Συνάντηση για τους εργάτες στην περιοχή της Βιάννου
Συνάντηση με την συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, πραγματοποιήθηκε για το θέμα των εργατών που θα απασχοληθούν στις αγροτικές εργασίες στον Δήμο Βιάννου. Στην συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης , ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης ο Δημοτικός Σύμβουλος Εμμανουήλ Καργιολάκης ο Πρόεδρος της Κοινότητας Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης αλλά και η διευθύντρια της διεύθυνσης αλλοδαπών της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Όπως μας μετέφερε ο κ. Μπαριτάκης, τονίσθηκε ότι είναι εφικτή η άμεση μετακίνηση των εργατών από τρίτες χώρες και ειδικά από Αλβανία και μάλιστα με σύντομες διαδικασίες υπό την προϋπόθεση όμως των υγειονομικών πρωτοκόλλων όπως αυτά ισχύουν. Μάλιστα η διαβίβαση των σχετικών εγγράφων θα γίνεται σε άμεσο χρόνο και χωρίς καθυστερήσεις. Η απασχόληση θα είναι τρίμηνης διάρκειας η οποία στην συνέχεια δύναται να παραταθεί για ένα διάστημα ακόμη τριών μηνών. Γι αυτό είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός των αγροτών που θέλουν να απασχολήσουν εργάτης γης πόσους θα χρειαστούν και το ανάλογο χρονικό διάστημα απασχόλησης
Ο κ. Μπαριτάκης πρόσθεσε πως χρειάζεται η προσοχή όλων σε θέματα που αφορούν στην ασφάλιση που είναι υποχρεωτική καθώς και στην έκδοση του σχετικού βιβλιαρίου υγείας όπως και στην δήλωση τερματισμού της εργασιακής σχέσης μόλις ο εργαζόμενος αποχωρήσει από την εργασία του ή αλλάξει εργοδότη.
Μάλιστα η υπηρεσία σε συνεργασία με τον Δήμο Βιάννου θα ενημερώνει για τις διαδικασίες το συμβούλιο ένταξης μεταναστών που λειτουργεί στον Δήμο.
Βέβαια με τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα και με ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλείσιμο των συνόρων, είναι πιθανό να υπάρξουν νέα δεδομένα
