Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου στην Περιφέρεια Κρήτης
Στόχος η αξιοποίηση 2 εκ. ευρώ για την υλοποίηση έργων στο Δήμο Βιάννου
Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της διαδικασίας και την άμεση αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων της Περιφέρειας Κρήτης προς τους Δήμους ήταν η σημερινή συνάντηση εργασίας που συγκάλεσε η Περιφέρεια Κρήτης με τους Δημάρχους και τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου.
Μια συνάντηση στην οποία μετείχε και ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η αξιοποίηση της χρηματοδοτικής δυνατότητας που παρέχει η Περιφέρεια Κρήτης, διαθέτοντας από 2 εκατομμύρια ευρώ τόσο στη Βιάννο, όσο και σε κάθε Δήμο του νησιού.
Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Βιάννου, η κατανομή του συγκεκριμένου κονδυλίου θα γίνει ως εξής: Συνολικά 1 εκ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της δημοτικής οδοποιίας.
Για τη συντήρηση και τις τσιμεντοστρώσεις στην αγροτική οδοποιία θα χρησιμοποιηθούν 400.000 ευρώ.
Για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στην Αγία Μαρίνα στο Κεφαλοβρύσι θα δαπανηθούν 100.000 ευρώ.
Ενώ το υπόλοιπο ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ θα δαπανηθεί για την προμήθεια κλειστών δεξαμενών νέου τύπου, για την αγορά εξοπλισμού, εξαρτημάτων και υλικών με στόχο την στήριξη του υφιστάμενου δικτύου άρδευσης και ύδρευσης του Δήμου Βιάννου, αλλά και για την ανόρυξη και αξιοποίηση των υδρευτικών και αρδευτικών γεωτρήσεων.
Ο Δήμαρχος Βιάννου μετά το τέλος της συνάντησης ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Περιφερειάρχη Κρήτης για τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης και κατά συνέπεια του Δήμου Βιάννου, με ένα τόσο σημαντικό ποσό από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026–2030.
Ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βιάννου, χωρίς την καθοριστική συμβολή της οποίας, δε θα μπορούσε να ξεπεραστεί ο γραφειοκρατικός σκόπελος και η εκπόνηση των σχετικών προτάσεων και Δελτίων έργου, όσο και τα στελέχη της Υπηρεσίας Διαχείρισης του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΠΠΑ) Κρήτης 2026–2030 για την ουσιαστική συνεργασία και την υποστήριξη που παρέχουν όλα αυτά τα χρόνια.
«Το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026–2030, αποτελεί ουσιαστικά το Πρόγραμμα αυτό αφορά το παλιό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μια διαδικασία στην οποία πρωτοπορεί η Περιφέρεια Κρήτης για άλλη μια φορά, ενισχύοντας την Κρήτη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να συναντήσει κανείς σε επίπεδο θεσμού Περιφερειών.
Το στοίχημα είναι μεγάλο και σκοπός μας είναι να «τρέξουμε» τη διαδικασία με όσο το δυνατόν πιο γρήγορο ρυθμό, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δυσκολίες που αφορούν τη διαδικασία των δημοπρατήσεων και τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία βάζει η νομοθεσία», επισήμανε ο κ. Μπαριτάκης, ο οποίος συνέχισε σημειώνοντας ότι:
«Μέσα από τη στήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης και του συγκεκριμένου προγράμματος, μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις για το Δήμο μας.
Τα Τεχνικά Δελτία ετοιμάζονται ήδη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα - αφού εξασφαλιστούν και οι απαιτούμενες εγκρίσεις – θα τα υποβάλλουμε προκειμένου να πάρουμε την άδεια δημοπράτησης των παρεμβάσεων αυτών».
Και ο Δήμαρχος Βιάννου κατέληξε λέγοντας ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες είναι όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες να γίνουν άμεσα, γιατί - όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης- όσο πιο γρήγορα προκριθούν τα χρήματα, τόσο πιο γρήγορα θα καταστεί δυνατή η ανανέωση του Προγράμματος, ώστε να υπάρξουν περισσότερες χρηματοδοτήσεις στο μέλλον.