανάδειξή τους αν είναι δυνατόν.
Β) Εργασίες διαμόρφωσης της πηγής, έτσι ώστε, εύκολα να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες αλλά και οι απαιτήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών. Συγκεκριμένα πρέπει τα κουτσουνάρια να έχουν κάποιο ύψος, να τρέχει το νερό από ψηλά, έτσι ώστε, να είναι ορατή η πηγή και να μπορεί κάποιος να πιει νερό εύκολα ή να γεμίσει ένα δοχείο. Σήμερα πολλές φορές για να πλησιάσει κάποιος την πηγή για να γεμίσει ένα δοχείο πρέπει να κολυμπήσει μέχρι τα γόνατα. Οι εργασίες διαμόρφωσης της πηγής πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε, να διευκολυνθούν οι άνθρωποι που για εκατοντάδες χρόνια ποτίζουν τα χωράφια τους από τη συγκεκριμένη πηγή.
Εννοείται ότι το νερό είναι πάνω από όλα πηγή ζωής, δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει δημόσιο. Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι, όλες οι εργασίες πρέπει να γίνουν με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του ναού, αλλά και του πρασίνου και γενικότερα του περιβάλλοντος. Υπάρχουν σήμερα υλικά φιλικά προς το περιβάλλον (πέτρα, ξύλο, υδατοπερατά κ.λπ.) που πρέπει να χρησιμοποιηθούν απορρίπτοντας τις τσιμεντοστρώσεις που τόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον. Οδηγός μας πρέπει να είναι ότι το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους γονείς μας αλλά το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας».